Bruk av TWD Unimed for behandling av sopp og hudparasitter hos fisk

TWD Unimed er en medisin mot hudparasitter og sopp hos fisk, og denne medisinen fungerer godt mot blant annet hvitprikk. Medisinen består av de to virkestoffene metylenblått (metyltioninklorid) og malakittgrønt oksalat. Disse to virkestoffene er godt utprøvd til fiskehelse.

TWD Unimed
TWD Unimed 100ml. Foto: Nicklas Iversen / Akvaportalen.no.

Selve medisinen er laget av Thor Winther Dahl, et kjent navn for alle som er inne i akvariehobbyen. Den selges både på Dahls Dyrerike så vel som på andre dyrebutikker og akvarieforretninger som tar den inn.

Noe av det fine med TWD Unimed er at den ikke skader verken filterbakterier, snegler, reker eller andre skapninger i akvariet, så den kan trygt brukes uten noen åpenbare ulemper.

Man kan bruke en halv dose av medisinen i oppdrettakvarier hvor man mistenker at egg kan mugne som et preventivt tiltak.

Slik bruker du TWD Unimed

Både fremgangsmåte og dosering er lik uansett hvilken parasitt eller sopp man behandler. Doseringen er som følger:

Dag 1: 10 ml medisin per 100L vann.

Dag 2 og 3: 5 ml medisin per 100L vann.

Ta gjerne et godt vannbytte før du begynner medisineringen. Friskt vann er alltid helsebringende for fisk. Når du nesten har fylt opp akvariet igjen kan du fylle en 10-litersbøtte eller lignende med vann og fylle opp i med korrekt dose medisin. Bruk det medfølgende målebegeret for å måle opp mengden. Rør dette ut i bøtta, og hell det over i akvariet.

Man vil raskt legge merke til at vannet får en blågrønn farge når man medisinerer med TWD Unimed, og det er helt normalt. Denne fargen forsvinner av seg selv etter noen timer, så det er ikke noe å bekymre seg over.

Dersom man søler medisin utenfor akvariet kan det være at den farger godt av, så mål gjerne opp et sted hvor det ikke er så farlig om du søler. For eksempel over vasken. Det kan nemlig være ganske vanskelig å gni vekk flekker av denne på et stuebord eller lignende.

Om fisken ikke er frisk etter en kur på tre dager kan man bare fortsette med samme dose som på dag 2 og 3 fremover. Det er ingenting i veien for å bruke den så lenge man måtte ønske.

Når kuren er over kan man gjerne ta et godt vannbytte igjen, selv om det ikke er noe farlig å ta medisinen ligge i vannet heller.

Doseringstabell

Antall liter vann i akvarietDosering dag 1Dosering dag 2+3
606ml3ml
12012ml6ml
30030ml15ml
50050ml25ml

2 kommentarer om “Bruk av TWD Unimed for behandling av sopp og hudparasitter hos fisk”

    • Hei, Camilla.

      Det ser ut som om den ikke lenger produseres, dessverre. Det var dumt!

      Svar

Legg igjen en kommentar