Fordeler med å mellomlagre vann før man tar vannbytter

Det er mange som anbefaler å mellomlagre vann som skal brukes til vannbytter, og i denne artikkelen skal vi se litt nærmere på hvorfor dette ofte anbefales. Men først, hva er egentlig mellomlagring?

Mellomlagring er ikke stort mer enn det høres ut som. Istedenfor å tappe vann rett fra krana som helles over i akvariet ved vannbytte fyller man heller opp en ekstern beholder med vann. Denne skal så stå og hvile i rundt et døgns tid før man bruker dette vannet til å foreta vannbyttet med.

Mens vannet står i mellomlagringsbeholderen bør man bruke en luftpumpe og brusestein, eller en sirkulasjonspumpe for å lage bevegelser i vannmassene.

Mellomlagringsbøtter kan være på alt fra 50L til 1 000L, alt etter hva man har plass og behov for. De kan kjøpes på steder som Biltema og Jula for mellom 200kr og 500kr, avhenegig av størrelse. Her får man gjerne bare bøtter på opptil 200L, men det er mulig å få kjøpt større mellomlagringsbøtter fra selskaper som driver med vannlagring. Her er naturligvis prislappen en del hakk høyere.

Fordelene med å mellomlagre vann

Det er som nevnt flere ulike fordeler med å mellomlagre vann, og her er noen av de viktigste.

  • Man kan få nøyaktig den temperaturen man ønsker. Når man måler opp temperatur i én og én bøtte med vann blir det fort litt ulikheter, og fisken vil definitivt merke at det er noen grader forskjell på bøttene som helles over i akvariet. Når man mellomlagrer kan man derimot bruke en varmekoble for å få nøyaktig den samme temperaturen på vannet.
  • Man kan redusere sjansen for metaller i vannet. Når man fyller vann fra springen for å ta i akvariet (uten mellomlagring) bruker man som regel lunkent vann. Dette er derimot ikke optimalt, da lunkent vann har mye større risiko for å ta med seg små metallpartikler fra rørene og varmtvannsbeholderen enn det kaldt vann har. Om man fyller iskaldt vann er risikoen svært liten, spesielt ettersom man ikke tar noe vann fra varmtvannstanken i det hele tatt. Fisken tåler jo sjeldent at man fyller akvariet med iskaldt vann, så her kommer vi tilbake til å bruke en varmekolbe for å varme opp vannet i mellomlagringsbeholderen. Dette er spesielt viktig for reker og andre arter som er sensitive mot metaller.
  • Man får luftet ut eventuell klor fra vannet. Noen vannverk er veldig flinke til å klore vannet for å sterilisere det, og klor kan være både plagsomt og i verste fall giftig for fisken. Om man lufter vannet i et døgns tid vil all kloren fordampe fra vannet, uansett hvor mye det er i vannet. Her er det veldig viktig at man bruker en luftpumpe eller sirkulasjonspumpe! Ved å mellomlagre vann kan man derfor så godt som kutte ut bruk av AquaSafe eller lignende tilsetningsstoffer.

Annonse: Det holder i massevis med for eksempel Eheim Compact 300 for å lufte vannet. Denne kan kjøpes hos PetXL her.

  • Man kan endre vannverdier før man tar vannbyttet. Dette er spesielt viktig dersom man skal endre pH, hardhet eller KH på vannet. På denne måten kan man tilsette nødvendige stoffer som endrer vannverdiene før man har vannet i akvariet, så slipper fisken å bli utsatt for disse endringene.
  • Det er veldig enkelt å koble en slange på en mellomlagringsbøtte. Hvis man ikke er glad i å bære bøtter med vann så er det utrolig enkelt å koble en slange og pumpe på slike mellomlagringsdunker, så da er det bare å flippe en bryter for å pumpe vannet over i akvariet.

Er det nødvendig å mellomlagre vann?

Det er absolutt ikke nødvendig, men det har altså en del fordeler. Mange fyller derimot vann rett fra springen og over i akvariene, og har gjort det i årevis uten noen problemer, så det kan gå helt fint å ta vannbytter uten noen form for mellomlagring også. Man får derimot en ekstra sikkerhet ved å mellomlagre vannet.

En kommentar om “Fordeler med å mellomlagre vann før man tar vannbytter”

Legg igjen en kommentar