Slik blir du kvitt cyanobakterier (blågrønnalger)

Cyanobakterier er en type mikroorganisme som ligner mer på en alge enn en bakterie. I gamle dager kalte vi dem for blågrønnalger (BGA), men i dag er det enten cyanobakterie eller blågrønnbakterie som er det korrekte navnet. Til tross for at det er en bakterie istedenfor en alge opptrer den på samme måte som en alge (den utøver for eksempel fotosyntese via cellemembranen), så for oss akvarister kan vi godt snakke om den som om den var en type alge. 

I likhet med vanlige alger kan man få en oppblomstring av cyanobakterier i akvariet, og mange mener at dette er den verste typen alger å kvitte seg med. En oppblomstring av blågrønnbakterier kan skje veldig raskt, og de kan fort dekke hele akvariet med kolonien. Nedenfor skal vi gå inn på hvordan man kvitter seg med cyanobakterier, men først skal vi starte med å lære hvordan vi identifiserer cyanobakterier, og hvordan vi kan skille dem fra andre alger. 

Slik identifiserer du cyanobakterier

Den enkleste måten å skille cyanobakterier fra grønnalger på er ved å ta på den. Cyanobakterier er nemlig nesten alltid veldig slimete, og det er vanskelig å plukke den uten at den løser seg opp i vannet. Ellers henger cyanobakterier sammen som et slags teppe, mens grønnalger gjerne har mindre kolonier som enkelt skiller seg fra hverandre. 

I akvarier vil man stort sett se cyanobakterier som grønne tepper som dekker deler av eller hele akvariebunnen. En liten, grønn flekk kan vokse seg til å dekke nesten hele bunnen i løpet av bare noen få dager hvis forholdene ligger til rette for det, og den tar raskt over hele akvariet. De er som oftest mer grønnfarget enn cyanfarget, men ofte kan grønnfargen være nesten irrende.

Derfor får man oppblomstring av cyanobakterier i akvariet

Dersom du får oppblomstring av cyanobakterier i akvariet ditt er det et tegn på at det er noe feil med vannverdiene. Ofte ser man at disse bakteriene begynner å dukke opp i akvarier med for dårlig sirkulasjon en stund etter at man tok det forrige vannbyttet. Med andre ord, akvarier som blir litt neglisjert og ikke har godt nok filter eller rent nok vann til at det er et bra vannmiljø. 

Mangel på oksygen er også en gjenganger, for mange arter cyanobakterier trives godt i anaerobe (oksygenløse) miljøer.

Det hender også at man får oppblomstring av cyanobakterier i akvarier som er for rene. En del spekulerer i at cyanobakterier kan begynne å blomstre i akvarier med for lav eller null konsentrasjon av nitrat i vannet. Dette ser man typisk i akvarier med enten altfor mye planter i forhold til fisk, eller i akvarier som kjøres helt uten fisk eller noe annet levende i det. 

Av samme grunn som ovenfor er det også en del som opplever å få oppblomstring av cyanobakterier når de starter et nytt akvarium. Her kan det være mangel på nitrat som er problemet, og heldigvis vil dette balansere seg ut når vannverdiene blir mer modne og stabile. Når det kommer til nyoppstartede akvarier er det som regel greit å plukke det vekk og smøre seg med tålmodighet, så forsvinner det etter hvert.

Slik kvitter du deg med cyanobakterier

Det er et par ulike metoder man kan bruke for å kvitte seg med cyanobakterier, og nedenfor er de mest vanlige måtene. Her må man nesten bare lese over alle og finne den metoden som passer best for deg, og forhåpentligvis finner alle en måte som fungerer for dem. 

Det skal også nevnes at alle metodene nedenfor bør kombineres med mekanisk plukking og slamsuging. Man bør hele tiden jobbe med å fjerne så mye av dette som mulig, selv om det er så godt som umulig å kvitte seg med dem utelukkende ved å plukke. 

Fiks dårlige vannverdier

Dårlige vannverdier kan som sagt være en grunn til at man får oppblomstringer av cyanobakterier, og her vil det lønne seg å løse problemet fremfor å jobbe med å kvitte seg med dem. Dersom det er noe feil med vannverdiene vil jo cyanobakteriene komme tilbake igjen senere, så hvorfor ikke løse problemet først som sist? 

