Ny Ancistrus-art beskrevet: Ancistrus miracollis

I 2006 var en gruppe vitenskapsmenn ute og lette etter fisk i Apuí Mosaic-området i Amazonas i Brasil, da de kom over det som kunne virke som en ny art i Ancistrus-slekta. Vitenskapen er notorisk for å bruke lang tid på å få beskrevet arter, men nå i 2019 ble denne nye arten offisielt beskrevet som Ancistrus miracollis.

Beskrivelsen av Ancistrus miracollis er publisert i Neotrophical Ichthyology vol. 17, utgave 2 av Alessandro Gasparetto Bifi, Renildo Ribeiro de Oliveira, og Lúcia Rapp Py-Daniel hos Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia (nasjonalinstituttet for Amazonas-forskning). Tittelen på den vitenskapelige artikkelen er «A new species of Ancistrus Kner, 1854 (Siluriformes: Loricariidae) from rio Madeira basin, Amazonas State, Brazil«, og den ligger gratis tilgjengelig for alle som måtte interessere seg.

Ancistrus miracollis
Ancistrus miracollis holotype. Foto: Bifi, A. G., Oliveira, R. R. D., & Py-Daniel, L. R. / CC BY-SA 4.0.

Gruppen med forskere fant til sammen 21 Ancistrus miracollis, hvorav 1o var hanner, og 11 var hunner. De ble alle funnet i en liten sideelv som rant ned mot Rio Sucunduri, som igjen er en sideelv til Rio Madeira. Her fant de individer som ble opptil 6,74cm lange, og med store variasjoner i mønsteret. I likhet med resten av Ancistrus-artene har hannene tydelige tentakler, mens hunnene har ingen eller svært små tentakler på snuten.

Det vitenskapelige navnet kommer av de latinske ordene mirus som betyr fantastisk, og collis som betyr bakke, og er tiltenkt de flotte åsene som ligger i området hvor den finnes.

Området hvor fiskene ble fanget heter Apuí Mosaic, og er et naturreservat og fredet område. Det betyr at det ikke er mulig å fange Ancistrus miracollis til andre formål enn forskning, så det er liten sjanse for at vi kommer til å se disse i handelen med det første. Dette har også latt forskerne foreslå at fisken får status «Least Concern» på IUCN sin rødliste, noe som betyr at det er svært lav eller ingen risiko for at fisken kommer til å bli utryddet i løpet av de neste 100 årene.

Ancistrus miracollis
Ancistrus miracollis. Foto: Bifi, A. G., Oliveira, R. R. D., & Py-Daniel, L. R. / CC BY-SA 4.0.

Bildet ovenfor viser den varierende morfologien til Ancistrus miracollis, hvor både farge og mønster kan ha store variasjoner.

Man kan skille Ancistrus miracollis fra andre Ancistrus-arter i samme elvesystem ved at Ancistrus miracollis har tynne, lyse vertikale striper på den øvre delen av kroppen, selv om denne ikke alltid er til stede. En annen måte å skille den fra de andre artene er ved å se at brystfinnen til Ancistrus miracollis er går over begynnelsen på bukfinnen, mens den hos de andre artene er kortere slik at den ikke når frem til punktet hvor bukfinnen begynner. Ellers kan man se forskjell fra Ancistrus verecundus ved at Ancistus miracollis har en fettfinne.

En kommentar om “Ny Ancistrus-art beskrevet: Ancistrus miracollis”

Legg igjen en kommentar