Corydoras sp. «gold laser» (CW010)

Corydoras sp. «gold laser» er en ubeskrevet pansermalle som har blitt nokså populær å holde i akvarier i løpet av de siste ti årene. Denne arten skiller seg ut fra andre pansermaller ved at den har en gul eller gyllen kropp, og en kraftig lateral «laserstripe» langs hele toppen av ryggen. Det er denne streken som har gitt den populærnavnet gold laser. Den har også fått tildelt CW-nummeret CW010 i påvente av en vitenskapelig beskrivelse.

Det er egentlig ingen spesielle krav til Corydoras sp. «gold laser» sammenlignet med andre pansermaller, så det kan være greit å lese «Den store guiden til å holde pansermaller» for mye mer informasjon om hvordan man skal få denne arten til å trives.

Voksne Gold laser kan bli opptil 7,5 centimeter lange, så dette er en nokså stor pansermalle.

I likhet med andre pansermaller trenger den sandbunn, må holdes i en stim, trenger stabile vannverdier, bør ha en del gjemmesteder og planter, og trives sammen med andre fredelige fisk som liker samme vannverdier.

Corydoras sp. "gold laser"
Corydoras sp. «gold laser». Foto: Soulkeeper / CC BY-SA 3.0.

Hvilken art er egentlig Corydoras sp. «gold laser»?

Per 2019 regnes Gold laser for å være en variant av vanlig metallpansermalle (Corydoras aeneus). Det korrekte vitenskapelige navnet blir da Corydoras aeneus var. «gold laser». Det er for øvrig nokså halvtilfeldig at den har blitt plassert her, og mange tror at den er mye tettere beslektet med Corydoras melanotaenia enn Corydoras aeneus. Trolig er Gold laser ulik nok til at den blir beskrevet som en egen art når den omviser får beskrivelsen sin. Det andre alternativet er at det bare er en fargevariant av Corydoras aeneus, noe som blir regnet som i dag.

Noen ganger selges også arten under populærnavnet «Peru orange stripe», selv om Gold laser er mest vanlig. Noen mener også at den kan kalles «Orange laser», men dette er veldig dumt å gjøre, ettersom dette er populærnavnet til CW023.

Foretrukne vannverdier for Corydoras sp. «gold laser»

Temperatur: 22 – 28C.

Hardhet: 0 – 15 dGH.

pH: 6,0 til 7,0.

Sirkulasjon: Ingen spesielle preferanser.

Minste størrelse på akvariet: 60L.

Corydoras sp. "gold laser".
Corydoras sp. «gold laser». Foto: lienyuan lee / CC BY 3.0.

Kjønnsforskjeller hos Corydoras sp. «gold laser»

Hunnene er rundere i buken, og blir litt større enn hannene. Om du sliter med å se forskjell bør du prøver å se ovenifra, da dette gir bedre forhold for å se hvor tykk buken er.

Fôring av Corydoras sp. «gold laser»

Som andre pansermaller spiser de alt som faller til bunnen i akvariet, men bør fôres med animalsk protein fra insekter. Gi de gjerne mye frossenfôr eller levendefôr som mikroorm. Bruk fôr som Tetra TabiMin til daglig.

Corydoras sp. «gold laser» i naturen

I naturen finnes Gold laser i elver, bekker og dammer i nedbørsfeltet til Rio Ucayali i Peru i Sør-Amerika. Den blir ofte fanget i nærheten av storbyen Pucallpa.

Oppdrett av Corydoras sp. «gold laser»

Det er ingen store fravik fra metoden som er beskrevet i «Den store guiden til å holde pansermaller«. Voksne individer er nokså enkelt å få i lek om de får godt med god og næringsrik mat. Yngelen er ikke spesielt krevende heller.

Corydoras sp. «gold laser» i handelen

Gold laser er svært sjelden å se i handelen, selv om den kan dukke opp i velutstyrte butikker med jevne mellomrom. Prisnivået er rimelig høyt, og forvent gjerne å betale 150-200kr stykket.

Det er flere personer som dretter på disse i Norge, så det er ikke så vanskelig å få tak i dem privat. Da er gjerne prislappen litt lavere, selv om det fortsatt er en kostbar fisk.

3 kommentarer om “Corydoras sp. «gold laser» (CW010)”

Legg igjen en kommentar