Flekket pansermalle (Corydoras paleatus)

Flekket pansermalle (Corydoras paleatus) er en av de mest vanlige pansermallene å se i handelen, og regnes dessuten som en av de som er enklest å holde, og å få i lek. Voksne fisk blir omtrent 6 centimeter store, så dette er en av pansermallene som blir relativt store. Den største målte lengden er på 7,1 centimeter (1), men det er vanligere at de blir rundt 6.

Navnet flekket pansermalle kommer av mønsteret på kroppen, bestående av det som ser ut som tilfeldig sorte flekker på en hvit/sølvaktig kropp. På engelsk kalles den for «Peppered corydoras».

Flekket pansermalle (Corydoras paleatus)
Flekket pansermalle (Corydoras paleatus). Foto: Przemysław Malkowski / CC BY-SA 3.0.

Flekket pansermalle er en av de enkleste og mest hardføre pansermallene å holde i akvariet, og vi anbefaler å lese «Den store guiden til hold av pansermaller» for en detaljert innføring i hvordan det er å holde pansermaller. Denne arten har ingen store avvik fra guiden.

I likhet med andre pansermaller må flekket pansermalle holdes i stim, bo et i akvarium med sandbunn, og få egen fôr (det holder ikke å mate dem med «rester» fra andre fisk slik noen tror).

Ellers er det viktig at flekket pansermalle ikke har for varmt vann, for den vil helst ikke ha det varmere enn rundt 24 C over tid. Det er en fredelig pansermalle som går godt overens med alle andre fisk som trives i samme vannverdier.

Flekket pansermalle (Corydoras paleatus)
Flekket pansermalle (Corydoras paleatus). Foto: Graf zu Pappenheim / CC BY-SA 4.0.

Det finnes en albinjovariant av flekket pansermalle som noen ganger kan sees i handelen, men denne er vanskelig å skille fra albinovarianter av andre pansermaller ettersom den ikke har de sorte flekkene.

Foretrukne vannparametere for flekket pansermalle

Temperatur: 18 – 26 C. I naturen ligger temperaturen ofte rundt 20 C.

pH: 6,0 – 7,2.

Hardhet: 0 – 8 dGH.

Sirkulasjon: Må ikke være for sterk, da flekket pansermalle trives godt med å kunne ligge og slappe av på bunnen av akvariet.

Stim: Må holdes i stim på minst 6-7 individer. 10+ er best for optimal trivsel.

Minste størrelse på akvariet: 100 liter. Mange pansermaller trives greit i akvarier 60 liter, men flekket pansermalle blir såpass store at en stim helst bør holdes i over 100 liter.

Fôring av flekket pansermalle

Flekket pansermalle er som andre pansermaller altetede, og bør få en variert diett av frossenfôr, pansermalletabletter, flakfôr som synker til bunnen og levendefôr.

Pansermallepellets som Tetra TabiMin eller Hikari Algae Wafers er gode valg.

Flekket pansermalle (Corydoras paleatus)
Flekket pansermalle (Corydoras paleatus). Foto publisert med tillatelse.

Kjønnsforskjeller hos flekket pansermalle

Hunnene av flekket pansermalle er tydelig rundere i buken, og dette kan sees enkelt om man ser fisken ovenifra. Hos flekket pansermalle er det som regel veldig enkelt å skille kjønnene, da hunnene har en tendens til å få enorme mager.

Flekket pansermalle i naturen

I naturen finner man flekket pansermalle i store deler av både Brasil, Uruguay, Paraguay og Argentina. Den holder til i små elver, sideelver og små innsjøer hvor den lever av ting som faller til bunnen av vannet. Flekket pansermaller finnes i store stimer ute i naturen, gjerne på flere hundre fisk.

Oppdrett av flekket pansermalle

Flekket pansermalle regnes som en av de enkleste pansermallene å få til oppdrett på, og er derfor et godt valg for nybegynnere som ønsker å prøve seg på oppdrett av Corydoras. Det er ingen avvik fra oppdrettguiden på artikkelen om hold av pansermaller.

Hver hunn kan legge opptill 100 egg, så dette er en av pansermallene hvor det er mulig å få hundrevis av yngel i løpet av én leksrunde.

Flekket pansermalle i handelen

Flekket pansermalle er en av de vanligste artene i handelen, og kommer nok trolig på andreplass etter metallpansermalle (Corydoras aeneus) i forhold til popularitet. Det betyr at man sjeldent må lete spesielt lenge etter denne arten.

Prismessig pleier hvert individ å koste alt mellom 30 og 60 kroner stykket.

Det er også relativt vanlig å se disse til salgs privat på steder som Finn.no eller Akvaforum, eller på akvarieauksjoner.

Kilder

  1. Gubiani, E.A. and S. da S. Horlando, 2014. Length-weight and length-length relationships and length at first maturity for freshwater fish species of the Salto Santiago Reservoir, Iguaçu River Basin, Brazil. J. Appl. Ichthyol. 30:1087-1091. DOI: http://dx.doi.org/10.1111/jai.12444

2 kommentarer om “Flekket pansermalle (Corydoras paleatus)”

Legg igjen en kommentar