Hvor stort akvarium trenger skalarer?

Skalarer (Pterophyllum scalare) er blant våre mest populære akvariefisk, og mange drømmer om å holde en fin stim av disse. Det er derimot fisk det blir litt størrelse på, og ikke noe man kan ha i veldig små akvarier. Det er mange som lurer på om det er greit å ha en stim med skalarer i relativt små akvarier på f.eks 120 eller 180 liter, men voksne fisk trenger mer plass enn som så. Disse akvariene kan riktignok brukes i en liten periode mens skalerene fortsatt er små, men når de blir 11-12 centimeter må de flyttes over til noe større.

Les mer på skalarer på artsprofilen deres.

Den minste størrelsen som anbefales for voksne skalarer er på 240 liter. Du må gjerne ha litt større også, men dette er altså den minste anbefalte størrelsen for et par eller en liten stim med voksne skalarer. Selv i et akvarium på 240L kan man trolig merke aggresjonen mellom individene i stimen godt, da også dette blir litt trangt for dem. Et enslig par eller små stimer vil derimot trives godt i 240 liter.

Skal du ha en solid stim på 10+ skalarer bør du helst gå for et akvarium på minst 350-400 liter, og sørge for greit med beplantning. Dette er er riktig flott syn, men det er selvsagt kostbart å skaffe seg et såpass stort akvarium.

Skalare (Pterophyllum scalare)
Skalare (Pterophyllum scalare) var. «koi». Foto: TrapperFrank / CC BY-SA 3.0.

I tillegg til selve antallet liter er det også viktig at akvariet er høyt nok. Voksne skalarer blir naturligvis ganske høye, og de fleste anser 50cm som et minstekrav til høyde på akvariet. De fleste akvarier på 240L eller mer oppfyller derimot dette kravet, med mindre man har et litt spesielt akvarium som er langt og lavt fremfor de vanlige målene.

Det er også viktig å huske at skalarer er fisk som spiser mye, og dermed vokser fort. De vil dermed også ha en del avfall, så det er viktig med et godt etablert filter som tåler belastningen fra å ha en stim med skalarer i akvariet.

Legg igjen en kommentar