Disse grønnsakene og fruktene kan du fôre fisken din med

De fleste fisk har godt av litt grønfôr med jevne mellomrom, selv om de egentlig er primært kjøttetere. I tillegg er det mange omnivorer som har veldig godt av å få et grønnsaksmåltid innimellom, så alle som driver med akvarier bør gjøre det til en vane å fôre fisken med ferske grønnsaker en gang eller to i uka.

Uansett hvilke grønnsaker du har tenkt å gi til fisken så er det viktig å vaske dem godt først. Selv økologiske grønnsaker kan ha rester av pesticider og fremmede bakteriekulturer på seg, og en god vask i lunkent vann gjør en god jobb med å fjerne disse.

Når de er vasket må de fleste grønnsakene kokes raskt, og det holder med et par minutter i kokende vann. Dette hjelper grønnsakene med å synke. Det er noen frukter og grønnsaker som ikke må kokes raskt før de serveres, men dette står bak de aktuelle tingene i listen.

Dersom ikke alle grønnsakene eller fruktene blir spist er det viktig å fjerne dem, da råtne grønnsaker vil ødelegge vannkjemien i akvariet. Fjern alle rester etter en liten stund. Noen liker kun å fôre i noen få timer, mens andre venter opptil 24 timer før de fjerner grønnsakene. Så tiden er litt opp til hver enkelt, men ikke la de ligge i mer enn et døgn i alle fall. Også her er det er par unntak, men det står i listen.

Disse grønnsakene kan du gi til fiskene

Nedenfor er et utvalg av grønnsaker som kan gis til fisken, men det betyr ikke at det ikke finnes andre grønnsaker de også kan få. De grønnsakene og fruktene på listen nedenfor er derimot velkjent for å være akseptert av fisker, og inneholder ingen farlige stoffer for dem.

 • Grønne erter. Dette er en av de mest vanlige grønnsakene å gi til fisken. Kok dem raskt i varmt vann og fjern skallet fra ertene. Knus dem gjerne til en gugge før du gir den til fisken. Dette er kjent for å ha mange gode næringsstoffer som er med på å gi fisken flotte farger.
 • Squash. Mange fisk er glade i å beite på squash, og den slår spesielt godt an blant levendefødere og ancistruser. En del foretrekker agurk, men squash fungerer på samme måte, bare at den er mye mer næringsrik.
 • Isbergsalat. Mange fisk liker å beite på salat, men det er ikke all verdens med næring. Andre typer salat fungerer også fint.
 • Spinat. Spinat er mer næringsrik enn vanlig isbergsalat. Inneholder en del kalsium, noe som er bra for reker, snegler og krabber.
 • Romanosalat. Veldig rik på næringsstoffer og vitaminer.
 • Brokkoli. God og næringsrik. Mange fisk liker å beite på brokkoli. Også rik på kalsium.
 • Limabønner. Kok dem opp før de serveres til fisken. Disse kan godt koke litt lenger enn vanlige, grønne grønnsaker.
 • Kål. Ikke spesielt næringsrik, men en del fisk og snegler liker det.
 • Bananer. Kan serveres uten å kokes.
 • Gresskar. Kan serveres rå.
 • Pære. Kan serveres rå. Ta gjerne av skallet for å bli kvitt eventuelle giftstoffer.
 • Eple. Kan serveres rå. Også her bør man ta av skallet for å bli kvitt alt av giftstoffer som eplet kan ha vært utsatt for.
 • Gulrøtter. Kan serveres rå. Snacks for en rekke fisker, og proppfull av næring. Kutt den gjerne opp i mindre biter fremfor å servere en hel gulrot.
 • Poteter. Må ligge i vannet en stund før de fleste fisk blir interessert i å spise dem, da de kan være skikkelig harde. Etter et par dager vil derimot mange maller og fisk gnage på og spise den. Serveres rå.
 • Søtpotet. Samme som potet.
 • Vannmelon. En del sier at de får svært uklart vann etter å ha fôret med vannmelon, så vær obs på at det kan skje. Serveres rå. Pleier å være populær blant fisken.

Gi agurk eller squash til Ancistrusene

ancistrus med squash
Ancistrus sp. «oppdrettvariant» som spiser squash. Foto: Anthony C / CC BY-SA 3.0.

Det er mange som er glade i å gi agurk og squash til ancistruser, og av disse to er squash mye mer næringsrik enn vanlig agurk. Begge fungerer derimot veldig fint. Når man skal servere disse til ancistrus eller andre sugemaller bør man kutte agurken/squashen opp i en liten bit (kutt av på lengden), og fest en skje eller gaffel gjennom en av de harde partiene på grønnsaken. Da vil den synke til bunnen, og ancistrusene kan spise på de løse bitene i midten. Etter en liten stund spiser de opp all innmaten, og du sitter igjen med en hul agurkbit som nå bør tas opp.

8 kommentarer om “Disse grønnsakene og fruktene kan du fôre fisken din med”

Legg igjen en kommentar