Corydoras sterbai

Sterbas pansermalle (Corydroas sterbai) er en nokså vanlig pansermalle, og den er veldig populær grunnet sine vakre markeringer på hele kroppen. Det er en nokså hardfør corydoras-art som liker akvarier med sandbunn og mørke gjemmesteder. 

C. sterbai trenger i likhet med alle andre pansermaller å leve i en stim på minst 5-6 individer for at den skal trives, og større grupper fører også til at de blir litt tøffere, og tør å vise seg frem oftere. 

Corydoras sterbai
Corydoras sterbai. Foto: Nicklas Iversen / Akvaportalen.no.

De liker kjøttbasert føde, og det finnes egne «corydoras tabletter» som man kan fôre med for å være sikker på å gi riktig mat. De spiser også flakfôr som faller til bunnen, og noen ganger algetabletter hvis man gir dette til maller i akvariet. Fôr gjerne med frossenfôr, og røde blodormer er en stor favoritt for både C. sterbai og andre pansermaller. Som med andre pansermaller bruker den mye tid på å lete etter matrester i sandbunnen, og må ha sand i akvariet for å trives. Grus vil ødelegge de følsomme bartene deres, og kan i verste fall drepe fisken.

Maksimal størrelse på Sterbas pansermalle er 6,5cm for begge kjønn, men hunnene blir en del tykkere enn hannene, og vokser seg gjerne større tidligere. 

I tillegg til informasjonen her om C. sterbai anbefaler vi at du leser «den store guiden til å holde pansermaller», da den gir en god innføring i hold av Corydoras-arter.

Vannkjemiske parametere for hold av Corydoras sterbai

En gruppe med Sterbas pansermaller bør ha et akvarium på minst 60 liter for å trives, og en temperatur på mellom 24 og 26° C. 

De tåler en pH fra 5,5 til 7,2 (sånn cirka), så de passer godt overens med de fleste sitt kranvann, og i de fleste selskapsakvarier.

GH/hardhet kan ligge på 1-15 °dH. Den tåler altså en del hardere vann enn mange andre pansermaller.

Corydoras sterbai
Corydoras sterbai. Foto: Nicklas Iversen / Akvaportalen.no.

Anbefalte akvarievenner

Corydoras sterbai er i likhet med andre pansermaller svært fredelig, og er ikke en trussel for andre fisk eller dyr i akvariet. Det viktigste å tenke på når man velger andre fisk til akvariet er at de ikke plager pansermallene. Ingen corydoras-arter bryr seg stort om territorier, så de vil ikke holde seg unna territorialgrenser som andre fisk. 

Noen typiske plageånder er ciklider, inkludert dvergciklider som Apistogramma-artene. Ellers er territoriell fisk en dårlig match, og mange fisk som vokter territoriet sitt kan stresse eller i verste fall drepe pansermaller som kommer for nærme. 

Det er likevel mange gode fisk man kan ha sammen med dem, som stimer med tetraer (for eksempel kardinaltetraer, noentetraer eller keisertetraer). Så lenge de ikke blir store nok til å kunne spise pansermallene eller er generelt svært aggressive burde det gå fint. 

Andre gode akvarievenner er reker, og mange velger å ha en gruppe med pansermaller i rekeakvarier, så lenge det er stort nok til at en stim med pansermaller trives der. 

Pansermaller passer også godt med anetennemaller (Ancistrus sp.) og andre fredelige maller. 

Les også: «Hvilke fisk trives sammen med pansermaller?» for en mer inngående artikkel om temaet. 

Hvordan få tak i Corydoras sterbai

Corydoras sterbai er en nokså vanlig art i handelen, så det er ikke uvanlig å finne dem til salgs på dyrebutikker. De dukker også ofte opp for salg privat fra oppdrettere på Finn.no eller Akvaforum, eller på auksjoner og storauksjoner i regi av akvarieklubber. 

Oppdrett av Corydoras sterbai

Corydoras sterbai regnes som en perfekt «førstegangscorydoras» for alle som ønsker å prøve oppdrett av dem, da det er nokså enkelt å få dem til å legge egg. Voksne grupper vil gjerne leke og legge egg nokså regelmessig uten at man trenger å gå inn for det, men et godt råd for å få igang leken er å ta et skikkelig kaldtvannbytte, da dette simulerer regnetiden, noe som er et tegn på at de skal leke i naturen.

Corydoras sterbai
En ung Corydoras sterbai. Foto: Nicklas Iversen / Akvaportalen.no.

Corydoras sterbai i naturen

I naturen finnes Corydoras sterbai i nedbørsfeltet til elva Guaporé mellom Brasil og Bolivia, samt i denne elva. Det er nokså sjeldent at viltfangede eksemplarer finnes i handelen.

Forvekslingsarter

Det er kun Corydoras haraldschultzi som kan forveksles med C. sterbai, og disse skilles ved at C. sterbai har et mørkt hode med lyse prikker, mens C. haraldschultzi har et lyst hode med mørke prikker. C. haraldschultzi har dessuten en mye lengre snute enn C. sterbai

På bildet nedenfor ser du C. sterbai til høyere, og C. haraldschultzi til venstre, og det er enkelt å se hvilken som er hvilken når man tar utgangspunkt i hodefarge. 

Corydoras sterbai (høyere) og Corydoras haraldschultzi (venstre).
Corydoras sterbai (høyere) og Corydoras haraldschultzi (venstre). Foto: Mummymonkey (C. haraldschultzi) (CC BY-SA 3.0) og Tino Strauss (C. sterbai) (CC BY-SA 3.0).

Tilgjengelighet av Corydoras sterbai i handelen

Corydoras sterbai er blant de vanligste pansermallene i handelen, selv om den ikke er like vanlig com Corydoras aeneus eller albinovarianten av denne. Man kan derimot regne med å finne den på litt velutstyrte akvarie-, eller dyrebutikker til en pris på mellom 50 og 100kr stykker.

4 kommentarer om “Corydoras sterbai”

Legg igjen en kommentar