Riksadvokaten gir NRK bot på 10 000kr for ulovlig avliving av akvariefisk

Det er strenge lover for hvordan dyr skal avlives, og disse lovene gjelder i like høy grad for akvariefisk som for store pattedyr. Dette fikk NRK erfare da humorprogrammet Satiriks fylte en gullfiskbolle med to platy (Xiphophorus maculatus) og fylte den med gift. Poenget var å demonstrere hvordan miljøgiftene i Repparfjorden påvirket fisken i fjorden.

De to platyene i gullfiskbollen døde som følge av giften, og prosessen ble sendt på TV den 22. februar 2019.

Dyrevernorganisasjonen NOAH politianmeldte NRK for vold mot dyr, samt ulovlig avliving, og etter flere runder i retten slo Riksadvokaten fast at det var en ulovlig avliving, og at NRK skulle dømmes til en bot på 10 000kr.

NRK ble dømt for brudd på dyrevelferdsloven §12 fjerde ledd som forbyr avliving som en type severdighet eller underholdning. Trolig er heller ikke selve avlivingsmetoden lovlig, da fisk skal bedøves før den avlives, eller avlives så raskt at den ikke føler noe smerte (Dyrevelferdsloven §12 andre ledd).

Flere medier skriver at saken gjelder enten kampfisk (Betta splendens) eller gullfisk (Carassius auratus auratus), men det er tydelig fra innslaget at det er snakk om to fisk av arten platy (Xiphophorus maculatus).

Les også: Slik avliver du fisk i henhold til dyrevelferdsloven.

Legg igjen en kommentar