Slik lager du leksmopper selv

Leksmopper er gode verktøy for å få eggleggende fisk til å leke og legge egg. I prinsippet er det bare en stor mopp som henger ned fra vannoverflaten, men grunnen til at det fungerer så bra er at moppen minner om vegetasjon slik den ofte er i naturen.

Det er mange ulike typer fisk som vil legge egg i en leksmopp, fra Corydoras til så godt som alle Danioer, de fleste barber, killifisk, og en rekke tetraer. De fungerer ved at hannen som regel jager hunnene inn i moppen hvor hun slipper eggene slik at de fester seg til fibrene på moppen. Deretter fertiliserer hannen eggene, og de svømmer ut av moppen. Nå gir moppen dem en grei beskyttelse mot å bli spist av både foreldre og andre fisk, men det er som oftest lurt å ta ut foreldrene fra oppdrettskaret på dette punktet.

Det er mange oppdrettere som bruker leksmopper for å få fiskene til å legge egg, og det er blant de mest populære redskapene å bruke til såkalte «egg scatterers» som ikke byr på noen egg-, eller yngelpleie.

Lag din egen leksmopp

For å lage en egen leksmopp trenger man tre ting; 1) en liten bit papp, en skriveblokk eller lignende, 2) akrylgarn, og 3) en bit med plast eller kork (som en ubrukt vinkork for eksempel). Det er altså ikke dyrt å lage, selv om det kan være litt vrient å finne korker.

Når man skal kjøpe inn garn bør man velge akrylgarn fremfor bomull eller ekte ull, da de sistnevnte har en tendens til å råtne når de ligger i vann over lang tid. Man bør velge en mørk farge for å gjøre det enklere for seg selv når man skal se om det er egg i moppen, og de fleste bruker mørkegrønne farger ettersom poenget er at den skal etterligne en plante.

Begynn prosessen med å lage din egen leksmopp ved å måle opp en bit med papp som er like høy som du ønsker at leksmoppen skal være. 30-40cm pleier å være en vanlig lengde, men dette er opp til hver enkelt. Lag så et lite innsnitt midt på toppen og bunnen av pappen. Dette trenger ikke å være mer enn 0,5cm langt, og brukes kun for å holde garnet på plass.

Legg så tuppen av garnet inn på en av disse innsnittene, og snurr garnet rundt og rundt fra innsnittet på toppen til innsnittet på bunnen. Gjør dette mellom 50 og 100 ganger. Jo flere ganger du gjør det, jo tykkere blir leksmoppen.

Når du har snurret den rundt nok ganger knyter du garnet rundt den ene enden (ved et valgfritt innsnitt). På det andre innsnittet tar du en saks og klipper over garnet. Nå er du ferdig med pappbiten, og sitter igjen med en nesten ferdig leksmopp.

Mange liker å koke leksmoppen på dette punktet. Dette fjerner en del av fargestoffet i garnet som ellers kan løse seg opp i akvarievannet. 10-15 minutter med koking er nok til å fjerne det meste av dette.

Nå gjenstår det bare å bruke litt av garnet på toppen til å binde fast en liten bit med kork eller plast for å få moppen til å flyte i vannoverflaten. Korker kan man kjøpe veldig billig på eBay, eller nokså billig på steder som Europris eller lignende.

Når det er gjort er alt som gjenstår å legge leksmoppen i oppdrettsakvariet, så er den klar til bruk. Forhåpentligvis godtar fiskene den raskt!

3 kommentarer om “Slik lager du leksmopper selv”

Legg igjen en kommentar