Hvordan sende snegler i posten

Det er mange som holder ulike sneglearter i ferskvannsakvarier, og på sommerhalvåret er det faktisk mulig å sende disse i posten. Da er det enkelt å skaffe seg spennende sneglearter som Malaysisk sandsnegle (Melanoides tuberculata), eplesnegle (Pomacea diffusa) eller posthornsnegle (Planorbarius corneus) uten å betale dyrt i dyrebutikker. Så da er spørsmålet, hvordan sender man egentlig snegler i posten? I denne artikkelen svarer vi på spørsmålet, men husk at vi snakker om akvariesnegler her, ikke landsnegler.

Malaysisk sandsnegle
Malaysisk sandsnegle. Foto: Nicklas Iversen / Akvaportalen.no.

Slik sender du akvariesnegler i posten

Alle sneglene vi holder i akvarier har lunger, noe som betyr at de ikke trenger vann når de sendes. Istedenfor pakker man dem enkelt nok inn i noe fuktig, og det er vanlig å bruke filtervatt, men det fungerer også med dopapir eller javamose (Taxiphyllum barbieri). Vi foretrekker filtervatt, og liker å pakke denne rundt sneglene. Sørg for at hver snegle er pakket «hver for seg» slik at de ikke dunker borti hverandre underveis på reisen.

Filtervatten legges så i en vanlig brødpose eller fiskepose, og denne trenger ikke stort med luft, så ikke blås den opp. Ta en ny pose over denne for å være sikker på at det ikke blir lekkasje, og knyt igjen begge posene stramt.

Denne posen kan så pakkes inn i en boks eller kartong, og en god klassiker er å putte den i en melkekartong. Fyll opp tomrommet med avispapir, servietter eller lignende for å gi den litt ekstra polstring og isolering mot endring i temperatur. Nå kan melkekartongen stiftes igjen, så da er det bare å skrive på navn og adresse, og frankere den.

Et annet alternativ er å bruke en lufttett beholder som en tom boks med fiskefôr, og legge sneglene opp i denne. Også her må de pakkes godt inn i f.eks filtervatt for å unngå at de blir slengt rundt, men her får de litt ekstra beskyttelse sammenlignet med når de pakkes i poser. Det er naturligvis viktig at denne beholderen ikke lekker vann for å unngå at sneglene tørker ut. Hvis ikke må man pakke dem inn i en pose på innsiden av boksen, og da får de som regel god beskyttelse.

Det anbefales å sende snegler på mandager eller tirsdager for å unngå at de blir liggende på postkontoret over helgen. De fleste snegler tåler 3-4 dager med reise på denne måten, men ikke stort lenger. Man bør heller ikke sende snegler hvis man tror nattetemperaturen bikker under 10 grader.

Posthornsnegler
Posthornsnegler. Foto: Nicklas Iversen / Akvaportalen.no.

Sneglene kommer ofte i dvale når de sendes på denne måten

Når man sender snegler ved å pakke dem i fuktig filtervatt på denne måten vil de havne i en dvale. Dette er en naturlig forsvarsmekanisme, og er med på å øke sjansene for at de skal overleve reisen. Så dette er bare positivt.

Når man mottar sneglene er det derimot viktig å vekke dem fra dvalen før man putter dem i akvariet, for hvis man ikke gjør det risikerer man at de drukner. Man vekker dem fra dvalen ved å legge dem på en tallerken med litt akvarievann på, slik at de har mulighet til å våkne opp og trekke luft uten at det er langt til vannoverflaten.

Som oftest våkner de fleste innen en halvtimes tid, og da er det bare å gi dem en ti minutters tid til å våkne ordentlig før man putter dem i akvariet. Det er lurt å legge dem nær vannoverflaten i akvariet dersom det er mulig.

Dersom du mottar snegler i posten som har blitt sendt med vann trenger du ikke å vekke dem fra dvale, da de sjeldent går i dvale dersom de ligger fritt i vann.

En kommentar om “Hvordan sende snegler i posten”

Legg igjen en kommentar