Apistogramma iniridae

Apistogramma iniridae er en dvergciklide i Apostogramma-slekta. I likhet med mange av slektningene sine har den en varierende kroppsfarge, og man kan finne eksemplarer av denne arten som er oransjeaktig eller blåaktig. I naturen lever begge disse fargevariantene side om side, så det er ikke snakk om populasjonsvariasjoner, men heller om individuelle ulikheter innad i arten. Apistogramma iniridae blir opptil 8 centimeter lang (hanner), mens hunnene blir 2-3 centimeter kortere, og har en makslengde på omtrent 5 centimeter.

Man finner Apistogramma iniridae i blant annet flodområdet til Rio Iníridas i Colombia i naturen, hvor den holder til i vannforekomster nesten fritt for vannstrømning. Fisken som selges her i landet er typisk viltfanget herfra, men det finnes også avkom fra disse. Dette er en sjelden fisk som man ikke kommer over ofte, men den blir importert til landet med ujevne mellomrom.

Apistogramma iniridae foretrekker rimelig varmt (26-31 °C) og surt (pH mellom 5,5 og 6) vann. Bør holdes i godt beplantede akvarier med en del gjemmeplasser for å unngå aggresjon fra hunnen under yngelpleie. Bør holdes i harem eller parvis slik som andre Apistrogramma-arter.

Apistogramma iniridae har tidligere vært kjent under navnene Apistogramma sp. «Fladenflossen», og Apistogramma sp. «Thread-fin» før den fikk en vitenskapelig beskrivelse. Nå er det kun Apistogramma iniridae som er et korrekt navn.

Oppdrett av Apistogramma iniridae

Apistogramma iniridae kan drettes på samme måte som de fleste andre Apostogramma-arter, men de regnes som en av de mest utfordrende dvergciklide-artene å få til. Ha et par eller et harem i et artskar, og fôr dem opp med levendefôr. Fisken tar vare på både egg og yngel selv, men det kan ta noen forsøk før de får yngelet til å vokse opp. Som med andre Apistogramma-arter legger de gjerne egg i huler, og mallehuler eller kokosnøtthuler ser ut til å fungere godt for denne arter.

Noen oppdrettere har rapportert bruk av ekstremt lav pH for å få dem til å legge egg. De laveste verdiene er på så surt som 3,5! Men det er ikke sikkert at du trenger å ha det så surt, for det finnes også rapporter som andre som har klart det med pH på mellom 5 og 6.

Hunner i leksdrakt får den karakteristiske gulfargen slik som andre Apistogramma-arter.

Bildegalleri av Apistogramma iniridae

Vi har dessverre ingen bilder av Apistogramma iniridae tilgjengelig. Dersom du har et bilde vi kan bruke må du gjerne ta kontakt med oss.

Legg igjen en kommentar