Keisertetra (Nematobrycon palmeri)

Keisertetra (Nematobrycon palmeri) er en stimfisk fra karpelaksegruppen som egner seg svært godt for nybegynnere. Det er en hardført, aktiv og fredlig tetra som trives med alle normale vannverdier. Den trenger en stim på helst 8+ fisk for å trives, selv om den ikke egentlig stimer veldig godt. Den blir likevel usikker om det er færre keisertetraer enn dette, så en gruppe på minst åtte individer anbefales for optimal trivesel.

Ved voksen størrelse vil hannene bli 5cm, og hunnene rundt 4cm. De tar imot det meste de blir servert av mat, men de bør få levendefôr nokså regelmessig hvis man ønsker sterke farger på dem.

Man kan enkelt se forskjell på hanner og hunner ved at hannene har blå øyne mens hunnene har grønne øyne. Hunnene er også litt mindre, har mindre sterke farger, og har kortere finner.

Keisertetra
Keisertetra (hunn). Foto: Sitron / CC BY-SA 3.0.

Stimen kan gjerne ha en overvekt av hunner ettersom hanner er litt territorielle, og flere hunner per hann kan være med på å redusere denne adferden. Samtidig må hunnene innimellom stikke av og ta en pause fra innpåslitne hanner, og igjen kan en overvekt av hunner være med på å redusere stresset. Det er aldri aggressiv adferd fra hannene som faktisk kan skade de andre fiskene, men rivaliserende hanner kan sloss litt med hverandre om hunnene. Det er likevel svært sjeldent at noen fisk blir skadet av keisertetraene.

Av den samme grunnen bør akvariet ha et greit uvalg av planter og andre ting som kan brukes som gjemmesteder for fisk som trenger å få litt pause fra den mest innpåslitne hannene. Og jo mindre akvariet er, jo viktigere er det at det er godt med gjemmesteder.

Av vannverdier tåler de alt fra 5 til 7,5 i pH, og en temperatur på mellom 23 og 27 °C er foretrukket. Hardheten på vannet bør være lav, helst under 5dGH. Dette er med andre ord fisk som passer helt supert inn i selskapsakvariet så lenge man har bløtt vann der. Ettersom de blir 5 centimeter lange bør da ha et akvarium på minst 120L, for i et mindre ett blir det fort trangt.

Keisertetra
Keisertetra. Foto: Juan R. Lascorz / CC BY-SA 3.0.

Ettersom det er en veldig fredelig tetra kan den godt holdes sammen med annen, mindre tetra, eller med små, fredelige maller, Corydoras, levendefødere, Apistogramma-fisk osv.

Keisertetra regnes som en av de fiskene som tåler feil vannverdier best, så dette er en fisk det er ganske vanskelig å drepe. Selv om den er hardfør bør man selvsagt prøve å oppnå gode vannverdier for arten, men man slipper å være redd for at de skal dø om vannverdiene blir feil i noen dager.

Det finnes en fargevariant av keisertetra som går under navnet «sort keisertetra». Dette er samme art, og ligner veldig mye på keisertetra bortsett fra at den har mye større del av kroppen som er farget sort. En del mener at denne kan regnes som en egen art, men den er ennå ikke beskrevet som det. Så per nå regnes den som Nematobrycon palmeri sp. «black».

Keisertetra i naturen

I naturen finnes keisertetraer i nedbørsfeltene til Atrato-elva og San Juan-elva i den vestlige delen av Columbia. De fleste keisertetraene man kjøper i handelen er derimot ikke viltfanget, men stammer trolig fra en oppdrettsfarm.

Oppdrett av keisertetra

Det er nokså enkelt å få oppdrett på keisertetra, og mange opplever å få yngel som vokser opp til å bli ungfisk helt uten å gjøre noe. Dersom man har et tett beplantet akvarium uten mange glupske fisk vil man trolig få yngel av seg selv på et punkt.

Man kan også få oppdrett ved å flytte et par, eller en liten stim med keisertetraer til et eget oppdrettskar (pass på at det ikke blir for mange hanner på et lite akvarium). Der innreder man akvariet med kun nødvendige ting pluss et bunnlag som forhindrer foreldrene fra å kunne spise eggene som faller ned. For eksempel kan man bruke javamose (Taxiphyllum barbieri), klinkekuler, en netting eller lignende som bunnlag. Så lenge eggene faller gjennom uten at foreldrene får tak i dem spiller det ingen rolle hva man bruker.

La de voksne keisertetraene være i oppdrettsakvariet i noen få dager før du tar de ut igjen. Eventuelt kan du se etter egg og ta ut foreldrene når du finner det. Som oftest vil et par legge egg i løpet av noen få dager, men hvis de ikke gjør det kan man prøve med et annet par.

Alternativt kan man flytte noen få hunner over i oppdrettskaret en liten stund i forveien, og så slippe én hann inn etter at hunnene er fulle av rogn. Da er det stor sjanse for at de legger egg neste morgen når lyset slås på. Dette kan ta noen få timers tid, så vent til ettermiddagen eller kvelden med å ta ut fiskene igjen.

Eggene klekker etter 24 til 36 timer, og dersom foreldrene ikke er ute av akvariet innen det tidspunktet vil nok yngelen bli spist. De første 4-5 dagene vil yngelen ha plommesekk og være festet til akvarieglasset, men deretter blir de frittsvømmende og trenger fôr. Den første uken etter at de er frittsvømmende bør de få infusorier, men etter det kan de få mikroorm eller lignende. Noen mener også at det går greit å gi dem knust flakfôr etter en ukes tid.

Keisertetra i handelen

Keisertetra er et vanlig syn i dyrebutikker og andre butikker som selger levende fisk. Pris ligger typisk på mellom 30 og 40kr stykket.

5 kommentarer om “Keisertetra (Nematobrycon palmeri)”

Legg igjen en kommentar