L144 «Snow White»

Ancistrus sp. L144 «Snow White» er en nokså ny variant av Ancistrus sp. L144 som skiller seg fra vanlig L144 ved at den har kritthvit hud istedenfor den vanlige gule huden. Den hvite fargen er også mye hvitere enn albinovarianter av både L144 og av vanlig Ancistrus sp. «oppdrettvariant». Ettersom dette er en hvit variant og ikke en albinovariant har L144 «Snow White» blå øyne akkurat som vanlig L144, så det er enkelt å skille dem fra de som har albinisme.

I Norge har mallen blitt omtalt som både L144 «Snow White» og Ancistrus sp. «Snow White». Teknisk sett er begge navnene korrekte, men det er å foretrekke å bruke L144 «Snow White» eller Ancistrus sp. L144 «Snow White» ettersom den er drettet frem med vanlig L144 som utgangspunkt. L144 «Snow White» er dessuten et navn som er brukt internasjonalt, så da er det jo fint å kunne ha samme navnet på norsk også.

L144 «Snow White» er en nokså enkel malle, og liker de samme vannparameterne som vanlig L144. Det betyr at den passer inn i de fleste selskapsakvarier som har pH på mellom 6 og 8, og en GH på under 20 °dH. De tåler temperatur på mellom 22 og 27 °C. Noen holder dem sikkert med vannverdier som er utenfor disse tallene også, men da kan det være lurt å gi dem en gradvis tilvenning.

Mallen er ikke spesielt aggressiv av seg, men dersom man har flere i samme akvarium bør man ha minst én gjemmeplass per malle, og helst flere. Det kan bli noe knuffing mellom mallene når de er kjønnsmodne, så da er det greit om de slipper å krangle om mallehulene også. I likhet med vanlig L144 foretrekker L144 «Snow White» oksygenrikt vann med en del vannføring, og bør helst ha tilgang til en rot i akvariet for å gi den tilgang til fiber når den måtte ønske det.

Det er stor usikkerhet om hvor L144 kommer fra naturlig, men det vi vet er at L144 «Snow White» er drettet frem av vanlig L144. Dette betyr at man ikke finner L144 «Snow White» i naturen, og det er en menneskeskapt variasjon av L144. Her kan du lese mer om det mystiske opphavet til L144.  

Man bør ikke holde L144 «Snow White» sammen med vanlig L144 eller Ancistrus sp. hvis man ikke ønsker å få hybridyngel. Så om du ønsker helt hvitt avkom (som du sikkert gjør) bør du kun ha L144 «Snow White» i akvarier uten noen andre Ancistrus-arter.

Opprett av L144 «Snow White»

Oppdrett av L144 «Snow White» foregår på mer eller mindre samme måte som vanlig L144, så lag eller kjøp et par lekshuler som legges i akvariet, så vil voksne fisk med tid begynne å yngle. I likhet med L144 og vanlig Ancistrus sp. ligger hannen og filtrerer vann over egg/yngel i omtrent 14 dager før de svømmer ut av hulen. På dette stadiet kan yngelen ta vanlig mallefôr somm tabletter, agurk, og selvsagt alger.

Man skiller kjønnene som med vanlig Ancistrus sp. ved at hannene har bart mens hunnene ikke har det.

Hvor vanlig er L144 «Snow White» i Norge?

Per 2019 er L144 «Snow White» fortsatt sjelden å se til salgs i Norge, men det hender at den dukker opp i salgsannonser på Finn.no eller på auksjoner i regi av akvarieklubber. Prismessig er den da en del hakk dyrere enn vanlige L144, og hver fisk kan fort koste 200-300kr, mens lekspar kan gå for enda mye mer. Men prisen avhenger selvsagt enormt, og dersom du finner den i en dyrebutikk er nok prisen enda en del høyere.

I land som Tyskland er det mye enklere å få tak i denne mallen, og det er mange som driver oppdrett av den i hobbyen der.

Det er ikke urimelig å regne med at prisen kommer til å synke samtidig som tilgjengeligheten øker i løpet av de neste årene ettersom flere og flere personer får tak i mallene og begynner å drette på dem her i landet.

Fotogalleri av L144 «Snow White»

Vi har dessverre ingen bilder av L144 «Snow White» som vi har tillatelse til å gjengi på nettsiden vår. Har du et bilde du vil dele med oss? Kontakt oss gjerne på nicklas@akvaportalen.no for å få bildene dine publisert her.

En kommentar om “L144 «Snow White»”

Legg igjen en kommentar