Siamesisk algeeter (Crossocheilus oblongus) er en veldig nyttig fisk som mange liker å ha i akvariene sine. Som regel kalles den bare for SAE når man snakker eller skrive om arten. Den har en langstrakt kropp med en lys grunnfarge og en sort strek som går på tvers av hele kroppen.
Denne stimfisken er såpass populær som den er på grunn av at det er en av de få artene som faktisk spiser penselalger (også noen ganger kalt rødalger). Denne typen alger har en tendens til å dukke opp i akvarier for så i vise seg svært vanskelig å bli kvitt. Siamesisk algeetere spiser derimot disse som snacks, og en liten gruppe av dem rydder hele akvariet for penselalger på kort tid. De spiser også andre alger, så man kan ha disse istedenfor mer tradisjonelle algeetere som Ancistrus sp. «oppdrettvariant» eller Otocinclus sp.
Les også: Bli kvitt penselalger i akvariet.
Man bør holde minst 4-5 siamesiske algeetere sammen, da det er en stimfisk som trenger å være flere sammen for å trives. Voksne fisk blir omtrent 15 centimeter lange, og er fredelig mot alle andre arter i akvariet. De holder seg for det meste på bunnen i akvariet, og er sjeldent frittsvømmende rundt i vannmassene.
Siamesiske algeetere er veldig flinke til å hoppe over vannet, så de bør kun holdes i akvarier med et topplokk av noe slag for forhindrer dem fra å havne på gulvet. De har også en del rar oppførsel, og har en tendens til å sove i mange rare stillinger. Dette er en av svært få fiskearter som vil legge seg til å sove med snuten ned (og kroppen rett opp som en pinne) eller opp-ned. De fleste tenker med det samme at fisken er død, men så er den like livlig igjen når man dulter borti den og vekker den fra søvnen.
Det er ingen store krav til innredning av akvariet med tanke på siamesiske algeetere, og de passer veldig godt inn i vanlige selskapsakvarier. De vil trives ekstra godt om de får en del gjemmeplasser under steiner, i huler, under blader fra planter og lignende, og flere gjemmeplasser vil også gjøre dem mindre sky. De foretrekker sandbunn.
Slik skiller du siamesisk algeeter fra forvekslingsarter
Siamesisk algeeter har et par forvekslingsarter som kan ligne på den. Blant annet har man Flying Fox (Epalzeorhynchos kalopterus) og falsk Flying Fox (Garra cambodgiensis). Begge disse artene selges jevnlig som siamesisk algeeter i handelen, og det er derfor viktig å kunne skille dem når man skal kjøpe siamesisk algeeter. Disse to forvekslingsartene er dårlige algespisere, og har dessuten en tendens til å bli aggressive når de er voksne, så man bør unngå å kjøpe feil.
Se etter følgende tegn for å være sikker på at du får med deg en siamesisk algeeter hjem:
- Finnene er gjennomsiktige. De er gule eller til og med mørke hos Flying Fox.
- At den kun har ett sett med barbeller / barter. Flying Fox har to sett (altså totalt 4 barbeller).
- At den kun har én hvit stripe. Hos Flying Fox er det en gyllen stripe over den hvite stripen. Denne kan derimot noen ganger være litt vanskelig å se.
- At stripen går over til en pilform på halefinnen. Hos Flying Fox fortsetter stripen jevnt ut over hele halefinnen.
Falsk Flying Fox (Garra cambodgiensis) kan kjennes igjen ved at den sorte stripen blir tynnere når den nærmer seg og går ut på halefinnen. Ellers har den de samme kjennetegnene som Flying Fox. Det kan være litt vanskelig å skille ekte og falsk, men det er ikke så vanskelig å være sikker på om det er en SAE eller en type Flying Fox om du følger kjennetegnene ovenfor.
Noen ganger blir også kinesisk algeeter (Gyrinocheilus aymonieri) som under navnet siamesisk algeeter. Disse er derimot enkle å skille, da kinesisk algeeter har en midtstripe som er svært ujevn og ofte brytes opp i mindre deler.
Foretrukne vannverdier for siamesisk algeeter
Temperatur: 23-28C.
pH: 6,0 til 8,0. Den trives veldig godt i nøytralt vann rundt 7,0.
Hardhet: 5-15 dGH.
