Mikroorm

Mikroorm er populærnavnet på en liten rundorm med navn Panagrellus redivivus. I akvarisammenheng er denne veldig populær ettersom den brukes for å fôre opp yngel, og sammen med nyklekket artemia er det en av de første tingene mange typer yngel kan fôres med.

Selve mikroormene blir 0,5 mm til 2 mm lange, og bare 0,05 mm tykke. De sees som små, hvite mark, men de er såpass små at man egentlig ikke ser individuelle ormer ordentlig med øyne. De er veldig enkle å dyrke selv, og veldig mange har kulturer med mikroorm gående for å gi til yngel. Voksne fisk er også glade i mikroorm, og spesielt småfisk som tetraer, levendefødende tannkarper og lignende digger å bli fôret med det.

Mikroorm
Mikroorm (Panagrellus redivivus) under mikroskop. Foto: Otago University / CC BY-SA 3.0.

I akvariet kan mikroorm leve i opptil et døgn før de dør, men de kan ikke svømme, så de vrimler rundt på bunnen. Dette gjør de perfekt egnet som fôr til yngel av Corydoras og andre bunnlevende fisker. Frittsvømmende fisker er også glade i å spise dem, og det er ikke noe problem å gi det til yngel av Danio-arter, venusfisk (Tanichthys albonubes) eller lignende.

Slik lager du en egen kultur med mikroorm

Før man kan lage sin egen kultur med mikroorm trenger man en startkultur. Dette er enkelt nok mikroorm som skal brukes for å formere seg, da ormene ikke dukker opp av seg selv. Det er mange som selger startkulturer, og det er bare å søke på Finn.no etter «mikroorm», så finner man garantert noen selgere. Det pleier ofte ikke å koste mer enn en femtilapp.

Når man har startkulturen klar må man lage en beholder for å dyrke kulturen. Det er litt splittede meninger om hvilken beholder som er best, men en god løsning er å bruke en matboks av plast. Dersom det ikke er noen små pustehull på toppen av boksen må man selv lage et par små hull i den, slik at oksygen kommer ned i boksen til ormene. Bruk gjerne en tegnestift til å lage disse hullene, da det er en risiko for å få andre insekter som legger egg der om hullene er store nok. Husfluer vil for eksempel gjerne legge egg der om de får sjansen. Man kan også bruke vanlige plastbokser, men sørg for at de har et tett lokk. Du gjør det også mye enklere for deg selv om boksen er gjennomsiktig.

I denne boksen må du lage et substrat til mikroormene som de kan bruke som mat og formere seg i. Det er veldig mye som kan brukes, som alle typer mel, babygrøt, frokostblandinger, havregryn og lignende. Den enkleste blandingen er trolig en 50/50 miks av hvetemel og havrekli; dette gir en miks med riktig konsistens som har kolonier som lever lenge.

Rør ut vann i blandingen til det blir en slags grøt. Den skal ikke være verken flytende eller fast, men en mellomting. Når den er klar kan du flytte startkulturen over i grøten, og ta 3 klyper med tørrgjær som du sprer jevnt over hele blandingen.

Nå vil man se at startkulturen sprer seg raskt ut over resten av grøten, og etter 3-7 dager er typisk hele beholderen dekket av mikroorm. Nå er den klar til å brukes.

De fleste som fôrer med mikroorm gjør det enkelt ved at de kun fôrer med mikroorm som ligger på kanten av grøten. Mikroormen vil nemlig krype oppover kanten når det ikke er mer plass i overflaten på grøten. Å fôre med denne er genialt, for da slipper man å få med grøt som forpester vannkvaliteten. Man kan enkelt skrape opp mikroormen med en finger, eller bruke en q-tip om man foretrekker det. Dypp så fingeren/q-tipen i akvariet, så faller mikroormen av og ned i vannet.

Så godt som alle oppbevarer kulturer med mikroorm i romteperatur, da dette gir rask vekst. Dersom man ikke trenger like mye kan man også ha den i kjøleskapet, men da vil de altså formere seg mye tregere. Dette er kjekt dersom man bare vil ha kulturen stående klar til fisken legger egg. Om du vil ha rask produksjon bør de stå i temperaturer på mellom 24 til 27C, og mange velger å ha dem stående oppe på lysarmaturet på akvariet.

Det er viktig å holde kulturen ved like. Det er et par ting man må gjøre, og først og fremst må man fôre kulturen med tørrgjær. Ta mellom 1 og 4 klyper med tørrgjær jevnt over kulturen et par ganger i uken. Jo mer og oftere du fôrer, jo raskere vokser kulturen.

Man vil også se at kulturen over tid vil bli mer og mer flytende. Dette er tegn på at de har spist opp grøten, og man bør etterfylle med litt mer mel som røres rundt i boksen til den får en grøtaktig konsistens igjen.

Kulturer har en tendens til å kollapse etter en viss stund, gjerne etter 4-6 uker. Dette ser man ved at det nesten ikke kommer nye ormer som klatrer opp på kanten. Det kan derfor være lurt å starte en ny kultur etter 3 ukers tid. Da kan man for eksempel begynne en ny kultur etter tre uker, fortsette å fôre med den vanlige kulturen i en uke til mens den nye blir klar, og skifte over til den nye kulturen ved start av uke 4. Deretter kaster man den gamle kulturen, og venter tre nye uker med å lage en ny kultur igjen.

Man starter enkelt en ny kultur ved å ta en skje med grøt på midten av boksen, og bruker denne på samme måte som startkulturen du begynte med.

18 kommentarer om “Mikroorm”

Legg igjen en kommentar