Corydoras venezuelanus (Corydoras aeneus var. «venezuelanus»)

Corydoras venezuelanus er en variant av metallpansermalle (Corydoras aeneus) som er svært populær blant akvarister som er glade i pansermaller. Dette er en veldig sjelden pansermalle med en høy prislapp, men de fleste som holder den mener at den er vel verdt pengene. Den har sterke og kontrastfylte farger med en knallbrun kropp med sorte flekker på hodet og på midten av kroppen.

Denne fargevarianten skiller seg fra vanlig metallpansermalle ved at den er mindre, har en mer kompakt kropp, og et helt ulikt mønster og fargemønster. Veldig mange tror og mener at dette bør være en egen art, og dette er en av grunnene til at man ofte bruker navnet Corydoras venezuelanus i hobbyen. Dette er derimot ikke et offisielt godtatt vitenskapelig navn per 2019. Her på Akvaportalen velger vi å bruke Corydoras venezuelanus som populærnavnet til arten/varianten.

Corydoras venezuelanus er altså en relativt liten pansermalle, og hannene blir omtrent 4cm ved fullvoksen størrelse, mens hunnene blir mellom 4,5 og 5cm. Det er 2-3 centimeter kortere enn vanlige metallpansermaller.

Ellers er de veldig like alle andre pansermaller i forhold til adferd, krav og oppførsel. Det vil si at de trenger sandbunn, en stim på minst 6-7 individer, litt gjemmesteder, god filtrering og stabile vannverdier, og må holdes med fredelige fisk som ikke plager dem. Vi anbefaler å lese mer om hold av pansermaller generelt i artikkelen «alt om hold av pansermaller» for mer informasjon. All informasjonen der stemmer greit overens med Corydoras venezuelanus, men ta også en titt på vannverdiene nedenfor.

Det er greit å merke seg at Corydoras venezuelanus er avhengige av rent vann med stabile vannverdier. Disse er langt ifra like hardføre som vanlige metallpansermaller man får kjøpt.

Corydoras venezuelanus kan skilles fra Corydoras eques ved at Corydoras venezuelanus har et brunt eller blekt parti på bakkroppen, mens hos C. eques går det sorte partiet helt frem til halefinnen.

Denne fisken selges også noen ganger som Corydoras sp. «Venezuela orange».

Corydoras sp. «black» er ikke samme art/variant!

En annen populær pansermalle er en helt sort variant som går under navnet Corydoras sp. «black». Av en eller annen grunn selges denne fisken ofte under navnet Corydoras sp. «Venezuela black», noe som har fått mange til å bli forvirret rundt om dette er samme arten som Corydoras venezuelanus eller om de er beslektet.

De er absolutt ikke samme art, og har heller ingenting med hverandre å gjøre. Corydoras sp. «black» er en avlsvariant av Corydoras schultzei, en annen variant som nå regnes som en variant av Corydoras aeneus. Dette er en oppdrettvariant som ikke finnes i naturen, så den har ingenting med Venezuela å gjøre. Trolig kommer dette populærnavnet av at noen eksportører mente det var en kult navn som kom til å selge mange fisk.

Det korrekte vitenskapelige navnet for Corydoras sp. «black» er Corydoras aeneus var. «black», men det er også mange som skriver det som Corydoras schultzei var. «black». Ja, her må man holde tunga rett i munnen.

Foretrukne vannverdier for Corydoras venezuelanus

Temperatur: 19 – 25C.

pH: 6,5 – 7,0.

Hardhet: 0 – 10 dGH.

Sirkulasjon: Ingen preferanser så lenge de kan ligge i ro på bunnen uten å måtte bruke energi.

Minste størrelse på akvariet: 60L.

Corydoras venezuelanus
Corydoras venezuelanus. Foto: Rostyslav Romanyshyn / CC BY-SA 3.0.

Kjønnsforskjeller hos Corydoras venezuelanus

Man kan se forskjell på kjønnene ved at hunnene er rundere i buken, og er jevnt over litt større enn hannene. Det sees enklest ovenifra, så det kan være lurt å flytte dem over i en bøtte eller lignende for å foreta en kjønnsidentifisering av stimen.

Fôring av Corydoras venezuelanus

Spiser det samme som andre pansermaller; dvs. primært insektbasert føde som røde mygglarver og annen frossenfôr, levendefôr, og pansermalletabletter som Tetra TabiMin. De spiser også flakfôr som faller til bunnen om de får sjansen til det.

Corydoras venezuelanus i naturen

Det kommer kanskje ikke som en overraskelse at Corydoras venezuelanus kommer fra Venezuela i Sør-Amerika, og den finnes i nedbørsfeltet til Rio Orinoco og rio Tuy, samt i Valencia-innsjøen nord i landet. Som andre pansermaller lever den i både elver, bekker, innsjøer og små dammer i surt vann med dårlig sikt og lav hardhet.

Det er sjeldent at den blir fanget og eksportert ut av Venezuela, selv om det skjer med jevne mellomrom.

Oppdrett av Corydoras venezuelanus

Oppdrett av Corydoras venezuelanus fungerer som de fleste andre arter pansermaller, med få unntak. Det er en art som legger mange egg, men kan være litt vanskelig å få i lek. Kaldtvannbytter, lav pH og mye fôring med levendefôr og frossenfôr er derimot en god oppskrift på lek, så sant du har en voksen og kjønnsmoden stim.

Vi refererer til avsnittet om oppdrett av pansermaller i «Den store guiden til å holde pansermaller» for mer informasjon om hvordan man skal avle på denne arten.

Corydoras venezuelanus i handelen

Svært sjelden i handelen, men kan kjøpes i velutstyrte akvariebutikker med jevne mellomrom. Har generelt sett en veldig høy prislapp på mellom 100kr og 250kr per fisk. Den lavere prisen er gjerne for ungfisk, mens voksne når den dyreste enden av skalaen.

Det er mulig å få tak i den privat på storauksjoner eller til salgs fra oppdrettere med jevne mellomrom, men det er fortsatt et svært sjeldent syn.

De fleste fiskene i handelen er fra oppdrettere, gjerne fra private oppdrettere, da ingen har oppdrett av denne i en veldig stor skala ennå.

Legg igjen en kommentar