Sølvhai (Balantiocheilos melanopterus)

Sølvhai (Balantiocheilos melanopterus) er en akvariefisk man ofte ser i handelen, men til tross for tilgangen er det ikke en fisk som egner seg godt i vanlige akvarier. Denne fisken blir opptil 30-35 centimeter lang, så det er en skikkelig stor fisk, men til tross for størrelsen er den faktisk veldig fredelig. Det er en stimfisk som må holdes med minst 4 andre artsfrender, selv om det er anbefalt å ha så mye som 8-10 stykker for at de skal trives. Om man holder færre enn 5 fisk sammen vil trolig de med lavest rang bli plaget til døde, så sørg for å ha nok fisk til at de har et ordentlig hierarki.

Selv om sølvhai er fredelig vil den spise småfisk som små tetraer og lignende, så ikke hold sølvhai sammen med noe som passer inn i munnen dens. Den bør heller ikke holdes med arter som blir stresset av mye bevegelse, da sølvhaiene bruker mesteparten av tiden sin på å svømme frem og tilbake i akvariet i et imponerende tempo.

Sølvhai (Balantiocheilos melanopterus)
Sølvhai (Balantiocheilos melanopterus). Foto: Alia / CC BY-SA 3.0.

Sølvhai er en veldig skvetten art, og den er godt kjent for å hoppe ut av akvariet under vannbytter. Det er helt nødvendig å ha et glass eller armatur som dekker hele toppen av akvariet når man holder sølvhai! Og under vannbyttene må man være klar for å plukke opp fisk som hopper ut av akvariet hvis man må fjerne topplokket for å bytte vann.

Det er litt vanskelig å se forskjell på kjønnene hos sølvhai, men hos helt voksne fisk kan man se at hunnene er rundere i buken enn hannene. Ungfisk er det derimot helt umulig å vurdere kjønnet på, og man må rett og slett bare vente til de er voksne for å kunne se det.

Sølvhaier trenger mye fri svømmeplass for å trives, men den liker også å ha litt planter nær bunnen hvor den kan gjemme seg om den blir skremt. Ellers er den ganske sensitiv for dårlige vannverdier, og krever mye sirkulasjon i akvariet. Ha derfor et godt filter med høy kapasitet. Sølvhaiene tåler faktisk litt svingninger i pH og temperatur, så det er en nokså hardfør art.

Til tross for populærnavnet (og navnene Bala shark og silver shark på engelsk) er ikke sølvhai en ekte hai. Den har fått kallenavnet hai på grunn av den torpedolignende kroppsfasongen, samt de store finnene, da dette kan minne om en hai.

Sølvhai er godt kjent for å være en art som folk kjøper uten å ha peiling på hva de faktisk kjøper. Det er ikke rent sjeldent at folk forteller om at de har sagt at de har et lite akvarium, og de i dyrebutikken har anbefalt et par små sølvhaier til det. De er jo gjerne ikke mer enn 4-5 centimeter når de er i dyrebutikken. Dette ender typisk opp med at sølvhaien spiser det som er av småfisk i akvariet (da den enkelt kan spise guppy, neontetra og lignende arter), før den omsider dør selv. Så ikke kjøp sølvhai før du har lest deg godt opp på behovene, men du er trolig på god vei siden du leser dette.

Sølvhai (Balantiocheilos melanopterus)
Sølvhai (Balantiocheilos melanopterus). Foto: Gogo78 / CC BY-SA 3.0.

Foretrukne vannverdier for sølvhai

pH: 6,0 til 8,0.

Temperatur: 20-28o C.

Hardhet (GH): 5 – 10o dH.

Sirkulasjon: Sølvhai trenger sterk sirkulasjon og mye oksygen i vannet for å trives. Man bør prøve å etterligne en elv med sterk vannføring for å gi sølvhaien et godt hjem.

Minste størrelse på akvariet: Sølvhai trenger et akvarium som er minst 720 liter for å trives, og helst større. Om man «kun» har 720L bør det være lite innredet slik at det er mye svømmeplass. Ideelt sett bør man ha et akvarium som er minst 2 meter langt for å få sølvhaien til å trives.

Fôring av sølvhai

Sølvhai er altetende i naturen, og godtar også det meste den får tilbud om i akvariet. Det er en enkel fisk å fôre, og den godtar som oftest både frossenfôr, flakfôr, granulater og pellets. Store fisk kan gjerne få hele reker og lignende.

Sølvhai i naturen

Man finner sølvhai i elver og innsjøer på øyene Borneo og Sumatra, i tillegg til i Thailand og Malaysia. Den nøyaktige utbredelsen er litt usikker, og det er godt mulig at den er andre plasser enn dette, eller har forsvunnet fra noen av disse plassene nylig. De finnes primært i store elver, men dukker noen ganger også opp i større innsjøer.

I naturen har bestanden av sølvhai gått betraktelig ned de siste 20 årene, og fangst til akvariehobbyen er trolig en del av grunnen til dette. Vi anbefaler derfor sterkt at du ikke kjøper denne fisken med mindre du virkelig har satt deg inn i hva det krever å holde den, da det er veldig leit at så mange kjøper dem, holder dem i helt feil type akvarier som ender med at fisken dør innen kort tid. Fortsetter nok folk med dette vil den før eller siden bli utryddet i naturen, da det ikke er mulig å drive oppdrett på arten.

Sølvhai regnes som Sterkt truet / Endangered av IUCN sin rødliste.

Sølvhai (Balantiocheilos melanopterus)
Sølvhai (Balantiocheilos melanopterus). Foto: Lerdsuwa / CC BY-SA 3.0.

Oppdrett av sølvhai

Det er ingen i verden som har klart å få til oppdrett på sølvhai uten bruk av hormoner i vannet, så denne arten regnes som umulig å få oppdrett på i privat sammenheng per 2019. Forhåpentligvis er det noen som får det til i fremtiden, men det kan være at den aldri vil trives godt nok i et akvarium til å legge egg der.

Sølvhai i handelen

Sølvhaien er altfor vanlig i handelen, og mange dyrebutikker selger disse uten å vite eller bry seg om at de blir til store fisk som ikke trives i små akvarier. De er ikke så veldig dyre, men man må nok regne med en mellom en femtilapp og en hundrelapp per fisk. Fiskene som selges i dyrebutikker er gjerne ikke mer enn 5 centimeter store, så det er lett å la seg lure til å tro at disse ikke blir så store, men det gjør de jo.

Så godt som all sølvhai som selges i handelen er viltfanget.

Legg igjen en kommentar