Slik kan du kjøle ned akvariet på varme sommerdager

Når temperaturen overstiger 27o C på sommeren blir det fort litt kritisk for oss som driver med akvarier, spesielt om akvariene står i rom som blir varmet opp av sola hele dagen. Før man vet ordet av det er temperaturen i akvariene på over 30o C, og da begynner det faktisk å bli ganske så problematisk for en del arter.

Heldigvis finnes det noen enkle triks man kan gjøre for å senke temperaturen i akvariet uten å kjøpe inn en dyr vannkjøler. Først og fremst bør man begynne med å slå av lyset og fjerne eventuelle toppglass eller armatur. Lyskildene vil være med på å øke temperaturen ytterligere, så det er ikke lurt å ha den på hvis man allerede er plaget med en for høy temperatur.

Ved å fjerne toppglasset eller armaturet over akvariet vil man øke mengden oksygen som blåser over akvariet, og dette har som regel en nedkjølende effekt, så lenge temperaturen i rommet er lavere enn temperaturen i akvariet (noe den som regel er). Den viktigste effekten er derimot at det lar vannet fordampe og forsvinne fra akvariet. Dersom det er veldig mye vanndamp kan man gjerne fylle på veldig kaldt vann for å erstatte det som fordamper.

Hvis man har fisk som er glade i å hoppe bør man selvsagt ikke følge rådet ovenfor. Alternativt kan man legge et netting eller lignende over toppen for å forhindre fisken fra å hoppe ut.

Bruk vifter for å kjøle ned vannet

Dersom det ikke holder med de enkle triksene ovenfor er neste sted å kjøpe en PC-vifte. Disse koster ikke mer enn 100-200kr på en elektronikkbutikk, og kan enkelt festes eller limes fast til topplokket i akvariet. Man trenger en strømomformer for å kunne bruke denne vifta med et vanlig strømstøpsel.

Termometer
Dette er litt høyere enn ønsket! Foto: Nicklas Iversen / Akvaportalen.no.

Fest viften slik at den blåser ned i vannet, og på denne måten vil ny luft konstant bli blåst ned i vannet. Dette fungerer som regel veldig godt, og temperaturen senkes ofte med mange grader i løpet av en halvtimes tid. Her er det viktig å følge litt med slik at temperaturen ikke blir for lav, og eventuelt huske å slå av vifta på kvelden når temperaturen synker igjen.

En raskere og enklere løsning er å bruke en helt vanlig vifte som blåser ned i akvariet, men dette blir sjeldent like effektivt som å bruke en PC-vifte. Det vil i tillegg bråke en del, men det er en god nødløsning.

Poenget med viftene er igjen å skape mer strøm ned mot vannet som lar det fordampe raskere, slik at vannet kjøles ned.

Nødløsninger for å få ned temperaturen

Dersom det er helt krise og man må få ned temperaturen raskt er det et kaldtvannsbytte som gjelder. Tøm ut 20 – 30 % av vannet og fyll det opp igjen med så kaldt vann som du får fra springen. Dette vil naturligvis senke temperaturen raskt, men dessverre tar det som regel kort tid før vannet varmes opp igjen. Det er derimot en fantastisk løsning hvis man måler temperaturen og ser at det er 32o C i akvariet hvor det egentlig skal være 24o C. Merk at en del fisk er sensitive for temperaturendringer, så ikke gjør dette med mindre du vet at fisken din tåler det.

Når man tar kaldtvannsbytter er det viktig å ikke hele fulle bøtter med kaldt vann rett over fisken, da dette kan gi kuldesjokk. Dette kan i verste fall drepe fisken! Bruk heller en slange eller lignende for å sakte men sikkert fylle opp med kaldt vann. Fyll gjerne i nærheten av utblåset av pumpa for å få det kalde vannet til å spre seg raskt ut i akvariet.

Noen fisk er sensitive for veldig raske temperaturendringer, og i disse tilfellene kan det lønne seg å ta flere små vannbytter hvor man senker temperaturen én grad hver gang, med noen få timers mellomrom. De fleste fisk tåler derimot fint en endring på rundt 3 grader i samme vannbytte.

Bruk is for å redusere temperaturen

Det er mange som tar ting som en brusflaske og fyller den halvveis opp med vann. Denne legges i fryseren, og når den er helt frossen legger man den i akvariet. Dette vil sakte, men sikkert senke temperaturen i akvariet, men også her er det viktig å følge med slik at det ikke blir for store endringer på kort tid.

Legg igjen en kommentar