Thiara winteri er en sjelden, liten sandsnegle som innimellom kan sees til salgs for å ha i akvariet. I likhet med andre sandsnegler som Malaysisk sandsnegle (Melanoides tuberculata) trenger den finkornet sand for å trives, og vil bruke mesteparten av tiden sin gravd ned under sanden. Når man fôrer i akvariet vil de derimot raskt merke det, og trekke seg opp av sanden for å søke etter mat.
Fysisk ligner også Thiara winteri mye på Malaysisk sandsnegle, men de kan skilles ved at Thiara winteri har pigger på skallet. Viltfangede eksemplarer har nokså store pigger, mens de gradvis blir mindre for hver generasjon i fangenskap. Eksemplarer som kun har vært i fangenskap i noen få generasjoner er altså mye mer ettertraktet enn de som har vært lenge. Etter nok generajsoner i fangenskap til piggene til slutt forsvinne helt.
Full størrelse på Thiara winteri er omtrent 3 centimeter, selv om 1,5 til 2 centimeter lengde er mer vanlig enn 3cm. De trives i de fleste akvarier som har sandbunn, og har ingen spesielle krav til vannverdier eller innredning. Sneglen passer i de fleste akvarier med nesten all slags fisk, foruten arter som spiser snegler.
Dersom man opplever at Thiara winteri ofte trekker opp på glasset i akvariet og går mot toppen kan det være et tegn på for høye verdier av nitritt, nitrat eller ammonium i akvariet, og at det er på tide med et vannbytte.
I likhet med andre sandsnegler er Thiara winteri god til å filtrere sand når den graver seg rundt i den. Dette hjelper med å forhindre at sanden pakker seg, noe som kan føre til at planter sliter med å ta opp næring via røttene. Samtidig er det med på å forhindre at det bygger seg opp luftlommer med hydrogensulfid nede i sanda.
Det hersker litt tvil om Thiara winteri er hermafroditt eller ikke. Om det er greie vannverdier og minst en snegle av hvert kjønn vil man snart se knøttsmå snegler som kommer opp av sanda når de får mat. Thiara winteri føder levende unger, og når de er nyfødte ser de ut som ekstremt små varianter av foreldrene, selv om de sjeldent kommer opp av sanda med det første, så det er ikke vanlig å se ungene før etter en god stund.
Foretrukne vannparametere for Thiara winteri
pH: 7,0 – 8,0. Bør ikke holdes i surt vann under 7,0.
Temperatur: 20 – 31 C.
Hardhet: 0 – 8 dGH.
Sirkulasjon: Ingen spesielle krav.
Minste størrelse på akvariet: 10L.
Kjønnsforskjeller hos Thiara winteri
Det er trolig umulig å se forskjell på kjønnene uten å dissekere sneglen.
Fôring av Thiara winteri
Thiara winteri spiser alt den får tak i, og kan som oftest leve helt fint på rester den finner. Så om man har et vanlig selskapsakvarium med Thiara winteri i trenger man ikke å gi dem eget fôr. Om den holdes alene kan den fint få vanlig flakfôr eller noe som synker til bunnen.
Thiara winteri vil også spise dødt plantemateriale, så den kan gjøre god nytte for seg i akvarier med mye planter. Den vil heldigvis ikke røre levende plantedeler.
Dersom man ser at skallet begynner å bli porøst kan man gi dem kalkrik mat som brokkoli, rekefôr eller spinat.
Thiara winteri i naturen
Thiara winteri finnes i ferskvannselver i flere land i Sørøst-Asia. Den har også forvillet seg til andre steder i verden, inkludert både Amerika og Europa.
Oppdrett av Thiara winteri
Oppdrett er relativt enkelt, og går av seg selv så lenge man har minst én snegle av hvert kjønn (muligens også om man kun har én snegle), har høy nok pH, og gir dem god nok tilgang til kalsium. Om det også er god tilgang til mat vil hunnen bli gravid og føde levende unger nokså raskt.
De første ukene er ungene ekstremt små og vanskelig å se, og bruker dessuten mesteparten av tiden sin gravd ned i sanden, så det er ikke enkelt å se dem. Når de begynner å bli litt større kan man derimot legge merke til de små sneglene. Ungene overlever fint på matrester de finner nede i sanden, så man trenger ikke å gi dem eget fôr.
Thiara winteri i handelen
Thiara winteri er per 2019 relativt sjelden i handelen, men er til salgs fra tid til annen. Det er jo enkelt å drette på den, så det er sjeldent problematisk å få tak i dem hvis man går inn for det. Man kan se dem til salgs privat på nettsider som Finn og Akvaforum nokså jevnlig.