Sirkulasjon: Liker en del sirkulasjon, men har ingen strenge krav til dette. De trives best med høyt innhold av oksygen i vannet.
Minste størrelse på akvariet: 120L for ungfisk, 300L for voksne fisk.
Kjønnsforskjeller hos siamesisk algeeter
Man ser forskjell på kjønnene ved at hunnene er noe rundere i buken. Hunnene vil også veie omtrent 30 % mer enn hannene, men det kan være vanskelig å se med det blotte øyet. For de aller fleste er det sjanseløst å kunne avgjøre hvilket kjønn det er på fiskene med mindre man får en hunn som tydelig er større og rundere enn de andre. Man kan gjøre visse antagelser hos fiskene på bildet under, uten at det er helt sikkert at det er en av hvert kjønn der.
Fôring av siamesisk algeeter
Dersom man ikke har enorme mengder alger i akvariet sitt må man fôre disse med noe annet ved siden av, og de siamesiske algeeterne er enkle å få til å spise. De godtar det meste av fôr, inkludert vanlig flakfôr og det meste av frossenfôr, i tillegg til vanlige plantebaserte mallepellets som Hikari Algae Wafers eller Tetra Pleco Tablets. Gi dem en variert kost.
Mange tror at siamesiske algeetere er herbivorer, men i naturen er det altetede og spiser alt de kommer over, inkludert andre fisk. De jakter ikke levende fisk, men forsyner seg gjerne av de som allerede er døde.
Dersom man opplever at de siamesiske algeeterne ikke faktisk spiser algene i akvariet ditt betyr det at de får for mye annen mat. De har en veldig rask metabolisme, så kun 2-3 dager uten fôring er nok til at de hiver seg over algene igjen.
Hvilken art er egentlig siamesisk algeeter?
Som med mange andre fisker er det litt forvirring rundt nøyaktig hvilken art det er vi har i handelen. Det har nemlig lenge vært slik at man har kalt arten Crossocheilus siamensis for siamesisk algeeter i hobbyen, og på Akvaforum er det fortsatt dette navnet som brukes. Der kalles Crossocheilus oblongus for «Siamesisk flying fox». Det viser seg derimot at de fleste fiskene som selges under navnet siamesisk algeeter i handelen er Crossocheilus oblongus, mens C. siamensis ser ut til å være svært sjelden å finne i handelen.
Begge artene er derimot knallgode til å spise alger, og det er egentlig ingen stor forskjell på dem, så begge to er like gode til å fjerner alger fra akvariet. Om du har kjøpt en siamesisk algeeter er det derimot stor sjanse for at du har fisken Crossocheilus oblongus, og ikke Crossocheilus siamensis. For øvrig er alle artene i Crossocheilus-slekta gode algespisere som tar både penselalger (rødalger).
Man kan skille de to artene ved at C. siamensis ikke har barbeller/»barter» på snuten.
Siamesisk algeeter i naturen
I naturen finner man siamesisk algeeter i Sørøst-Asia hvor den finnes i flere store vassdragsområder, inkludert Chao Phraya-elva og Mekong-elva. Det betyr at den er utbredt over store områder i mange land, og det er en veldig vanlig fisk. Dette er grunnen til at man kan høste titusenvis av eksemplarer til akvarier rundt om i verden hvert år uten at populasjonene ser ut til å bli påvirket negativt av høstingen.
Det foretrukne habitatet til siamesisk algeeter er småelver og bekker i nedbørsfeltene til disse store elvene. I regntiden vil den også spre seg til dammer og innsjøer inne i jungelen.
Oppdrett av siamesiske algeetere
Det er ikke registrert noen oppdrett av siamesisk algeeter, og så vidt noen vet er det ingen som har fått det til, verken privat eller på oppdrettfarmer.
Siamesisk algeeter i handelen
Det er veldig vanlig å finne siamesiske algeetere i handelen, og de fleste dyrebutikker som selger fisk pleier å ha disse nyttige fiskene inne. Prisen kan ligge på alt mellom 30kr og 70kr stykket. Som nevnt tidligere er det flere butikker som har en tendens til å misidentifisere SAE, så pass på at du ikke kjøper Flying Fox eller en av de andre forvekslingsartene.
Alle individene i handelen er viltfanget.
7 kommentarer om “Siamesisk algeeter (Crossocheilus oblongus)”