Arowanatetra (Gnathocharax steindachneri)

Arowanatetra (Gnathocharax steindachneri) er en liten predatortetra som blir 5 til 6 centimeter lang. Den har fått populærnavnet sitt på grunn av den spisse, oppoverbøyde munnen med de skarpe tennene. Denne minner veldig om arowanaer, men arowanatetra er heldigvis ikke like blodtørstig mot andre fisk.

Fisken kan holdes i omtrent alle selskapsakvarier på samme måte som andre tetraer på samme størrelse, men den kan finne på å drepe og spise fisk som er under én centimeter lange. Den kan også finne på å spise små reker som kirsebærreker (Neocaridina davidi «red»).

Arowanatetra er en stimfisk som bør holdes i en stim på minst 10 individer. Jo flere fisk det er i stimen, jo bedre stimer den, og jo mindre interessert blir de i andre fisker. I likhet med andre andre tetraer kan arowanatetra bli litt hakkete på andre fisk dersom de holdes i veldig små eller uten stimer.

Så lenge den har en grei størrelse på stimen, så er det en aktiv, men fredelig fisk. Den foretrekker tett beplantede kar med noen åpne områder hvor den kan svømme fritt.

Stimen foretrekker å være i det øvre sjiktet i akvariet. De ser ut til å trives godt med en del flyteplanter i vannoverflaten. De er gode hoppere, så man må ha et heldekkende glass eller armatur.

Per dags dato er arowanatetra den eneste arten i Gnathocharax-slekta. Den er videre med i Characidae-familien hvor man også finner alle tetraer. Arowanatetra er ikke direkte beslektet med ekte arowanaer.

I naturen finner man arowanatetra i samme habitat som kardinaltetra (Paracheirodon axelrodi), og det er ikke uvanlig å finne disse to fiskene sammen. Her lever den av å spise insekter, larver og andre smådyr i vannoverflaten. Fisken finnes i store deler av nedbørfeltet til Rio Madeira i Brasil.

Arowanatetra
Arowanatetra (Gnathocharax steindachneri). Foto: Clinton & Charles Robertson / CC BY-SA 2.0.

I akvariet spiser den det meste den får tilbud om, men man bør fôre godt med kjøttbasert fôr som røde mygglarver og lignende. De godtar flakfôr og annet fôr som flyter på vannoverflaten.

Foretrukne vannparametere for arowanatetra

Arowanatetra foretrekker å holdes i akvarier med mellom 22 og 26 varmegrader, med en pH på mellom 6,5 og 7,0. Den bør ha noe hardhet i vannet, og en GH på mellom 5 og 8 dH er perfekt.

Man bør ha et akvarium som er minst 80cm langt, og rommer minst 120 liter for at arowanatetraen skal trives.

Dette er med andre ord en fisk som kommer til å trives godt i vanlige selskapsakvarier, da den ikke har noen sære krav når det kommer til vannkjemien.

Tilgjengelighet av arowanatetra i handelen

Arowanatetra er nokså vanlig sjelden nå om dagen, selv om den er langt ifra umulig å få tak i. De fleste dyrebutikker kan bestille og få tak i arowanatetra uten store problemer, så dersom du sliter med å finne den kan det være mulig å legge inn en bestilling.

Oppdrett av arowanatetra

Det er liten eller ingen informasjon om arowanatetra tilgjengelig, og det tenkes at de trenger spesielle forhold til å leke.

Legg igjen en kommentar