Sort neontetra (Hyphessobrycon herbertaxelrodi)

Sort neontetra (Hyphessobrycon herbertaxelrodi) er en 4 cm lang stimfisk fra Sør-Amerika som er nokså populær å ha i akvariet. Det er en hardfør art som skilles fra andre tetraer ved at den har en mørk lateral stripe langs hele kroppen, samt en tynnere lys stripe over denne mørke stripa. Kroppen er typisk tetrafasong med en nokså lang og tynn kropp, selv om sort neontetra kan bli litt mer rund enn mange andre tetraer.

Denne arten trives godt i de fleste selskapsakvarier så lenge den får være i en stim på minst 8-10 individer, og jo flere den er, jo bedre stimer den. Den trives best i surt og bløtt vann, men klarer seg også greit i mer nøytralt vannverdier. Det er en relativt hardfør art, men den bør leve i et akvarium med et veletablert filter og gode rutiner for vannbytter.

Man bør innrede akvariet hvor sort neontetra skal bo med mørkt bunnlag, en del planter, og en del åpen svømmeplass. Den vil trives best om den også får dempet belysningen, og dette kan enkelt gjøres ved å bruke flyteplanter som pistia (Pistia stratiotes). Sort neontetra vil holde seg primært høyt oppe i vannsøylen, og det er sjeldent at man ser de gå helt ned til bunnen.

Sort neontetra (Hyphessobrycon herbertaxelrodi)
Sort neontetra (Hyphessobrycon herbertaxelrodi). Foto: Juan R. Lascorz / CC BY-SA 3.0.

Sort neontetra er en svært fredelig fisk, og trives godt sammen med andre fredelige fisk. Mange liker å holde dem i akvarier med annen fisk fra Sør-Amerika, som sammen med pansermaller, harniskmaller/L-maller, andre tetraer og så videre.

Til tross for populærnavnet er ikke sort neontetra nært beslektet med neontetra (Paracheirodon innesi), men den har fått navnet sitt fordi de to fiskene er nokså like hverandre. De tilhører derimot ulike slekter.

Det er mulig å få tak i en albinovariant av sort neontetra, men denne er svært sjelden til salgs her i Norge.

Vær klar over at sort tetra er en annen art, for dette populærnavnet brukes om Gymnocorymbus ternetzi.

Foretrukne vannverdier for sort neontetra

Temperatur: 20 – 28C.

pH: 5,0 – 7,3.

Hardhet: 0 – 10 dGH.

Sirkulasjon: Ingen sterke preferanser.

Minste størrelse på akvariet: 60L.

Stim: 8+.

Sort neontetra (Hyphessobrycon herbertaxelrodi)
Sort neontetra (Hyphessobrycon herbertaxelrodi). Foto: Tifr / CC BY-SA 3.0.

Kjønnsforskjeller hos sort neontetra

Hunnene er tydelig rundere i buken enn hannene. Ellers er det ingen andre morfologiske forskjeller.

Fôring av sort neontetra

I naturen lever sort neontetra av å spise små insekter og krepsdyr, så prøv gjerne å etterligne dette i akvariet. Gi godt med frossenfôr og levendefôr hvis du kan. Når det er sagt så vil de også godta vanlig flakfôr, men pass på at det er av høy kvalitet. Den spiser for øvrig mer eller mindre alt den får tilbud om, men når maten først har falt til bunnen slutter den å interessere seg for den, og leter heller etter mer mat nær vannoverflaten. Det kan derfor være lurt å holde dem sammen med arter som er villige til å spise fôr som havner på bunnen (som pansermaller).

Sort neontetra i naturen

Man finner sort neontetra i nedbørsfeltene til Rio Paraguay i Brasil. Der holder den til i mindre sideelver og flomområder, gjerne i vannforekomster med en brunt vann og mye planter.

Sort neontetra (Hyphessobrycon herbertaxelrodi)
Sort neontetra (Hyphessobrycon herbertaxelrodi). Foto: Juan R. Lascorz / CC BY-SA 3.0.

Oppdrett av sort neontetra

Sort neontetra er en eggspreder som leker og legger egg uten å vise noen form for interesse for å passe eggene. Den er nokså enkelt å få yngel på, og metoden er mer eller mindre helt lik metoden for oppdrett av Danio-arter. Det betyr at man bør ha et eget oppdrettakvarium med en bunn designet for å fange egg som faller ned, noe som kan gjøres ved å bruke kusntgress, klinkekuler, javemose eller lignende som dekker hele bunnen. Ta en gruppe voksne fisk i dette akvariet og la dem gå der i et par dager. Fôr godt med frossenfôr eller levendefôr, så er de nesten garantert å leke og legge egg.

Når man ser knøttsmå egg kan man fjerne foreldrene igjen, og etter et par-tre dager klekker disse eggene. Den nyklekte yngelen er utrolig liten, og det tar enda et par dager før den begynner å svømme fritt i akvariet. Når den gjør det må den derimot fôres med infusorier de første dagene, for deretter å få mikroorm, artemia eller annen yngelfôr når den er stor nok til å spise dette. Fôr yngelen 3-4 ganger om dagen i noen uker før du flytter den over i et større akvarium igjen.

Sort neontetra i handelen

Sort neontetra er en vanlig fisk å se i handelen, selv om det ikke er blant de aller mest vanlige fiskene. Prisen kan ligge på alt mellom 15kr og 25kr stykket, og ofte selges den med kvantumsrabatt om man kjøper 10+ stykker.

Alle fiskene som selges i handelen kommer fra store oppdrettfarmer, og det er veldig sjeldent å finne viltfangede fisk.

Legg igjen en kommentar