Oppdrett av Danio-arter

Danio-artene er blant de enkleste fiskene man kan få oppdrett på, og så godt som alle som går inn for det klarer å få frem yngel på disse. Det krever litt mer innsats enn arter som går helt av seg selv (som levendefødere eller Ancistrus sp.), men det er verdt bryet når man får en stor og fin stim med egenoppdrettede Danio-fisk.

Denne guiden fungerer for alle Danio-artene, og det er kun noen få artsforskjeller som blir nevnt nedenfor. I tillegg kan guides godt brukes på mange tetraarter som formerer seg ved å spre egg overalt. I guiden har vi en del tips og fremgangsmåter for å få til oppdrett, men dette er selvsagt ikke den eneste måten å få det til på. Det er derimot en velprøvd måte som fungerer godt, er billig, og som ikke krever all verdens med innsats.

Leoparddanio
Leoparddanio. Foto: Magnus Manske / CC BY-SA 2.0.

Innredning av oppdrettskaret

Først må man begynne med å lage seg sitt eget oppdrettskar. Man trenger heldigvis ikke store greine, og et kar på 30 liter gjør jobben. Det er ikke engang nødvendig med et glassakvarium, og det holder med en 30L + bøtte. Disse kan kjøpes billig på Europris, Biltema og lignende.

Dette oppdrettsakvariet må ha en type bunn som gjør at fisken ikke kan få tak i eggene som legges. En populær løsning er å kjøpe inn klinkekuler og legge disse i et dobbelt lag på bunnen. Når fiskene leker vil eggene falle ned til bunnen uten at foreldrene får tak i dem. Det er mange alternativer til klinkekuler, og noen eksempler er: javamose (Taxiphyllum barbieri), kunstgress, nett som er tett nok til at fisken ikke svømmer ned, svært grovkornet grus (ikke like effektivt) og lignende.

Noen foretrekker å bruke avlsmopper fremfor bunn hvor eggene faller gjennom, og dette er egentlig en smakssak. Avlsmopper fungerer også veldig godt, men man bør gjerne ha 10-15 avlsmopper i akvariet for å få maksimalt med egg.

Ellers bør akvariet ha varmekolbe dersom det er kaldt, og en luftpumpe koblet til en luftestein. De fleste bruker ikke filter i oppdrettsakvarier, da fiskene kun skal være der i en kort periode, og man tar jevnlige vannbytter der uansett. Filteret kan nemlig være altfor flinkt til å suge inn og drepe nyklekket yngel. Prøv å ha rundt 25 grader Celsius i dette akvariet.

En del Danio-arter kan hoppe, så ikke fyll vann helt til toppen dersom du ikke har et topplokk. For de fleste fisk holder det i massevis med 10-20 centimeter med vann.

Dette er egentlig alt du trenger av oppdrettskaret, og nå er det klart til bruk!

Gjør fisken klar for lek

Neste steg er å gjøre fisken klar for å leke. For å være helt ærlig kan man stort sett hoppe over steget med å skille kjønnene med enkle Danio-arter som sebrafisk, leoparddanio og lignende. Disse kommer til å leke uansett hva man gjør.

Uansett, for å gjøre fisken klar for lek bør man skille hanner fra hunner. Hunnene har generelt sett rundere buk enn hannene, mens hannene har sterkere farger. Ved å skille kjønnene kan hunnene spare opp rogn i en til to uker, og i denne perioden bør man fôre godt med næringsrik mat som frosne mygglarver, eller aller best; levendefôr.

Når hunnene er runde og fulle av rogn bør de flyttes over i oppdrettsakvariet. Deretter setter man inn to hanner for hver hunn man satte inn, selv om også andre sammensetninger fungerer. Nå gjenstår det bare å vente. Noen grupper vil leke med det samme, og dersom du ser at det er egg på bunnen kan du flytte dem tilbake til det vanlige akvariet med det samme. De fleste grupper vil derimot vente til neste morgen med å leke, og typisk foregår lek ved soloppgang neste morgen.

Sebrafisk
Sebrafisk. Foto publisert med tillatelse.

Oppfôring av yngel

Det tar mellom 36 og 48 timer før eggene klekker, og den nøyaktige tiden avhenger av både art og temperatur i vannet. Deretter har de et stadium hvor de ikke er frittsvømmende, men heller sitter på bunnen av akvariet eller henger på glasset/kanten av akvariet. I denne tiden spiser de mat fra plommesekken som tydelig kan sees under buken på fisken.

Et par dager senere begynner yngelen å bli frittsvømmende, og da trenger den fôr. Danioer er heldigvis enkle å fôre! Et godt og enkelt valg er å lage en kultur med infusorier som kan dryppes rett ned hvor yngelen er. Dette er næringsrik mat de kan få de første ukene. Klikk her for oppskrift og guide til hvordan man lager en infusoriekultur.

Andre alternativer er avskallet artemia. Dette er fôr som ser ut som pulver, og kan gis til yngelen. Ellers fungerer liquifry godt. Dette er flytende fôr som dryppes ned til yngelen, og er på størrelse med infusorier. Begge disse to kan kjøpes på en dyrebutikk eller lignende. Mikroorm er også et supert alternativ hvis man har mulighet til å dyrke dette, men det krever at man får en startskultur av noen som har en koloni gående.

De vanligste og enkleste Danio-artene vil til og med akseptere kunst flakfôr etter noen få dager. Fôr to til fire ganger per dag den første uken.

Blå danio
Blå danio. Foto publisert med tillatelse.

Få yngelen til å vokse seg store

Nå er yngelen født og over det mest kritiske stadiet, men det er fortsatt en del jobb å få dem til å bli store nok til å flyttes over i et vanlig akvarium. I dette stadiet er det vannbytter og hyppig fôring som gjelder.

Ta ut klinkekulene eller bunnlaget du brukte, og fyll opp mer vann slik at fremtidig avfall har flere liter vann å fordele seg på. Mange liker også å sette inn noen snegler, og dette er en god idè. Disse er knallflinke til å spise fôr og avfall som faller til bunnen og forpester vannet.

Det beste fôret man kan gi til yngelen som er over en uke gammel er artemia. Disse er ekstremt næringsrike, men krever at man har et oppsett for å klekke dem. Ellers fungerer både mikroorm og knust flakfôr greit. Levendefôr fører til at yngelen vokser seg større mye raskere, så dette er å foretrekke.

Fôr minst 3-4 ganger om dagen, og ta et daglig vannbytte på rundt 25 til 30 % av vannet. Når man tapper vann suger man vannet fra bunnen for å fjerne så mye avfall som mulig. Pass på at vannet du fyller opp med holder samme temperatur som akvariet.

Denne rutinen kan man egentlig bare fortsette i 6 til 10 uker frem til yngelen blir 2-3 centimeter store. På dette punktet kan de flyttes over til et større akvarium og fôres på samme måte som voksne fisk.

Stjernedanio
Stjernedanio. Foto: Cisamarc / CC BY-SA 3.0.

2 kommentarer om “Oppdrett av Danio-arter”

Legg igjen en kommentar