Så mye veier akvarier i ulike størrelser

Det er sikkert ingen overraskelse for noen, men akvarier er tunge! Når man skal finne møbler som tåler å ha akvariet på seg bør man velge noen som tåler mye vekt, men det er heldigvis mulig å vite sånn omtrent hvor mye er fullt akvarium veier.

Man bør beregne at akvariet veier ca. 1,5 ganger så mye som antall liter, så et akvarium på 60L veier omtrent 90 kg, mens et akvarium på 720 liter litt over et tonn! Grunnen til at det veier mer enn 1 kg per liter er at sanden og dekoret er tyngre enn vannet.

Så bare ta antall liter og gang med 1,5 (eller bruk tabellen nedenfor), så får du et ganske godt estimat over hvor mye akvariet kommer til å veie med både bunnmateriale og innredning.

Akvarium
Foto: Moritz Holzinger / CC BY-SA 3.0.

Om du har lite stein og tynt lag med bunnmateriale vil nok totalvekten være litt mindre enn på tabellen, men for de fleste «vanlige» akvariet stemmer det overraskende godt.

Tabell for vekt av ulike størrelser på akvariet

Størrelse på akvariet i literVekt på akvariet i kg
20 liter30 kg
30 liter45 kg
60 liter90 kg
70 liter105 kg
120 liter180 kg
240 liter360 kg
300 liter450 kg
560 liter840 kg
720 liter1080 kg
900 liter1350 kg

Derfor veier akvariet mer enn 1 ganger volumet

De fleste av oss er jo kjent med at 1 liter vann veier ganske nøyaktig 1 kg, så hvorfor bruker man ikke 1 x volumet for å regne ut hvor mye akvariet veier?

Grunnen til dette er enkelt nok at du har ting i akvariet som har høyere tetthet enn vann. Alle elementer som synker har høyere tetthet enn vann, og vil da økt vekten mer enn 1 kg per 1 liter volum.

I praksis vil de fleste oppleve at grus, sand, steiner og dekorasjoner i akvariet gjør det betydelig tyngre enn 1 kg per liter, så virkeligheten blir nærmere 1,5 kg per liter volum.

Samtidig er det ganske sjeldent at man har et akvarium som er tungt nok til at det veier mer enn tabellen ovenfor. Så med mindre du har et akvarium som er proppfullt av stein eller har over halve akvariet med sand eller grus trenger du ikke å bekymre deg for at det blir tyngre enn på tabellen.

akvarium 60l foto
Akvarium med gule dvergreker. Foto: Michael Skiba / CC BY-SA 3.0.

Formen på akvariet vil ha litt å si på vekten, men ikke så mye

Det er jo slik at omkretsen av bunnen til akvariet vil ha mest å si for hvor tungt akvariet blir i forhold til, da lave akvariet med en stor bunn vil ha betydelig mer bunnmaterie enn et høyt og lite akvarium med samme volum.

Men med mindre du har et veldig spesielt akvarium med en unik fasong trenger du ikke å tenke stort over dette. Tabellen stemmer ganske godt både for vanlige horisontale akvarier, kubeakvarier og hjørneakvarier.

Legg igjen en kommentar