Malaysisk sandsnegle (Melanoides tuberculata)

Malaysisk sandsnegle er en populær akvariesnegle som trives i vanlige ferskvannsakvarier. Denne sneglen har en unik fordel sammenlignet med andre snegler; den graver seg ned i sanden. Dette er supert for alle akvarier med sandbunn, da den Malaysiske sandsneglen bidrar til å røre rundt på sanden. Dette vil være med på å redusere og forhindre fremkomsten av lommer med hydrogensulfid. Disse luftlommene kan i verste fall være dødelige for fisken i akvariet, så det er viktig å ha en strategi for å bli kvitt dem.

Luftlomme med hydrogensulfid
Luftlomme med hydrogensulfid. Det er også en sandsnegle i bildet. Foto: Nicklas Iversen / Akvaportalen.no.

Sandsneglen graver seg i utgangspunktet ned i sanden for å lete etter mat, så sirkulasjonen der er bare en bieffekt av dette. Til tross for at den spiser alger og andre mikroorganismer i sanden er Malaysisk sandsnegle en kløpper til å spise vanlig fiskefôr som havner på bunnen av akvariet, og er overraskende fort på matplassen når det fôres.

Som med andre snegler er Malaysisk sandsnegle flink til å spise matrester som ellers ville blitt brutt ned til oppløse næringsstoffer, og er på denne måten med på å holde vannverdiene i akvariet stabilt. Dersom den er sulten kan den også finne på å beite på alger på glasset eller på dekorasjoner, selv om den foretrekker å lete etter mat i sanda.

Snegleskallet blir som regel mellom to og tre centimeter langt, men innimellom vil noen individer vokse seg ennå større. Dette er svært sjeldent, men det finnes eksempler på at Malaysiske sandsnegler har blitt hele 8 centimeter lange.

Malaysisk sandsnegle har lunger, så den vil innimellom trekke til vannoverflaten for å trekke pusten. Dette skjer som regel på natten, så det er gode sjanser for at man ikke ser stort til sneglene, da de stort sett er gravd ned i sanden på dagtid. Dersom sandsneglene bruker mye tid i toppen av akvariet nær vannoverflaten er det et sikkert tegn på at vannverdiene i akvariet ikke er helt topp, og dette tyder som regel på for høye verdier av nitritt eller ammonium. Sandsneglene kan derfor brukes som en indikator på når vannbytte er på overtid.

Malaysisk sandsnegle
Malaysisk sandsnegle. Foto: Nicklas Iversen / Akvaportalen.no.

Denne sneglen trives greit i de fleste selskapsakvarier med «normale» vannverdier, og så lenge pH er mellom 6 og 8 tåler den det fint. Den liker litt hardhet i vannet, da den i likhet med alle andre snegler trenger kalsium til å bygge skallet sitt. Dersom det er hvite flekker på skallet, eller at skallet ser sprøtt ut, er det tegn på at det er for lite kalsium i vannet.

Malaysisk sandsnegle i naturen

I naturen finnes Malaysisk sandsnegle i både Malaysia og andre deler av Asia som Kina, Japan, India,Nepal, Vietnam og flere steder. I tillegg finnes den naturlig i hele nordlige Afrika, så den finnes mange andre plasser enn bare Malaysia. Sneglen er dessuten utbredt i mange andre land hvor den har blitt satt ut med et uhell, og i dag finnes den faktisk i mange innsjøer Amerika hvor den påvirker økosystemet negativt på grunn av den eksplosive reproduksjonen.

Oppdrett av Malaysisk sandsnegle

Malaysisk sandsnegle føder faktisk levende unger, og det er veldig enkelt å få oppdrett på den. Man trenger ikke engang to snegler, for disse bruker partenogenese for å forplante seg. Dette betyr at én enkelt snegle kan føde genetisk identiske kloner av seg selv, og det er derfor en type jomfrufødsel.

Malaysisk sandsnegle
Malaysisk sandsnegle. Foto: Nicklas Iversen / Akvaportalen.no.

Man kan med andre ord ha en enslig Malaysisk sandsnegle i akvariet og likevel få opprett på dem. Sneglen vil begynne å produsere avkom når den er voksen og har hatt greit med tilgang til fôr, og slipper altså levende snegler som flyer til overflaten. Antallet kan variere mellom 1 og 60, men rundt 20-30 er vanlig for en normal sandsnegle. Der flyter de nyfødte bare en liten stund før de faller ned til bunnen og begynner å lete etter mat. Disse er knøttsmå, men man kan klare å se dem med det blotte øyet hvis man ser godt etter.

Småsneglene vil grave i sanden etter alger og rester av mat, og vokser overraskende fort. Før man vet ordet av det er også alle disse fullvoksne og kloner seg for å lage mer avkom, så det er veldig enkelt å avle på disse.

For de aller fleste er oppdrett av Malaysisk sandsnegle noe som bare går helt av seg selv uten at man trenger å tenke stort over det.

Malaysisk sandsnegle
Malaysisk sandsnegle. Foto: Nicklas Iversen / Akvaportalen.no.

6 kommentarer om “Malaysisk sandsnegle (Melanoides tuberculata)”

Legg igjen en kommentar