Om for lite oksygen i vannet er problemet bør man prøve å endre utblåset på filteret. Sørg for at dette skaper bølger i vannoverflaten, da dette gjør at mer oksygen kan transporteres fra lufta og ned i vannet. Sjekk samtidig at filteret ikke er tett. Det kan også være nyttig å kjøpe en luftpumpe og en brusestein for å øke mengden av bølger i vannoverflaten, i alle fall midlertidig. En sirkulasjonspumpe kan også fungere godt, men også denne må pekes opp mot vannoverflaten for å få noen effekt. 

Dersom du har akvarier med cyanobakterier og null nitrat kan det fungere å tilsette nitrat til vannet. Veldig mange typer plantegjødsel inneholder nitrat (blant annet Tropica AquaCare Plus), så da er det bare å gjødsle vannet, så vil man forhåpentligvis få bukt på problemet med oppblomstringen. 

Kjøp noen eplesnegler til akvariet

Det er visstnok ingen fisk som pålitelig spiser cyanobakterier, men eplesnegler (Pomacea diffusa) kan faktisk finne på å beite på cyanobakterier. De er ikke superglade i det, men det går ned dersom de ikke får tilgang til annen fôr en periode, så dette er et greit alternativ til deg som har litt cyanobakterier i akvariet. Det spørs om eplesnegler er en god løsning dersom hele akvariet er tatt over av blågrønnbakteriene, men dersom det bare er litt kan det fungere. 

Eplesnegler
Eplesnegler. Foto: Lars Simonsen / CC BY-SA 3.0.

Mørklegg hele akvariet for å drepe alle cyanobakteriene

Et litt ekstremt, men veldig effektivt alternativ er å mørklegge hele akvariet i en ukes tid. Dersom det står i et rom med andre lyskilder bør man ta en søppelsekk eller lignende og feste rundt hele akvariet slik at det blir helt mørkt. La det stå slik i omtrent en ukes tid, for dette er nok tid til at cyanobakteriene dør av energimangel. De kan jo heldigvis ikke overleve lenge uten tilgang til fotosyntese. Dette kommer garantert til å drepe dem, men her har man heller ikke funnet en permanent løsning på problemet, for de kommer trolig til å komme tilbake igjen på et senere tidspunkt med mindre man får fikset på det som skapte problemet. 

Samtidig bør man se over rutinene sine for lys. Noen liker jo å ha på akvarielyset i tolv timer hver dag, men da er det ikke rart at det kommer cyanobakterier og alger i akvariet. De fleste med peiling på akvariehold mener at man bør begrense seg til 6-8 timer med lys hver dag dersom man ikke har lyst på alger eller blågrønnbakterier i akvariet, men det gjelder å prøve seg litt frem for å finne hva som passer for en selv.

Kjemisk bekjempelse av blågrønnbakterier

Det finnes flere typer produkter som er til for kjemisk bekjempelse av blågrønnbakterier, og et eksempel er Blue Exit fra Easy-Life.

Dette er et flytende middel som skal helles i akvariet hver dag i fem dager, og veldig mange har hatt gode erfaringer med dette. Husk likevel på at man kun behandler symptomet i dette tilfellet, for man gjør jo ingenting for å endre det som skapte problemet til å begynne med. Dersom du har feil vannverdier vil disse ikke bli noe bedre av å bruke et slikt kjemisk middel for å drepe cyanobakteriene. 

Blue Exit påvirker ikke andre organismer i akvariet, og kan trygt brukes mens man har fisk, snegler og reker i akvariet.

Noen bekjemper også cyanobakterier med hydrogenperoksid.

Få fisk eller andre dyr som skaper bevegelse i bunnlaget

Om du har cyanobakterier som dekker bunnlaget i akvariet kan fisk eller andre dyr som rører litt rundt i sanden være til god hjelp. For eksempel vil mange snegler, Corydoras-arter og lignende røre rundt i sanden. Dette hjelper med å redusere mengden cyanobakterier, da det ødelegger for de anaerobe forholdene som cyanobakteriene foretrekker, da omrøringen tilfører oksygen til bunnlaget.

En kommentar om “Slik blir du kvitt cyanobakterier (blågrønnalger)”

Legg igjen en kommentar