Glødelysdanio (Danio choprae)

Glødeøysdanio (Danio choprae) er en karpefisk i Danio-slekta som skiller seg fra andre Danio-arter ved at den har en karakteristisk neongul kropp med en mørk lateral striper på bakre halvdelen av kroppen. Dette er en stimfisk som trives i grupper på 10 eller flere individer, og som holder seg i det øverste sjiktet i akvariet.

En voksen glødelysdanio blir opptil 4 centimeter lang, selv om de færreste blir større enn 3cm. De trenger et akvarium på minst 80 liter for å trives, men jo større jo bedre. Man kan skille kjønnene ved at hunnene får en noe rundere kroppsfasong når de er fullvokse og kjønnsmodne.

I likhet med resten av fiskene fra Danio-slekta lever den av å spise insekter og andre smådyr på vannoverflaten. Denne adferden ser man også i akvariet ved at glødelysdanioene ofte ligger helt tett mot vannoverflaten.

Glødelysdanio (Danio choprae)
Glødelysdanio (Danio choprae). Foto: Neale Monks / CC BY-SA 3.0.

I akvariet godtar den nesten all slags fôr, og spiser gjerne flakfôr. Den blir selvsagt ekstra glad når den får frossenfôr eller levendefôr, og man bør prøve å mate med dette så ofte som mulig, helst et par ganger i uken. En diett med stor andel levendefôr vil dessuten føre til sterkere farger på glødelysdanioene, så det er verdt å komme i gang med en kultur av levendefôr først som sist når man holder denne arten.

Ellers er det en veldig aktiv fisk som fort kan stresse andre fisk i akvariet, da stimen fyker frem og tilbake i et veldig raskt tempo. Man bør helst innrede akvariet med en stor og åpen plass hvor den kan svømme fritt uten for mange hindringer, samtidig som stimen setter pris på å ha planter eller skyggeområder i akvariet hvor den kan gjemme seg hvis den føler seg truet.

Selv om glødelysdanio er veldig aktiv så er det en snill og fredelig fisk som ikke kommer til å angripe, plage eller hakke på annen fisk. Den passer inn i de fleste selskapskavarier så lenge de andre fiskene ikke er store nok til å spise glødelysdanioene, og så lenge de får være mange nok til at de trives (som er 10+). Dersom man har færre enn dette kan man risikere at den viser en mer plagsom adferd mot andre arter.

Glødelysdanio kan være en god hopper, så man bør ha noe som dekker toppen av akvariet for å unngå fisk på gulvet. Arten lever forsåvidt nokså kort, og alt mellom 1 og 3 år er normalt. Heldigvis er det enkelt å avle på den, så man kan holde stimen stor nok ved å avle frem noen nye fisk når de begynner å bli gamle.

Noen nettsider mener at man bør ha veldig sterk strøm i akvariet hvor man holder glødelysdanioer, men i naturen holder de seg for det meste i nokså rolig vann. Det er derfor trolig lite nødvendig å tilsette ekstra vannsirkulasjon for deres skyld.

Glødelysdanio (Danio choprae)
Glødelysdanio (Danio choprae). Foto publisert med tillatelse.

Glødelysdanio omtales noen ganger under navnet Danio choprai, og det var lenge forvirring rundt hvorvidt D. choprae eller D. choprai var korrekt navn. Nå er D. choprae regnet som den korrekte skrivemåten.

Moderne taksonomi har foreslått å flytte arten vekk fra Danio-slekta og over til Celestichthys-slekta (sammen med et par andre Danio-fisk). Da vil det nye foreslåtte navnet være Celestichthys choprae. Det kan derfor godt være at Celestichthys choprae blir det korrekte navnet i fremtiden.

Foretrukne vannparametere for glødelysdanioene

Følgende vannparametere er registrert som foretrukne for glødelysdanio:

pH: Mellom 6,0 og 7,0. Kan tåle opptil 7,5, men det er utenfor trivselsområdet.

Temperatur: 18o  til 26o C, hvor rundt 22-24o er optimalt.

Hardhet (GH): Trives best ved tilnærmet 0o dH. Kan overleve i alle verdier under 10o dH.

Glødelysdanio er med andre ord en fisk som kommer til å trives godt i de fleste selskapsakvarier som har helt nøytralt vann.

Glødelysdanio i naturen

I naturen finner man glødelysdanio i små innsjøer eller sakterennende elver i fjellområder i nordlige Myanmar.

De fleste glødelysdanioene i handelen kommer fra store oppdrettfarmer, og det er veldig sjeldent å komme over viltfangede individer.

Oppdrett av glødelysdanio

Det er veldig enkelt å få til oppdrett på glødelysdanio, og arten drettes på samme måte som andre Danio-arter. I korte trekk betyr det at man setter opp et eget akvarium med noe som dekker bunnen (for eksempel klinkekuler, javamose (Taxiphyllum barbieri) eller kunstgress) slik at egg faller til bunn uten at foreldrene kan spise dem. Deretter tar man ut foreldrene og fôrer yngelen med infusorier og annen levendefôr. Les gjerne artikkelen som lenkes til ovenfor for en mye mer inngående guide.

Pris og tilgjengelighet av glødelysdanio

Glødelysdanio er verken vanlig eller sjelden i handelen, men heller noe midt i mellom. Man trenger trolig ikke å lete veldig lenge for å komme over den, så fremt man har tilgang til litt velutstyrte forretninger.

Det er nokså sjeldent å se den til salgs på det private markedet til tross for hvor enkelt det er å drette på den.

Pris ligger typisk på mellom 15kr og 25kr per stykk, men avhenger selvsagt stort ut ifra hvor den selges.

Legg igjen en kommentar