Gulrotgress (Ceratopteris thalictroides)

Gulrotgress (Ceratopteris thalictroides) er en tropisk akvarieplante som regnes som en supergod plante for nyoppstarta kar som enda har litt ubalanse i vannkjemien. Den er svært hurtigvokstende, og klarer seg fint i et kar uten ekstra CO2, selv om den kommer til å vokse enda raskere og finere hvis man tilsetter litt CO2 i vannet.

Gulrotgress (Ceratopteris thalictroides) til venstre, og Salvinia minima til høyere.
Gulrotgress (Ceratopteris thalictroides) til venstre, og Salvinia minima til høyere. Foto: Pristigaster / CC BY-SA 3.0.

Planten er i utgangspunktet en flyteplante når den er i akvariet, og i likhet med andre planter som hornblad (Ceratophyllum demersum) vil den flyte fritt i vannmassen. Ofte ser man at planten forflytter seg til det området med minst strøm i vannet av seg selv. Det er også mulig å feste den til bunnen, men da må man ankre den ved å bruke en del av planten. For eksempel kan man sette en dekorasjon over litt av planten, så vil den stå ankret til bunnen.

En av de supre fordelen med gulrotgress er at den er veldig flink til å ta til seg store mengder med næringsstoffer, og planten vil ofte klare å ta næringsstoffer fra vannmassen før alger klarer å ta de. Det betyr at det blir mindre algevekst i akvariet, og istedenfor utbrudd av alger får man heller mer gulrotgress.

Ellers trives planten i de fleste akvarier så lenge den får litt lys. Hardhet kan være på alt mellom 0 og 30o dH, samtidig som den tåler både surt og basisk vann. Temperatur bør være over 20 grader og under 30 for optimal trivesel, men den kan tidvis klare seg med lavere eller høyere temperaturer også.

Gulrotgress (Ceratopteris thalictroides) nærbilde.
Gulrotgress (Ceratopteris thalictroides) nærbilde. Foto: Renjusplace / CC BY-SA 3.0.

Dersom den får muligheten til å vokse seg opp av akvariet vil den gjøre det, og da danner den egne overflateblader. Disse er litt annerledes enn bladene man ser under vann, og vil ikke klare seg om de dyttes ned under vann.

På grunn av den raske veksten og de tynne bladene regnes det som en veldig god plante å ha i akvarier hvor man kunne tenke seg å få yngel uten at foreldrene spiser dem. Så det er ikke uvanlig å se denne planten i akvarier med levendefødende tannkarper eller lignende arter.

Legg igjen en kommentar