Nanochromis transvestitus

Nanochromis transvestitus er en ciklide som er å se i akvariehandelen med jevne mellomrom. Denne afrikanske cikliden blir omtrent 7 centimeter lang, og er en nokså kravstor fisk som bør holdes i artskar eller sammen med andre fisk som trives i surt vann.

Det er en nokså ganske fisk med sølvblank kropp og tre sorte, laterale striper på øvre halvdelen av kroppen, samt sort og hvitt mønster på finnene. Hunnene har også en stor, rød flekk på buken. Det er en veldig vakker fisk, men langt ifra den mest fargerike cikliden man får tak.

Når man skal holde Nanochromis transvestitus bør man prøve å jobbe seg mot å ha en pH på under 6,0, selv om den også vil overleve frem til 7,0. I naturen finnes den derimot i svært surt vann, og man må også langt ned på pH-skalaen for å få den i lek.

Man bør holde Nanochromis transvestitus parvis, og de kan være veldig aggressive mot andre fisk fra samme art som det er flere par i samme akvarium. Om de går som et par er de derimot nokså rolige og fredelige av seg, og kan fint gå sammen med små stimfisk.

Arten danner permanente par, og har veldig god egg-, og yngelpleie. Om man klarer å få pH lav nok er det godt mulig å få til avl på Nanochromis transvestitus, selv om det regnes som nokså vanskelig.

Nanochromis transvestitus trenger å ha sandbunn i akvariet ettersom den graver i sanden, og den vil mistrives i grus. Den foretrekker å leve i et akvarium med litt dempet belysning, en del planter og mange gjemmesteder. De vil gjerne ha tebrunt vann som følge av tanniner i vannet, så de blir bare glade om du klarer å gjøre det såpass surt. De er derimot sensitive for svingninger i pH, så unngå for store forandringer på kort tid.

Denne arten har også strenge krav til vannkvalitet, og det er viktig med store og jevnlige vannbytter. De har nokså raskt for å dø om de holdes i akvarier med for høye verdier av nitritt eller ammonium/ammoniakk, eller med store svingninger i enten pH, temperatur eller i andre vannverdier.

Utseende og oppførsel er på mange måter nokså likt på palettciklide (Pelvicachromis pulcher), som også stammer fra omtrent samme område som Nanochromis transvestitus. Pallettciklide er for øvrig et bedre valg for nybegynnere, da den er mye mer hardfør.

Artsnavnet transvestitus kommer av den unike adaptasjonen til arten hvor hannene ser ut som man typisk forventer at hunnciklider skal se ut, og omvendt. Det betyr at hunnene er mer fargerike, og får sterke farger under leksperioder, mens hannene er relativt blasse i fargene. Dette er veldig uvanlig i fiskeverden.

Foretrukne vannverdier for Nanochromis transvestitus

pH: 4,0 – 7,0 går greit, men foretrekker å ha under 6,0 om mulig.

Temperatur: 24 – 27 C.

Hardhet: 0 – 12 dGH.

Sirkulasjon: Ingen spesielle krav, så lenge det ikke blir veldig sterk sirkulasjon.

Minste størrelse på akvariet: 60L om man kun har ett par. Om man har flere par bør man ha 300+ liter.

Kjønnsforskjeller hos Nanochromis transvestitus

Hunnene er tydeligere mer fargerike enn hannene, og sistnevnte er veldig blasse. Hanner har også litt større gattfinne og tupp på ryggfinnen selv om den er mindre fargerik enn hunnen sin. Hannen blir omtrent omtrent 1 centimeter større ved full størrelse.

Fôring av Nanochromis transvestitus

Nanochromis transvestitus spiser det meste den får tilbud om, inkludert vanlig flakfôr som TetraMin. Den kan fôres med en variert og næringsrik kost, og blir veldig glad for levendefôr eller frossenfôr. Noen opplever at det kan være litt vanskelig å få dem til å ta flakfôr, og at de må tilvennes over en periode for å godta det, mens andre ikke har dette problemet i det hele tatt.

Nanochromis transvestitus i naturen

Nanochromis transvestitus finnes kun i Mai-Ndombe-innsjøen i Den demokratiske republikken Kongo i Sentral-Afrika. Dette er en enorm innsjø på 2 306 km².

Mai-Ndombe-innsjøen.
Mai-Ndombe-innsjøen. Foto: J. Claeys Boùùaert / CC BY-SA 3.0.

Det foretrukne habitatet er områder rundt én meter dypt med medium mengde sirkulasjon. Det er typisk et tett lag med blader og annen organisk materiale som farger hele vannet mørkt, selv om Nanochromis transvestitus finnes mest i områder av innsjøen hvor det er åpen sandbunn som lar den ha mulighet til å grave.

I samme innsjø finner man også cikliden Nanochromis wickleri, selv om de ikke har helt likt habitat. Denne er ikke vanlig i hobbyen.

Oppdrett av Nanochromis transvestitus

Det er litt krevende å få til oppdrett på Nanochromis transvestitus, og det regnes som en art man fint kan få til hvis man har tålmodighet til å prøve noen ganger. Når man først har et par er første bud å senke pH lavt. Det er litt usikkerhet rundt nøyaktig hvor lav pH som trengs for at de skal leke, men trolig er det et sted mellom 5,0 og 6,0.

Man bør satse på et eget oppdrettakvarium om man vil ha lek på dem, og her fungerer det fint med en vanlig 60 liter. Hold vannkjemien til samme tall som nevnt ovenfor i artikkelen, og sørg for at filteret er godt kjørt inn. Det er også viktig med mange gjemmeplasser.

Arten trenger huler for å leke, og kan godt leke i kokosnøtthuler, mallehuler eller under røtter. Om man har et eget akvarium til dem anbefales det å legge inn en del kokosnøtthuler med ulike størrelser på inngangen, så velger de selv den hula de liker best.

Det kan ta tid å få dem til å legge egg, selv om man har perfekte forhold for dem. Her er det bare å fôre daglig med frossenfôr og levendefôr for å få dem i god form, og ta den tiden det krever.

Når de omsider legger egg vil dette være inne i en hule. Her ligger eggene i 2-3 dager før de klekker, og foreldrene bytter på å passe eggene. Omtrent en uke senere blir yngelen frittsvømmende, og da er det på tide å fôre dem. De er faktisk ganske store på dette punktet, og kan faktisk ta avskallet artemia, nyklekket artemia eller mikroorm fra første dag som frittsvømmende.

Det er krevende å få yngelen til å vokse opp, og de dør veldig fort om det blir dårlige vannverdier. Det er viktig å ha jevnlige vannbytter, gjerne hver eller annenhver dag, samtidig som man passer på at det ikke blir store svingninger i vannparametere, da dette også dreper dem. Det er mange som trenger noen forsøk på å få frem yngel. Foreldrene kan også finne på å spise dem om de blir stresset, men heldigvis er de fleste Nanochromis transvestitus parene gode foreldre, og det er ikke spesielt utbredt med dårlig foreldreomsorg innad i arten. Faktisk vil de fleste foreldrene passe på yngelen i så mye som en måneds tid.

Nanochromis transvestitus i handelen

Nanochromis transvestitus er nokså sjelden i handelen, selv om den er til salgs hos gode butikker fra tid til annen. Prisen ligger typisk på mellom 100kr og 150kr stykket for ungfisk.

Om man skal få tak i en må man ha litt flaks, for det er likevel ikke en fisk man ser til salgs hver dag.

Legg igjen en kommentar