Salvinia minima

Salvinia minima er en svært hurtigvoksende flyteplante som ofte holdes i akvarier for å dempe belysningen, ta opp ekstra næring fra vannet, og gi yngel og småfisk skjul blant røttene.

Selve planten består av mange små og ovale blader. Hver av disse bladene er dekket i små hår, og blir mellom 0,4cm og 2cm. Under bladene er det rhizomer som er ypperlig for yngel som trenger skjuleplasser nært vannoverflaten. Bladene holdes sammen av en tynn stengel som ligger under vannoverflaten.

Salvinia minima
Salvinia minima. Foto: Kurt Stüber / CC BY-SA 3.0.

Salvinia minima har ingen store krav til akvariet, men bør helst holdes i akvarier uten toppglass eller armatur. Dette er fordi dette har en tendens til å skape kondens like over vannoverflaten, noe planten misliker. Den trives best i temperaturer rundt 24C, men kan overleve det meste. Det tåler også så godt som alle verdier av hardhet og pH. Den kan klare seg med lite eller svakt lys, men vil vokse mye raskere om det er mye lys.

Om du har et akvarium med næringsrikt vann vil denne planten ha en helt utrolig vekst, og kan dekke hele akvariet på bare noen få uker. Det er en av de flyteplantene som kan fylle hele overflaten raskest, så man må regne med å plukke litt overskudd fra denne. Dersom hele vannoverflaten er dekt har det negative konsekvenser for fisken i vannet, da vannet ikke lenger kan diffusere oksygen ned i vannmassene.

Den raske veksten betyr også at det er en av de plantene som er aller best på å ta opp overskuddet av næringsstoffer i vannet, noe som generelt sett er veldig godt for oss akvarister.

Salvinia minima
Salvinia minima. Foto: Laxskinn / CC SA 3.0.

Salvinia minima i naturen

I utgangspunktet er Salvinia minima fra Sør-, og Mellom-Amerika, men i dag er den utbredt over mange ulike verdensdeler og land. De fleste land regner det som en invaderende art, og det er ulovlig å innføre den til landet. Det er derimot ikke noe problem å ha den i akvariet her i Norge, men vær obs på at den ikke bør være i koidammer eller lignende.

Salvinia minima i handelen

Salvinia minima er verken vanlig eller sjelden i handelen, og det er ikke spesielt utfordrende å få tak i den. På grunn av den enormt raske veksten er det en plante mange selger overskudd fra, så det bør være veldig enkelt å finne en selger som selger Salvinia minima privat. Man ser den ofte på Finn.no, Akvaforum eller på akvarieauksjoner rundt om i landet.

Legg igjen en kommentar