Guide: Bruk av vaselin i akvariet

Vaselin kan være et nyttig produkt å bruke i akvariesammenheng, da det er perfekt til å smøre pakninger, o-ringer og lignende i filteret med. Når disse tørker ut kan det bli problemer med funksjonaliteten til filteret, men med litt vaselin kommer det til å løse seg.

Når man bruker vaselin i akvariet er det viktig å bruke vaselin uten noen ekstra stoffer tilsatt. Det er for eksempel en dårlig idé å bruke vaselin med tilsatt antimuggmiddel, syre eller parfyme. Vanlig vaselin er derimot helt rent, og mange har hatt gode erfaringer med Kløvervaselin og annen vaselin som er ment til å brukes på mennesker. Ellers finnes det egen akvarievaselin, og blant annet Eheim produserer og selger dette. Det er derimot ingen god grunn til å velge dette dyre alternativet fremfor vanlig Kløvervaselin.

Grunnen til at det er greit å bruke vaselin i akvariet er at vaselin er så godt uløselig i vann, og virker til og med vannavstøtende. Hydrokarbonene i vaselin vil derfor aldri løse seg opp i vannet og skade fisken.

Vanlig vaselin
Vanlig vaselin. Foto: Вазелін / CC BY-SA 3.0.

Mange smører deler av filteret med vaselin opptil flere ganger i året som en del av filterets vedlikehold. Det er nok ikke nødvendig å smøre delene såpass ofte, men det fungerer godt som et preventivt tiltak mot uttørking av delene.

Legg igjen en kommentar