Slik avliver du akvariefisken din i henhold til dyrevelferdsloven

Det er aldri gøy å måtte avlive fisk, men noen ganger er det rett og slett helt nødvendig. I visse tilfeller må man avlive syk fisk for å forhindre smitte (som ved neonsyke), mens andre ganger er det fint å avlive fisken for å forhindre at den har det smertefullt.

Fisk er vernet via dyrevelferdsloven, og denne gir noen retningslinjer for hvordan dyr skal avlives. Aktuelt kapittel om avliving er §12 i Lov om dyrevelferd. De viktigste punktene i forhold til fisk er at de enten skal bedøves før avliving, eller avlives så raskt at de ikke merker noe. Begge deler er mulig for fisk, og vi skal se nærmere på begge løsningene.

Rask avliving hvor fisken ikke føler smerte

Alle som har fisket i naturen har lært hvordan man avliver fisk på en rask og smertefri måte, og mange ganger fungerer dette også godt for akvariefisk. Den beste måten er et raskt kakk mot hodet med en gummihammer eller lignende. Dette gir en avliving hvor død inntreffer momentant. Det blir en del søl, så ha gjerne tørkerull eller lignende som dekker fisken.

Større fisk bør først få et slag mot hodet, deretter bør man knekke nakken på dem.

Å skulle gjøre dette med en stor stim på 50+ neontetra med neonsyke er derimot ikke noen god løsning, og da er det bedre å gå for en løsning hvor man bedøver fiskene før avliving for å gjøre det hele enklere for deg og bedre for fisken.

Avliving av fisk med bedøvelse

Mange liker å bedøve fisken før man avliver den, og den beste måten å gjøre dette på er ved å bruke nellikolje i et eget avlivingsakvarium. Løs nellikolje i varmt vann ved rundt 50o C i et beger, og beregn minst 10 dråper nellikolje per liter vann. Man kan godt bruke mer for å være sikker på at det er nok, og noen anbefaler opptil 50 dråper per liter vann. Om man bruker så mye som 50 dråper per liter vann vil fisken også trolig dø av bedøvelsen.

Når nellikoljen er løst opp i det varme vannet kan dette røres ut i resten av vannet i avlivingsakvariet. Pass på at dette ikke øker temperaturen i akvariet til et ubehagelig nivå for fisken som skal avlives. Nå kan fisk settes over i dette avlivingsakvariet, og etter noen få minutter vil den sovne. Pass på at den ikke reagerer om du f.eks tar forsiktig på den, og vent gjerne ti minutter ekstra for å være sikker på at den er helt bedøvet.

På dette punktet vil mange fisk allerede være døde, men man bør bruke en ekstra metode for å være sikker. Her kan man gjøre som over og bruke en gummihammer, eller rett og slett ta en kniv eller saks for å kutte over strupen til fisken.

Disse avlivingsmetodene egner seg IKKE til avliving av akvariefisk

Følgende metoder er uegnede for å avlive akvariefisk:

  • Putte fisken i en bøtte med kokende vann.
  • Putte fisken i en bøtte med vann og legge den i fryseren til den fryser ihjel. Denne metoden (rask nedfrysing) brukes noen ganger i fiskenæringen, men da er det snakk om frysere som har mye raskere nedkjøling og lavere temperatur enn vanlige matfrysere.
  • Slenge fisken i do og regne med at den dør av seg selv.
  • Ta fisk opp av vannet for å la den dø av kveling.
  • Lage et saltbad som dreper fisken.
  • Bruk av kjemikalier som kveler fisken.

Slik kvitter du deg med død fisk

Når fisken er død skal den hives i vanlig søppelkasse, og den skal ikke kastes i do. Om den kastes i do kan man i verste fall risikere at parasitter som holder til i fisken spres til norske elver og innsjøer hvor de kan gjøre stor skade på det lokale økosystemet. Av samme grunn skal man heller ikke kaste dem i naturen eller på en kompostbinge.

Alternativt kan man kremere fisken hos et kjæledyrkrematorium eller grave den ned i hagen.

Les mer: Slik kvitter du deg med død fisk.

Kilder

Legg igjen en kommentar