Leoparddanio (Danio rerio var. «frankei»)

Leoparddanio (Danio rerio var. «frankei») er en variasjon av sebrafisk (Danio rerio) som tidligere var ansett som en egen art. Da hadde den det vitenskapelige navnet Danio frankei, men dette ble erklært ugyldig når forskere fant ut at leoparddanio bare er en fargevariant av vanlig sebrafisk.

I dag er derfor navnet Danio rerio var. «frankei» det korrekte navnet, selv om man ofte kommer over «Danio frankei» i handelen. Fysisk sett skiller leoparddanio seg fra sebrafisk ved at de karakteristiske stripene til sebrafiskene er gjort om til flekker. Ellers er det ingen andre forskjeller, og både behov og adferd er like mellom disse to variasjonene.

I lang tid trodde man at leoparddanio var en slags fremavlet variant av sebrafisk, men nyere forskning fant ut at dette mønsteret faktisk er en naturlig variasjon som kan dukke opp helt tilfeldig. Denne morfologiske variasjonen er arvbar, så avkom fra to leoparddanio vil kun produsere avkom med leoparddaniomønster, ikke vanlig sebrafiskmønster.

Leoparddanio er nokså vanlig i handelen, men man ser den ikke like ofte som vanlig sebrafisk. Prismessig er de omtrent like, og man må regne med å ut med et par hundrelapper for en stim på 10 individer.

Lær mer om leoparddanio på artsprofilen til sebrafisk

Ettersom sebrafisk og leoparddanio er samme art, er det svært få forskjeller mellom dem. Vi har derfor valgt å la være å skrive om vannparametere, innredning, adferd osv. her på artsprofilen til leoparddanio, men denne informasjonen finnes på artsprofilen til sebrafisk (Danio rerio). All informasjon med unntak av det fysiske mønsteret er helt likt mellom disse variasjonene.

Sebrafisk
Sebrafisk. Foto publisert med tillatelse.

5 kommentarer om “Leoparddanio (Danio rerio var. «frankei»)”

Legg igjen en kommentar