Ancistrus sp. «calico»

Ancistrus sp. «calico» er en variasjon av Ancistrus sp. «oppdrettvariant» der en genmutasjon har blitt avlet på for å gi fisken en unik fargevariasjon. Disse fiskene har en mye lysere brunfarge enn vanlig ancistrus, med mørke flekker tilfeldig rundt på kroppen.

Ancistrus sp. "oppdrettsvariant"
Ancistrus sp. «calico». Foto: Nicklas Iversen / Akvaportalen.no.

De mørke flekkene kan være alt mellom noen få flekker til nesten heldekkende. Som du ser på bildene på denne artsprofilen er det kun noen få områder av kroppen som ikke er dekket av de mørke flekkene, men visse delen av halen og skjegget er lysebrunt.

Det er tilfeldig hvor stor del av kroppen som dekkes med mørke flekker, så det kan være store fysiske forskjeller på hvordan fiskene ser ut.

Calico-varianten kontrolleres av et arvbart gen, og dersom man krysser to calico-fisk får man avkom hvor alle har den fargevarianten. Krysser man én calico med en vanlig får man halvparten av hver fargevariant.

Ancistrus sp. «Calico» ble «laget» ved at en ancistrus oppdrettvariant av ancistrus fikk calico-fargemønsteret via en tilfeldig mutasjon, og denne ble så avlet videre på for å få flere avkom med dette mønsteret.

Dette er en nokså ukjent fargevariasjon av Ancistrus-mallen.

Ancistrus sp. "oppdrettsvariant"
Ancistrus sp. «calico». Foto: Nicklas Iversen / Akvaportalen.no.

Andre navn som noen ganger brukes på Ancistrus sp. «Calico» er Ancistrus sp. «Piebald», men dette er egentlig ikke korrekt, da Ancistrus sp. «Piebald» er en lignende variasjon, men som skyldes et annet gen, slik at den ser litt annerledes ut.

Calico-fargevarianten er utgangspunktet i det som ble linjeavlet til den mer kjente Ancistrus sp. «super red». Denne varianten er helt oransje/rød uten de mørke flekkene calico-varianten har.

Ancistrus sp. «Calico» er halvveis sjelden i Norge, men man ser den dukke opp med jevne mellomrom. Ofte selges den som vanlig Ancistrus sp. «oppdrettvariant» av folk som ikke vet at dette er en egen variant. Dersom man kjøper den som Ancistrus sp. «Calico» må man regne med å betale litt mer enn vanlig Ancistrus, selv om det fortsatt er en billig malle.

Vannverdier, adferd og oppdrett av Ancistrus sp. «Calico»

Ancistrus sp. «Calico» er på alle måter helt lik en vanlig Ancistrus sp. «oppdrettvariant», så både foretrukne vannverdier, adferd og oppdrett er helt lik som denne. Vi anbefaler heller å lese om denne, så slipper vi å gjenta informasjonen på nytt her.

En kommentar om “Ancistrus sp. «calico»”

Legg igjen en kommentar