Pyrrhulina zigzag

Pyrrhulina zigzag er en fredelig stimfisk fra Sør-Amerika. Den er veldig sjelden i handelen, men det er noen norske akvarister som har fått oppdrett på denne arten, så det hender at man kommer over den på akvarieauksjoner rundt om i landet.

De blir opptil 3,5 centimeter lange ved voksen størrelse. Kjente fangstlokaliteter er i småvann i nærheten av landsbyen Bretaña ved Rio Ucayali i Peru.

Denne fisken er en type tetra som trives i noe surt vann (pH 5 til 7). Den er svært lite aggressiv, og bryr seg veldig lite om andre fisk i akvariet så lenge den har nok artsfrender til å danne en ordentlig stim. Ellers er de kjent for å være flinke hoppere, så man bør helst holde dem i akvarier med dekkglass eller et mellomrom mellom vannoverflaten og akvarietoppen.

Pyrrhulina zigzag spiser det meste den blir tilbudt av fôr, men bør få jevnlige innslag av levendefôr for å få optimal farge.

Noe av det spennende med Pyrrhulina zigzag er at det er en av svært på tetraer som faktisk har omsorg for egg og yngel. Dette foregår ved at én hann parrer seg med én eller flere hunner, og disse legger egg på en flat overflate som toppen av en skiferhule eller et blad. Deretter vokter hannen eggene frem til de klekker. I denne perioden er hannen naturligvis aggressiv mot andre fisk, både artsfrender og andre.

I Pyrrhulina-slekta er det også flere andre akvariefisk som innimellom dukker opp i handelen. P. zigzag skilles fra de andre Pyrrhulina-fiskene ved at den har en sort sikksakkstripe på tvers av kroppen. Dette har også gitt navn til fisken.

Oppdrett av Pyrrhulina zigzag

Oppdrett av Pyrrhulina zigzag regnes som nokså enkelt så lenge man enten holder fisken i et artskar, eller plukker ut eggene for å få dem frem i et oppdrettskar. Den trenger å ha lav pH for å legge egg, gjerne i nærheten av 5.

Som nevnt ovenfor vil en hann kurtisere én eller flere hunner som legger eggene sine utover en flat overflate. Er man heldig kan man få 150 til 200 egg på samme lek. Hannen vokter så eggene, og når de klekker etter omtrent to døgn bør de fôres med infusorier i en ukes tid før man går over til nyklekket artemia. Yngelen er utrolig liten når den klekkes, så det kan være vanskelig å se den med det blotte øyet.

En kommentar om “Pyrrhulina zigzag”

Legg igjen en kommentar