Corydoras sp. «green laser» (CW009)

Corydoras sp. «green laser» er en hittil ubeskrevet pansermalle fra Corydoras-slekten. Den har fått tildelt CW-nummeret CW009, men kalles som oftest bare for green laser i handelen og akvariemiljøet. Den skilles fra andre pansermaller ved at den har en tydelig lateral grønn strek som går langs hele overkroppen, og denne grønnfargen er skinnende. Dette har vært med på å gi den populærnavnet sitt, da den grønne fargen nesten er som en laser.

Å holde Corydoras sp. «green laser» er mer eller mindre som å holde alle krevende pansermallearter. Denne tåler ikke like mye som de vanligste artene man ser i handelen, men det er heller ikke den aller mest kravstore arten. Dersom du følger rådene i «Den store guiden til å holde pansermaller» kan du fint holde denne uten problemer. Den har ingen avvik fra andre pansermaller i forhold til adferd eller krav annet enn at den liker litt kjøligere vann, men den bør også ha et veletablert filter og god vannkvalitet. Ideelt sett bør den holdes på en temperatur på 22-23 grader Celsius, selv om den tåler perioder med litt høyere temperaturer.

Corydoras sp. "green laser"
Corydoras sp. «green laser». Foto: Soulkeeper / CC BY-SA 3.0.

Per 2019 er Corydoras sp. «green laser» teknisk sett en variant av Corydoras aeneus. Det er nemlig en hel haug ulike pansermaller som har blitt plassert som samme art som metallpansermalle i vitenskapen, men det er svært usannsynlig at alle disse faktisk er Corydoras aeneus. Trolig er Corydoras sp. «green laser» unik nok til at den vil bli beskrevet som en egen art, men det kan ta tid før den blir beskrevet.

Tidligere ble arten også kalt for Corydoras sp. «Peru Green», men nå bruker de fleste laser green isteden. Voksne fisk blir omtrent 6 centimeter lange.

Corydoras sp. "green laser" (CW009)
Corydoras sp. «green laser» (CW009). Foto: lienyuan lee / CC BY 3.0.

Foretrukne vannverdier for Corydoras sp. «green laser»

Temperatur: 20 – 24 C.

pH: 5,5 – 7,0.

Hardhet: 0 – 8 dGH.

Sirkulasjon: Ingen sterke krav, men ikke ha så mye sirkulasjon at den ikke kan ligge og slappe av på bunnen.

Minste størrelse på akvariet: 60 liter.

Stim: Er en stimfisk, og må være minst 6-7 stykker for å trives.

Corydoras sp. «blue laser»

Corydoras sp. «blue laser» er en variant av green laser, og er derfor også sortert inn under CW009-nummeret. Denne varianten har et gen som gjør at den grønne fargen vises som blå istedenfor.

Blue laser er en vakker fisk, men ekstremt sjelden. Oppdrettere av green laser får noen få avkom som kan regnes som blue laser, men antallet yngel som har denne fargevarianten er på bare noen få %. Det er heller ikke mulig å avle på en gruppe med blue laser for å få rene kull med blue laser, og selv en leksgruppe med blue lasers ser ut til å produsere godt over 85 % med vanlige green laser.

Mange mener at blue laser vokser raskere og er generelt sett en del svakere enn green lasers, så i kullene er det ofte disse som er de minste individene. Forventet levealder er også flere år kortere. Av den grunn kan man anta at mutasjonen som gjør fargen fra grønn til blå også kommer med andre bieffekter, så det er usikkert om denne fargevarianten noen sinne kommer til å bli populær.

Kjønnsforskjeller hos Corydoras sp. «green laser»

Man kan se forskjell på kjønnene ved at voksne hunner er litt større og mye rundere i buken enn hannene. Ofte kan det være enklest å se dette ovenifra.

Fôring av Corydoras sp. «green laser»

Corydoras sp. «green laser» spiser det samme som alle andre pansermaller, så fôr godt med levendefôr, frossenfôr som røde mygglarver og Corydoras-tabletter som Tetra TabiMin, så blir det glade og fine.

Corydoras sp. «green laser» i naturen

Man finner Corydoras sp. «green laser» i nedbørsfeltet til Rio Ucayali og Rio Marañón i Peru i Sør-Amerika.

Oppdrett av Corydoras sp. «green laser»

Akkurat samme fremgangsmåte som for vanlige pansermaller, som beskrevet i «Den store guiden til hold av pansermaller«. Det eneste unntaket er derimot at de trenger litt kjøligere vann. Hver hunn kan legge store mengder egg.

Mange opplever at det kan være litt vanskelig å få green laser til å komme i lek, men når du først har en gruppe som har lekt vil de gjøre det regelmessig.

Corydoras sp. «green laser» i handelen

Denne arten er sjelden å finne i handelen, men man kan være heldig og komme over den dersom man er i en god butikk med et stort utvalg. Det er derimot ofte høye prislapper på disse fiskene, og forvent gjerne å betale 120 – 150kr stykket.

Det er faktisk ikke så veldig sjeldent å finne Corydoras sp. «green laser» til salgs privat, og det er en del nordmenn som har fått til oppdrett på denne arten, og som produserer nokså store antall yngel i året.

Legg igjen en kommentar