Macrotocinclus affinis

Macrotocinclus affinis er en liten Macrotocinclus-art som kun blir 4 centimeter lang. Dette er en art som veldig ofte misidentifiseres, og ofte ser man at Otocinclus-arter, samt andre Macrotocinclus-arter selges som Macrotocinclus affinis . I virkeligheten er Macrotocinclus affinis ekstremt sjelden.

Tidligere var Macrotocinclus affinis kjent som Otocinclus affinis, men ble i 2001 flyttet over til Macrotocinclus-slekta. Fisk som selges som Macrotocinclus affinis er sannsynligvis enten Otocinclus macrospilus, O. vestitus, eller O. vittatus. Vi anbefaler derfor å lese mer om disse 3 andre artene om du holder en feilidentifisert Macrotocinclus affinis i akvariet ditt. Alle disse har for øvrig helt like krav til vannverdier og lignende, så det spiller ingen stor rolle foruten å ha riktig navn på fiskene sine.

Man kan se om det er ekte Macrotocinclus affinis ved at denne fisken har en blek kroppsfarge som nesten har en slags gullskinn på seg. Om den ikke har et gullaktig eller gyllent skinn på kroppen er det en av de andre Otocinclus-artene.

Hold av Macrotocinclus affinis

Hold av Macrotocinclus affinis er omtrent likt som resten av andre Otocinclus og Macrotocinclus-arter. Det vil si at de trenger et akvarium som er godt innkjørt og som holder stabile vannverdier. Denne fisken må holdes i en stim på minst 5-6 individer for å trives, og vil være ekstremt sky om de er færre. Dette er en liten fisk, og en stim kan faktisk klare seg i så lite som akvarier på 40 liter.

Ellers trives Macrotocinclus affinis godt i akvarier med mye planter, og gjerne med mye alger. De er veldig flinke til å spise alger, og bruker mesteparten av tiden sin på å finkjemme blader etter algerester.

I tillegg til å spise alger bør de fôres med malletabletter basert på spirulina eller en annen type alge. De kan også godt fôres med grønnsaker som squash, gulrot, grønne erter og lignende.

Les mer: Generelt om hold av Otocinclus og Macrotocinclus. Denne artikkelen tar for seg mye mer detaljer rundt hold av disse artene, og er anbefalt lesning om du har tenkt å skaffe deg en gruppe med Macrotocinclus affinis. Her er det også mer informasjon om oppdrett og lignende.

Mange opplever at Macrotocinclus affinis dør som fluer den første måneden etter anskaffelse, noe som som oftest skyldes at fisken sulter ihjel. Ofte får de nemlig ikke nok mat når de sendes fra grossister til dyrebutikker, noe som går greit for de fleste fisk, men Macrotocinclus affinis og arter fra Otocinclus-slekta mister enzymene som lar dem fordøye maten. Så når de kommer til akvariet igjen går maten rett gjennom fisken uten å fordøyes. Man kan redusere dødeligheten betraktelig ved å fôre veldig godt, da dette er med på å bygge opp mengden med enzymer igjen. Så fôr med malletabletter gjerne to-tre ganger om dagen de første ukene, så kommer mange flere til å overleve.

Foretrukne vannverdier for Macrotocinclus affinis

Temperatur: 21 – 26°C .

pH: Foretrekker mellom 6,5 og 7,0.

Hardhet: Foretrekker bløtt vann under 5° dH.

Sirkulasjon: Moderat mengde sirkulasjon – verken veldig lite eller veldig sterk.

Kjønnsforskjeller hos Macrotocinclus affinis

Hunnene er rundere i formen, mens hannene ser smalere ut. Kan enkelt sees på voksne individer om man ser dem ovenifra.

Macrotocinclus affinis i naturen

I naturen finner man Macrotocinclus affinis sørøst i Brasil. Den lever på bunnen av elver med rask vannføring, og lever av å spise alger. I likhet med andre Macrotocinclus-arter lever de i stimer.

Macrotocinclus affinis i handelen

Macrotocinclus affinis er som nevnt ovenfor svært sjelden i handelen, men kan sees fra tid til annen. Ofte er fisken som selges som Macrotocinclus affinis i virkeligheten en helt annen art.

Legg igjen en kommentar