Odessabarbe (Pethia padamya)

Odessabarbe (Pethia padamya) er en fargerik stimfisk som blir mellom 4 og 7 centimeter lang, og er kjente for den karakteristiske røde streker som går på tvers av hele kroppen hos hannene.

Hunnene er som hos mange fisk mye mer nøytrale, og er for det meste sølvfarget med to prikker ved henholdsvis bryst- og halefinnen.

Ellers er hannene spesielt fargerike i leksdrakt, og er mer rødbrune til vanlig.

Odessabarber er nokså fredelige fisker som går fint sammen med de fleste andre fisk, så de egner seg godt i selskapsakvarier. De er hardføre, og tåler mange ulike vannparametere.

Dette er en typisk stimfisk som har et «hakkehireraki», noe som betyr at du bør ha minst 10 individer, men helst 20+. Jo flere, jo mer fredelige er de mot andre fisk.

Det er best å ha ca. 1/3 hanner, og 2/3 hunner.

Odessabarber trives best i åpne vannmasser, og svømmer rundt i stimen sitt i et enormt tempo. De kan være litt lettskremte om det er for få gjemmeplasser i akvariet, så innred med planter og huler til dem.

Det er også verdt å nevne at odessabarber er knallgode til å hoppe, så du må ha topplokk på akvariet! Hvis ikke vil du nok oppleve å finne dem på gulvet fra tid til annen..

PS. odessabarbe selges også under feil vitenskapelig navn Puntius ticto. Dette er en annen art som er mye mindre fargerik, og det som heter odessabarbe i handelen i dag er faktisk Pethia padamya.

Odessabarbe
Odessabarbe. Foto: Waitingonthetide / CC BY-SA 3.0.

Foretrukne vannparametere for odessabarbe

Temperatur14 – 26 C.
pH6,0 – 7,0.
Hardhet4 – 10 dGH.
SirkulasjonMiddels til høy.
StimHoldes i stim på 10+ fisk.
Minste størrelse i liter200 liter.

Fôring av odessabarbe

Odessabarbe er altetende fisk, men foretrekker insektsbasert fôr hvis de får velge selv. De er kjent for å være veldig hissige på maten, og sluker i seg alt de får i løpet av kort tid!

Dette kan være litt dumt om man har noen trege fisker som bruker tid på å spise i akvariet, som f.eks skalare eller diskus.

Til daglig kan du gi flakfôr som Tetra Pro eller TetraMin.

Fisken er kjent for å få sterkere farger hvis de fôres godt med levendefôr eller frossenfôr. Så unngå å kun gi flakfôr hvis du har mulighet til det.

Odessabarbe 2
Odessabarbe. Foto: Waitingonthetide / CC BY-SA 3.0.

Kjønnsforskjeller hos odessabarbe

Det er store kjønnsforskjeller på odessabarbe, og hannene er betydelig mer fargerike enn hunnene. Det er kun hannene som har disse karakteristiske røde strekene langs hele kroppen.

Hunnene er sølvfarget, og skiller seg tydelig fra hannene.

Om hannene er veldig skremt vil de minste mye farge, men de kan fortsatt skilles fra hunnene ved å se på øyne. Hannene har tydelig oransje øyne, mens hunnene har sølv.

Odessabarben hunn
Odessabarbe hunn. Foto: Waitingonthetide / CC BY-SA 3.0.

Oppdrett av odessabarbe

Det regnes som nokså enkelt å få til oppdrett av odessabarbe, men det krever at du har et eget akvarium til yngelen.

La 1 hann og 2 eller 3 hunner gå i yngelakvariet, og fôr de opp med levendefôr. Ha heldekket bunn med javamose, kunstgress eller klinkekuler slik at egg faller ned og blir utilgjengelige for de voksne fiskene (hvis ikke spiser de eggene).

Etter noen dager kan du fjerne de voksne fiskene, så ser du at egg begynner å klekke etter noen ytterlige dager.

Yngelen bør fôres med infusorier den første tiden før man går over til mikroorm.

Odessabarbe i handelen

Odessabarbe er middels vanlig i handelen, og med litt flaks klarer du å finne den til salgs. Samtidig er det ikke en typisk fisk som enhver dyrebutikk har inne til slags til enhver tid.

Odessabarbe i naturen

I naturen finner vi odessabarber i Myanmar hvor den lever i sideelver av Chindwin-elva midt i landet.

Spørsmål og svar om odessabarbe

Passer odessabarber i selskapskar?

Odessabarber kan passe fint inn i selskapsakvarier, men det krever at du har en stim som er stor nok. Og da bør du også ha en viss størrelse på akvariet slik at stimen får plass til å svømme fritt.

Hvor stor stim med odessabarber bør man ha?

Det minste jeg vil anbefale er 10 fisker i stimen, men personlig liker jeg best å ha flere. Jo flere, jo mindre sjanse er det for at de plager noen andre fisk.

Hvilke fisk passer sammen med odessabarber?

De aller fleste fisk som trives i samme vannverdier som odessabarbene fungerer sammen med dem. Bare ikke ha noen fisk som er så små at de blir sett på som fôr av odessabarbene.

Har odessabarber litt for å bli syke?

Odessabarber er nokså hardføre av seg, og er ikke kjent for å bli spesielt lett syke. Men gi de fôr av høy kvalitet og gode vannverdier, så er du sikret at de klarer seg godt.

Legg igjen en kommentar