Hva er egentlig «aufwuchs»?

Aufwuchs er et ord som dukker opp med jevne mellomrom når man leser om fisk og akvaristikk, og dette tyske ordet kan oversettes til «overflatevekst». Det er brukt om alger og mikroorganismer som vokser på overflaten av ting under vann, f.eks på overflaten av steiner eller planteblader. I akvariet kan man som oftest se det i nærheten av utblåset på pumpa hvor det er sterk strøm.

Order aufwuchs har mange likheter med perifyton, men perifyton beskriver kun alger som vokser på overflaten av noe, og inkluderer altså ikke zooplankton eller mikroinsekter.

Man ser ordet aufwuchs brukt mest når det er snakk om naturlig fôring av en fisk. Det er nemlig mange fisk som nesten utelukkende spiser aufwuchs i naturen. Her snakker vi typisk om maller eller ciklider fra innsjøene Tanganyika eller Malawi.

Sewellia lineolata
Sewellia lineolata er en typisk art som spiser mye aufwuchs i naturen. Foto: Spiketooth / CC BY-SA 3.0.

Aufwuchs er nokså næringsfattig kost, så fiskene som lever av dette har en tendens til å ha veldig lange innvoller. Dette gir dem mer tid til å fordøye mer av maten enn fisk som spiser mer næringsrik mat og derfor ikke trenger de lange innvollene. Det er likevel mer næringsrikt og balansert enn kun å spise alger, da det inneholder mer proteiner og variert kost i aufwuchs.

Hvor finner man aufwuchs naturlig?

I naturen finner man aufwuchs primært i elver med nokså rask vannføring, men det er også mulig å finne det i innsjøer. Det kan sees på steiner som er dekt i alger og andre mikroorganismer. Det er nokså vanlig å finne selv her i Norge, så bare se på toppen av steiner som ligger i bekker, så ser man raskt at mange av de har et tykt lag med aufwuchs på seg.

Legg igjen en kommentar