Triks for å få Corydoras-arter til å komme i lek

Første steg for å få til oppdrett på Corydoras-arter er ved å få dem til å komme i lek slik at de legger egg. En del grupper ser ut til å komme i lek helt av seg selv, men hva skal man gjøre når man sitter med en gruppe hvor hunnene er proppfulle av egg, men så ser de aldri ut til å legge dem? Det finnes noen enkle knep man kan prøve for å få dem i leksmodus.

Det er litt variasjoner i hvor stor suksessrate metodene nedenfor har, og jo enklere/vanligere Corydoras-arten er, jo større suksess har man. Arter som Corydoras aeneus, C. sterbai, C. paleatus og lignende «vanlige» arter er veldig mye enklere enn mer krevende arter som C. adolfoi osv. Mer sjeldne arter kan gjerne trenge litt ekstra omsorg for å komme i lek.

Corydoras adolfoi
Corydoras adolfoi. Foto: Nicklas Iversen / Akvaportalen.no.

Slik får du i gang leksadferd hos pansermallene

For å begynne å stimulere leksadferden bør du begynne å fôre med enten frossenfôr eller levendefôr to til tre ganger hver dag. God tilgang på mat et er godt tegn for at det er på tide å legge egg i naturen, så dette er også med på å få i gang lek i fangenskap. Når man har gjort dette noen dager bør man ta et skikkelig kaldtvannsbytte hvor man bytter 30 – 50 % av vannet med mye kaldere vann.

Med kaldtvannsbyttet ønsker man å få senket temperaturen med 4 til 5°C i forhold til hva som er vanlig. Det gjør ingenting om varmekolben er koblet i og varmer opp vannet igjen.

God fôring og et kaldtvannsbytte er gjerne alt som skal til for de enkleste Corydoras-artene, og disse vil gjerne leke innen et par dager fra kaldtvannbytte. Om de enda ikke har lekt og lagt egg etter to dager er det på tide med et nytt kaldtvannsbytte. Fortsett med god fôring av frossenfôr eller levendefôr to-tre ganger daglig, og kaldtvannsbytter annenhver dag.

Ved å gjøre dette er man nesten garantert at de enkle artene leker og legger egg. Dersom dette ikke er nok til å få de enkle artene i lek kan det tyde på at de enda ikke er kjønnsmodne, og da er det bare å smøre seg med en del tålmodighet.

Bakgrunnen for god fôring og kaldtvannsbytter er for øvrig at dette skal simulere regnetiden i Sør-Amerika hvor de originalt kommer fra. Der er regntid synonymt med rik tilgang på mat, og det er på denne tiden av året at de legger egg.

Corydoras paleatus
Corydoras paleatus – en av artene det er enklest å få lek på. Foto: Przemysław Malkowski. Endring gjort av Nicklas Iversen. Lisens: CC BY-SA 2.5.

Andre triks for å få Corydoras i lek

En del Corydoras-arter trenger lavere pH i akvariet for å komme i gang med lek. For eksempel vil C. adolfoi trenge pH ned mot 5 for å leke, og da må man gradvis få pH ned på dette nivået. En god fremgangsmåte er å senke pH litt hver gang man tar et kaldtvannsbytte, frem til det havner på rundt 5.

Noen arter vil trolig være ekstra tilpasselig til å legge egg mellom januar og mai, tiden hvor det naturlig er regntid i Sør-Amerika. Det er en del debatt om fiskene faktisk har evne til å la dette påvirke egglegging, men det er en del som tyder på det. Så hvis du har en gruppe du rett og slett ikke får lek på kan du vente og prøve igjen i regntiden.

2 kommentarer om “Triks for å få Corydoras-arter til å komme i lek”

Legg igjen en kommentar