Neonsyke: årsak, diagnostisering, behandling og forebygging

Neonsyke er en veldig kjedelig sykdom som mange akvarister opplever. Navnet på sykdommen kommer av at den ble oppdaget på neontetra (Paracheirodon innesi), men den kan også angripe andre arter, inkludert kardinaltetra (P. axelrodi), glødebåndstetra (Hemigrammus erythrozonus), rødmunntetra (H. bleheri), sebrafisk (Danio rerio), og rosentetra (Hyphessobrycon rosaceus). Sykdommen har også blitt oppdaget hos den mye større arten skalare (Pterophyllum scalare).

Trolig kan den også angripe andre tetraer og rasboaer enn disse, og noen vitenskapsmenn antar at den kan infisere så godt som alle små tetraarter. Det er likevel vanligst å se den hos neontetra, og regnes som en sjelden sykdom hos alle andre arter.

Sykdommen starter som en mild sykdom hvor fiskene gradvis blir blekere i fargen, men utvikler seg raskt til å bli alvorlig, og etter 4-5 dager kan fisken dø. Det første tegnet på sykdommen er typisk et blekt haleparti. Det er ingen kur eller behandling som redder infiserte fisker, men ved å oppdage den tidlig kan man forhindre sykdommen fra å smitte resten av fisken i akvariet.

På engelsk kalles neonsyke for «neon tetra disease», og forkortes ofte til NTD.

Årsak til neonsyke

Neonsyke kommer av en infeksjon fra parasitten Pleistophora Hyphessobryconis. Den vanligste måten å få denne i akvariet på er via levende fisk man kjøper. De fleste som opplever neonsyken får den kun noen dager etter at de har kjøpt ny fisk, og da er det primært snakk om innkjøp av neontetra, og noen ganger kardinaltetra. Ellers kan den komme inn i akvariet via frossenfôr eller levendefôr, spesielt via Tubifex tubifex-fôringer hvor parasitten har infisert en T. tubifex som et mellomledd i livssyklusen sin.

Sunne og friske fisk vil kunne bekjempe parasitteninvasjonen før det blir et problem, mens syke og gamle fisk er mer mottagelig for å bli infisert. Frisk fisk kan trolig gå et helt liv med denne parasitten latent i kroppen uten at den noensinne blir et problem. Selve parasitten legger seg i magesekken til fisken, og spiser seg gradvis ut i kroppen. Parasitten spiser for det meste på muskelvev, noe som er grunnen til at fisken ofte begynner å svømme merkelig etter å ha blitt infisert med neonsyke.

Parasitten kan ikke leve fritt i vannmassen slik som mange andre sykdomsfremkallende parasitter kan, så det er enklere å fjerne de syke fiskene for å kvitte seg med sykdommen enn om man har sykdommer som hvitprikk hvor parasitten også kan leve i bunnlaget eller fritt i vannet.

Diagnostisering av neonsyke

Det første tegnet på at fisken har neonsyke er at de mister fargene. Dette er ikke brukbart for å diagnostisere neonsyken, da dette er fiskens respons når den er syk generelt. Litt lenger ut i sykdomsforløpet vil fisken få synlige hvite cyster på kroppen, og noen får en buet kroppsfasong på grunn av cystene som vokser opp fra muskelvevet.

Ellers får de fleste fisk problemer med å svømme, og ofte ser man at de infiserte fiskene svømmer rundt i et raskt tempo uten å bry seg om resten av stimen. Man ser tydelig at det er noe feil med fisken, og det er ikke uvanlig at de svømmer helt skjevt rundt omkring i akvariet.

I tillegg vil de bleke områdene over tid bli hvite, og så få en gulaktig farge. Her er det musklene som har bleknet, og dette betyr at fisken begynner å nærmere seg døden.

Ofte vil også fisken få finneråte. Dette er ikke et symptom på neonsyke, men heller en sekundær infeksjon hvor opportunistiske sopp eller bakterier har angrepet fisken når den allerede hadde et svekket forsvar fra neonsyken. Det er ofte sekundære infeksjoner som faktisk dreper fisken, da disse angrepene kan være mye mer aggressive enn neonsyken selv.

Et problem med neonsyke er at det kan være litt vanskelig å skille den fra annen sykdom, og det sikreste tegnet er blekingen av muskelen. Det er derimot ikke mulig å si 100 % sikkert at det er neonsyke og ikke en annen parasitt som angriper fisken. Den eneste måten å få en helt sikker diagnose på er ved å mikroskopere kroppsvev fra en infisert fisk, men dette krever spesialkompetanse på endoparasitter.

Nedenfor er en video av hvordan neonsyke kan se ut. Dette er et avansert tilfelle, og ofte ser det ikke like åpenbart ut.

Behandling av neonsyke

Det finnes ingen behandling som kan redde fisk som er smittet av neonsyke. Det eneste man kan gjøre er å avlive fisken som er smittet for å forhindre spredning.

Noen mener at det fungerer å behandle neonsyke med eSHa 2000, men dette er ikke helt sant. Denne medisinen fungerer godt mot mange sykdommer, men den hjelper ikke mot neonsyke. De som sier at dette har fungert for dem har feildiagnostisert sykdommen, og hatt en annen infeksjon som ble stoppet med bruk av medisin. Av den grunn er det mange som anbefaler å ta en kur med eSHa 2000 når man tror man har neonsyke, for det er en viss sjanse for at det er en annen sykdom som kan fikses med medisin. Om fisken blir frisk av å bruke eSHa 2000 var det altså noe annet som hadde infisert den.

Forhindre smitte av neonsyke

Når man først har neonsyke på én fisk i akvariet må man straks gjøre tiltak for å forhindre spredning. Neonsyke er nemlig veldig smittsom, og det tar ofte ikke lang tid før alle neontetraene i akvariet er infiserte. Noen ganger smitter den også andre tetraer, men ikke alltid. Det ser ut til å være større risiko for å smitte andre individer av samme art, enn å smitte andre arter.

Smitten skjer primært ved at frisk fisk spiser på liket til fisk som har dødd av infeksjonen. Det betyr at den beste måten å forhindre smitte på er ved å fjerne død fisk så raskt som mulig, eller om mulig, fjerne og avlive smittet fisk før den dør.

Forebygging mot neonsyke

I likhet med de fleste andre sykdommer er det beste forebyggende tiltaket man kan gjøre, er å ha en god vannkvalitet og sørge for at fisken har det fint. Ikke ha for tett med fisk i akvariet, og ikke ha for stor belastning på filteret.

Trolig kan fisken leve hele livet ut med parasitten som forårsaker neonsyke i systemet sitt, men først bli infisert når de er stressa eller har redusert immunforsvar. Dette er grunnen til at så mange fisk får det i dyrebutikker, for da har de jo nettopp reist fra andre siden av verden for å komme dit.

Ellers er karantene av ny fisk, og da spesielt neontetra, en god plan. All fisk bør helst holdes i karantene i en 3 til 4 ukers tid før man tar dem over i akvariet hvor det er annen fisk, og på den måten er man sikker på at det ikke er noen syk fisk blant de nye fiskene man kjøpte.

Hvis man skal kjøpe noentetra og annen fisk bør man ta en titt på fiskene i dyrebutikken, og ikke bare de man får i posen. Unngå å kjøpe neontetra fra butikken dersom du ser det minste tegn til neonsyke hos noen av fiskene i akvariet.

2 kommentarer om “Neonsyke: årsak, diagnostisering, behandling og forebygging”

Legg igjen en kommentar