Slik kvitter du deg med død fisk

Selv de beste akvaristene finner døde fisk fra tid til annen, og det er rett og slett ikke til å komme unna at noen fisk tar kvelden. Det er mange ulike tips og råd for hva man skal gjøre med død fisk, men dessverre er mange av disse rådene både feil og farlige! I denne artikkelen skal vi ta for oss hva man må gjøre med død fisk for å unngå problemer med både vannverdiene dine, så vel som loven.

Dette må du gjøre med død fisk

Om du finner død fisk i akvariet ditt har du i prinsippet to lovlige muligheter:

  1. Kast den døde fisken i søpla. Her kan man velge mellom restavfall eller matavfall / våtorganisk avfall.
  2. Begrav den døde fisken i hagen. Pass på at den begraves dypt nok til at det ikke kommer katter og graver den opp igjen.

Begge disse alternativene er greie, men det er jo enklest å kaste den i søpla.

Ellers er det jo selvsagt mulig å sende den til kjæledyrskremering, men realistisk sett er det vel ingen som kommer til å bruke mange hundre kroner på dette.

Ikke kast død fisk i do!

Det er mange som ser ut til å tro at det er lurt å skylle død fisk ned i do. Dette er derimot verken lurt, eller lovlig. Man kan jo aldri si med sikkerhet hva fisken døde av, og det er faktisk risiko for at man sprer smitte til naturen når man skyller en død fisk ned i do. I verste fall kan man faktisk være ansvarlig for å spre sykdommer eller parasitter til ville fiskebestander.

I ytterste konsekvens er dette en type miljøkriminalitet, så dette er alvorlige greier selv om det kanskje ikke virker sånn. Så hold deg langt unna denne gamle myten om at det er greit å kaste død fisk i toalettet.

Ikke la den døde fisken ligge i akvariet

Dersom man ser en død fisk bør man ta den opp av akvariet med det samme. Dersom man lar en død fisk ligge i akvariet vil den nemlig snart begynne å råtne, og dette fører til enorme utslitt av nitrogenforbindelser som ammonium/ammoniakk, nitritt og lignende.

Andre fisk kan også finne på å spise på død fisk. Dette er jo forsåvidt bra i forhold til at den døde fisken vil forpeste vannet, men det er ikke like bra med tanke på at den kan være full av parasitter eller andre ting som kan forårsake sykdom. Det er en del mikroorganismer som kan drepe fisken, og som vil smitte fisk som spiser av kjøttet til den døde fisken.

Død fisk er med andre ord ofte en smittekilde, og før man vet ordet av det er det flere døde fisk i akvariet.

Kilder

«Veiledning om hold av akvarium«: Et informasjonshefte utgitt av Mattilsynet. Det står ikke all verdens om hvordan man håndterer død fisk der, men de er i alle fall en god kilde til informasjon om at man må kaste de i søpla eller begrave dem, og ikke kaste dem i do.

En kommentar om “Slik kvitter du deg med død fisk”

Legg igjen en kommentar