Sort tetra (Gymnocorymbus ternetzi) er en søramerikansk tetraart som blir mellom 5 og 6 centimeter lang. Den har en flat og rund kropp hvor fasongen kan minne om en skalare (Pterophyllum scalare) eller diskus (Symphysodon aequifasciatus). Den har en sølvaktig kropp med to sorte, vertikale striper på kroppen.
Dette er en veldig fredelig fisk , men man bør ha en grei stim for å unngå at de napper finner og plager andre fisk. Det anbefales å holde dem i stimer på minst 10 stykker, og også gjerne flere enn dette. Så lenge stimen er stor nok kan den holdes med så godt som alle andre fisk, og den er ikke spesielt flink til å spise yngel fra andre fisk heller, så den passer godt inn i selskapsakvarier med mange andre arter.
Sort tetra er en hardfør art som tåler det meste, men bør ikke holdes i veldig hardt vann. Det regnes som en veldig god nybegynnerfisk ettersom den tåler det meste, selv litt svingninger i vannverdiene som ofte dreper andre arter.
Ungfisk er mørke i fargen, mens fargen gradvis blir gråere med alderen. Sort tetra selges også under navene svart tetra og skjørtetetra. På engelsk har den også flere ulike populærnavn, og kalles for både black widow tetra, widow tetra, black tetra og skirt tetra.
Sort tetra er en av artene som brukes til å lage såkalte GloFish, fisk som er genetisk modifiserte til å ha sterke neonfarger, lyse i mørket eller lignende. Disse er ulovlige i Norge og resten av Europa.
Foretrukne vannverdier for sort tetra
Temperatur: 20 – 26 C.
pH: 6,0 – 7,0.
Hardhet: 0 – 10 dGH.
Sirkulasjon: Foretrekker lite sirkulasjon, men klarer seg fint i akvarier med normale mengder.
Minste størrelse på akvariet: Ca. 100 liter.
Stim: Bør holdes i stimer på minst 10+.
Fôring av sort tetra
Sort tetra er en altetende art som spiser alt som får plass i munnen deres. Det inkluderer flakfôr, frossenfôr og selvsagt levendefôr. De er ikke blant de raskeste til matfatet, men de er heller ikke så trege at man trenger å bekymre seg om hvorvidt de får i seg nok mat. Gi dem helst flakfôr av høy kvalitet, som Tetra Pro for å sørge for fine farger med sterke kontraster mellom det sorte og sølvfargede.
I naturen spiser den for det meste små insekter som havner i vannoverflaten.
Kjønnsforskjeller hos sort tetra
Det kan være litt vanskelig å se forskjell på kjønnene til sort tetra, men hannene skal ha en smalere og spissere ryggfinne. I tillegg er hannens analfinne litt bredere enn hunnen. Det kan kreve litt øvelse før man klarer å identifisere kjønnene raskt, men når man først har fått teken pleier det å gå ganske fort og greit.
Sort tetra i naturen
I naturen finnes den nedbørsfeltet i Rio Paraguay i Brasil, Paraguay og Argentina. I dag finnes den også i nedbørsfeltet til Rio Paraná og Rio Paraíba do Sul, men populasjonen her kommer av fisker som har blitt satt ut av mennesker, så dette regnes ikke som en naturlig forekomst.
Sort tetra trives best i små sideelever med sakteflytende vann og tett vegetasjon.
Oppdrett av sort tetra
Det er relativt enkelt å få til oppdrett på sort tetra, og i likhet med de fleste andre tetraarter har den ingen interesse av å passe egg eller yngel. Det betyr at man trenger et eget oppdrettakvarium med tilpasninger for å fange eggene. Dette kan enkelt gjøres ved å bruke klinkekuler, kunstgress eller noe sånt på bunnen av akvariet, og poenget er at eggene skal falle ned slik at foreldrene ikke kan komme ned og spise dem. Ellers trenger ikke oppdrettakvariet å være store greine; en trettiliter med en luftpumpe og brusestein holder lenge.
Det er viktig å unngå å bruke lys i dette oppdrettakvariet, da både egg og yngel er sensitive for sterkt lys. Det er ikke så ille som med f.eks kardinaltetra (Paracheirodon axelrodi) hvor man må pakke inn hele akvariet i søppelsekker, men unngå å få direkte lys på det. Om det er lyskilder i rommet kan man f.eks legge et sort teppe over.
Sort tetra leker som regel daglig, så det er bare å flytte en stim over i dette oppdrettakvariet og la dem gå der i et par dager før man fjerner dem igjen. Nå er man nesten garantert at de har lagt egg, og etter omtrent et døgn klekker eggene. Noen få dager senere er de frittsvømmende, og bør fôres med avskallet artemia, infusorier eller annen mat som passer for yngel. Yngelen er generelt sett veldig enkelt å ha med å gjøre, og godtar det meste slags fôr den får tilbud om. Så nå er det bare å fôre et par ganger om dagen og sørge for at vannkvaliteten holder seg god, så vokser de fort.
Varianter av sort tetra
Det finnes et par ulike varianter av sort tetra, og i tillegg til den genetisk modifiserte GloFish og den vanlige naturvarianten kan man komme over en «golden» (i virkeligheten en leukistisk) variant, så vel som en variant som er avlet frem til å ha forlengede finner.
Sort tetra i handelen
Sort tetra er en ganske vanlig art i handelen, og selges gjerne for rundt 20kr stykket. Man ser dem i de fleste dyrebutikker, så det er definitivt ikke vanskelig å få tak i dem.
En kommentar om “Sort tetra (Gymnocorymbus ternetzi)”