Hvor mange watt trenger man på varmekolba i akvariet?

Varmekolber er helt nødvendige dersom man vil holde tropisk fisk i akvarier uten å ha en temperatur på 24oC eller mer i rommet til enhver tid. Naturligvis trenger man en kraftigere varmekolbe hvis man har et større akvarium, men det er ikke det eneste som spiller noen rolle. Det er nemlig også viktig å ta med et par andre ting i beregningen; hvor mye grader skal vannet varmes opp fra, og hvor fort trenger du å varme vannet?

Sera varmekolbe
Sera varmekolbe. Foto: Nicklas Iversen / Akvaportalen.no.

Tommelfingerregelen for varmekolber er 1W per liter vann. Denne regelen fungerer stort sett helt greit, og man har for det meste et godt og varmt akvarium.

Et godt tips for alle som driver med akvarier er å ha to varmekolber som når «1W per liter vann»-regelen til sammen. Har man et akvarium på 300L bruker man heller 2 stykk varmekolber på 150W enn én varmekolbe på 300W. Grunnen er enkelt nok at varmekolber er elektronikk, og all elektronikk kan feile på et punkt, men med to svakere varmekolber vil den som ikke slutter å fungere fortsatt kunne varme opp akvariet til en grei temperatur. Da slipper man å risikere at temperaturen faller veldig lavt, selv om den kommer til å falle noen grader.

I tabellen nedenfor har vi en rask oversikt over hvor mange watt man trenger basert på hvor mange grader forskjell det er mellom vanlig romtemperatur og temperaturen man ønsker i akvariet. Har du en gjennomsnittlig romtemperatur på 19ºC og vil ha 26ºC i akvariet er det altså en oppvarming på 7ºC.

Tabelloversikt over antall liter og watt man trenger på varmekolba

Antall literVarme opp 5ºCVarme opp 10ºC
25L25W50W
60L50W75W
120L100W125W
200L150W200W
250L200W250W
300L250W300W
500L400W500W

Tabellen ovenfor er en omtrentlig oversikt, men skal fungere greit. Ellers så er det verdt å nevne at det aldri vil skade å ha for mye watt på varmekolba. Disse er jo begrenset til hvor mange grader de stilles inn på, så en overdimensjonert varmekolbe vil bare varme opp vannet raskere, og bruke nøyaktig like mye strøm på det som en varmekolbe med lavere effekt. Av samme grunn koster det ikke noe mer å bruke to varmekolber, foruten at det blir dyrere i innkjøp. Ellers vil overdimensjonerte varmekolber kunne varme opp vannet raskere.

Legg igjen en kommentar