Sewellia lineolata er en artig, liten fisk fra Mekong-vassdraget i Sørøst-Asia. Den har en veldig unik kroppsfasong med en sammentrykt kropp og en sugeplate som er utviklet til å kunne suge seg fast til overflater på samme måte som L-maller kan. Det er en nokså kravstor art, så den egner seg ikke spesielt godt i selskapsakvarier, men om man er villig til å gi den de forholdene den trenger kan det være en artig fisk å holde.
Voksne fisk blir omtrent 4 til 4,5 centimeter lange, men de kan vokse seg til hele 6 centimeter i naturen og under veldig gode forhold. Det er en dagaktiv fisk, så man ser den ofte svømme rundt i akvariet på leting etter mat.
Når man holder Sewellia lineolata i akvariet er det viktig å gi den nok oksygen. Denne arten trenger mer oksygen i vannet enn man skulle tro! Dette kan gjøres ved å ha et overdimensjonert filter som har utblås mot vannoverflaten, samt bruk av sirkulasjonspumper, og luftpumper med brusesteiner. Disse fiskene holder til i elver og bekker med veldig rask vannføring, og selv med bruk av flere sirkulasjonspumper klarer vi ikke å etterligne forholdene som de er i naturen. Man bør likevel prøve så godt man klarer å gjøre om akvariet til en elv. Et godt tall å prøve å oppnå er (volum på akvariet i L * 20). Dette er altså over tre ganger så mye sirkulasjon som man anbefaler i et vanlig akvarium.
Dersom de har for lite vannbevegelse og oksygen i vannet vil de over tid visne bort og dø. Der er også veldig sensitive for dårlig vannkjemi, så det er viktig å bytte vann ofte og rutinemessig. Det er ikke nødvendig med daglige vannbytter, men det kan være lurt å ta det minst to ganger i uka.
Sewellia lineolata er for øvrig en stimfisk i naturen, og man bør helst holde minst 5-6 stykker sammen for at de skal trives. De største fiskene kan være noe territoriale mot de andre i stimen, spesielt når det kommer til beste fôringplass, men det er aldri aggresjon i en skala som kan skade fiskene. De er dessuten veldig fredelig mot andre fisk, og kan holdes sammen med de aller fleste andre fisk som trives i samme vannverdier. Den bør derimot ikke holdes sammen med fisk som kan drive og nappe og plage Sewellia lineolataene.
I motsetning til hva mange tror, er ikke Sewellia lineolata en malle. Det er en helt vanlig karpefisk som hører til sammen med smerlingene. Den spiser heller ikke alger, og den malleaktige kroppen er bare et resultat av at den lever i sterke strømmer i naturen.
Foretrukne vannparametere for Sewellia lineolata
Temperatur: 20-23C anbefales på det sterkeste. Fisken tåler fint å leve i varmere vann, men jo varmere vannet er, jo mindre oppløst oksygen er det i vannet. Så når man holder seg under 23C er det mye enklere å gi dem nok oksygen til å trives.
pH: 6,0 – 7,5.
Hardhet: 0 – 10 dGH.
Sirkulasjon: Må ha veldig sterk sirkulasjon. Helst 20x volumet på akvariet per time.
Minste størrelse på akvariet: 100L. Ha gjerne et langt og lavt akvarium, da dette passer godt med elvehabitatet de egentlig holder til i.
Fôring av Sewellia lineolata
Sewellia lineolata er primært en herbivore som spiser alger som vokser på steinene i elva hvor den hører til, men trolig spiser den også eventuelle døde insekter den får tak i. Man bør fôre med grøntfôr i akvariet, og algepellets med spirulina, grønnsaker som spinat, brokkoli, squash og erter, og med litt frossenfôr med jevne mellomrom.
Dersom man har mulighet bør man prøve å gro aufwuchs i akvariet sitt, men det krever mye og sterkt lys.
Kjønnsforskjeller hos Sewellia lineolata
Man kan enkelt skille kjønnene når man ser fisken ovenfra, da hanner har nesten et firkantet hode, mens hunnene har en tynnere overkropp med en snute som ser nesten jevn ut helt ned til brystfinnene.
Hanner har også en tendens til å krangle litt med hverandre, og da viser de en adferd hvor to fisk løfter opp kroppen mot hverandre. Dette er adferd som kun sees hos hannene, så det er et sikkert tegn på at det er hanner.
Sewellia lineolata i naturen
I naturen er Sewellia lineolata utbredt i Sørøst-Asia i Vietnman og i små deler av Laos. I Vietnam finnes den i flere ulike vassdrag knyttet opp mot større elver, mens størsteparten av fisken holder til i Sekong-elva, en sideelva til Mekong. Denne elva går altså fra Laos og ned til Vietnam, og er hjem til både Sewellia lineolata og andre arter i Sewellia-slekta.
Selve habitatet er store elver med veldig rask vannføring. Målinger har vist at habitatet hvor man finner Sewellia lineolata kan ha så mye som 1m/s vannføring; det vil si at vannet strømmer nedover med rundt én meter hvert sekund.
Det er store fysiske skiller i habitatet, og mange fosser og nedoverbakker med sterk helning. Det er lite eller ingen planter i habitatet, men det kan være litt røtter som stikker ned i vannet. Primært er det derimot mye grus og stein i ulik størrelse. Disse er gjerne fulle av aufwuchs og biofilm som fisken kan beite på.
I tillegg til å holde til i disse enorme elvene finner man også Sewellia lineolata i sideelver av denne, og her er det noe roligere vannføringer.
Oppdrett av Sewellia lineolata
Sewellia lineolata regnes som en nokså vrien art å få oppdrett på, men det er ikke umulig dersom man virkelig går inn for det. Man kan være heldig å finne yngel i akvariet helt av seg selv, men om man ønsker seg mer enn et par stykker man må gå litt mer inn for det og bruke et eget avlskar.
Trikset med oppdrettakvariet er å innrede det med steiner i ulik størrelse, samt ha veldig mye lys der. Steinene må ligge slik at egg kan falle ned i substratet uten at foreldrene kan spise dem. Det sterke lyset er for å la det vokse alger og biofilm på alle overflatene, noe som er helt nødvendig når man skal få yngelen til å vokse opp. Selve akvariet kan til og med stå i direkte sollys, da dette gir supre forhold til algevekst. Man bør også ha et svampfilter med stor overflate, som igjen gir gode forhold til bakterier, alger og lignende til å vokse der.
I likhet med artskaret for Sewellia lineolata bør det være sterk sirkulasjon i oppdrettakvariet. Når dette akvariet er godt innkjørt og har mye alger kan man flytte over en gruppe med voksne fisk. Man øker deretter temperaturen med 1 grad hver dag frem til man kommer til 25-26C. Deretter tar man kaldtvannbytter før man begynner å varme opp igjen. Dette fører som regel til at de leker innen få dager.
Når man ser egg eller liten yngel er det på tide å fjerne foreldrene igjen. De første dagene kommer yngelen til å spise alger og mikroorganismer fra substratet, men man kan godt gi dem ekstra fôr i form av infusorier. Når de begynner å bli litt eldre kan de få avskallet artemia og mikroorm.
Sewellia lineolata i handelen
Sewellia lineolata er relativt sjelden i handelen, men man kan se dem til salgs i dyrebutikker fra tid til annen. Prisen ligger typisk på mellom 100kr og 150kr stykket, så dette blir en veldig kostbar fisk med tanke på at man bør ha minst 6-7 stykker sammen.