Purpurkrabbe (Syntripsa Matanensis)

Purpurkrabbe (Syntripsa Matanensis) er en veldig sjelden, men svært vakker ferskvannskrabbe. Som navnet tilsier har den et purpurfarget skall, og hele krabben har en dyp farge med relativt store klør og utstikkende øyne. Purpurkrabbe er nokså stor av seg, og kan få et skall på opptil 7-8 centimeter ved full størrelse, så det blir litt størrelse på disse.

Denne krabben lever hele livet sitt under vann, og trenger derfor ingen egen landdel i akvariet. Det er derimot mulig å la en rot stikke opp av vannet, så vil den innimellom krabbe opp til toppen over vann. Dersom akvariet har noen hull på toppen vil purpurkrabben uten tvil klare å komme seg ut, og det er veldig viktig å tette akvariet godt når man holder disse. Selv overraskende små hull kan fungere som en rømningsvei for purpurkrabben, og før man vet ordet av det vandrer krabben rundt på gulvet.

Les også: Generelt om hold av krabber i ferskvannsakvarier.

Purpurkrabber kommer fra Matano-innsjøen på Sulawesi hvor det alltid er høy temperatur på mellom 27 C og 31 C, så man trenger varmt vann til disse krabbene. Ellers krever de nokså høy pH over 7,5. Opphavet fra Matano-innsjøen har også ført til at purpurkrabber også noen ganger kalles for lilla matanokrabber.

Ellers er purpurkrabber sosiale dyr som ikke viser noen aggresjon mot andre av samme art. De kan derfor være en artig beboer i et artskar, eller sammen med rask fisk som kun holder seg i toppsjiktet. Det er derimot relativt få fisk som trives i de høye temperaturene som purpurkrabben krever. Purpurkrabbene kan også finne på å få tak i fisk som er svake, syke eller ikke følger med med, så man må regne med litt svinn om man holder fisk i akvariet sammen med krabbene.

Purpurkrabbene er også dyktige snegleetere, og kan fint klare å holde et akvarium så godt som sneglefritt.

I likhet med alle andre krabber bytter purpurkrabber skall hver tredje måned, og vil være ekstremt sky de første dagene etter hamskiftet. Dette er rett og slett fordi det nye skallet er så mykt at det er skummelt for den å ferdes ute i akvariet, og den vil derfor gjemme seg frem til skallet er hardt igjen.

Innredning av akvariet for purpurkrabbe

Akvariet bør innredes med en del gjemmesteder for krabben, og gjerne i form av røtter, huler og dekorasjoner. De færreste purpurkrabber er glad i å ødelegge planter, men de kan finne på å klippe over stengelen på tynne planter, så prøv å hold deg til hardføre plantearter som for eksempel javabregne (Microsorum pteropus). Denne får ofte stå i fred, og fungerer godt som skjulested for småkrabber.

Javabregne
Javabregne. Foto publisert med tillatelse.

Ellers trenger de som nevnt ikke en egen landdel, og hele akvariet kan fylles med vann. Både grus og sand går greit, og denne arten er faktisk veldig glad i å ha grus ettersom den kan gå og beite på alger mellom gruskornene.

Foretrukne vannverdier for purpurkrabber

Temperatur: 26 – 30 C.

pH: 7,5 – 8,6.

Hardhet: 8 – 13 dGH.

Sirkulasjon: Ingen spesielle krav.

Stim: Ingen krav til å holdes i stim, men er sosial og vil trives parvis eller i grupper.

Minste størrelse på akvariet: 120 liter.

Kjønnsforskjeller hos purpurkrabber

Hos voksne purpurkrabber kan man se forskjell på kjønnene ved å løfte den opp av akvariet og se på undersiden. Her ser man at hanner har en tynn og smal brystplate (V-form), mens hunnene sine er mye tykkere og kan dekke nesten hele buken (U-form).

Fôring av purpurkrabber

Purpurkrabber er altetende, men spiser primært snegler i naturen. De trenger også å få tilgang til kalsium via kosten sin i fangenskap. Det enkleste er å fôre dem med eget krabbefôr som Tetra Crusta Menu, da dette inneholder alt de trenger av vitaminer og mineraler. Ellers kan de godt få grønnsaker som er rike på kalsium, som spinat eller brokkoli. Man kan godt fôre dem med frossenfôr som røde mygglarver innimellom, men krabbepellets og snegler bør være primærkosten.

Om man setter opp en egen sneglefarm med pestsnegler eller posthornsnegler (Planorbarius corneus) kan man få god levendefôr til dem daglig, noe som er best hvis man har muligheten.

Krabber er veldig sensitive for kobber, og det kan være lurt å unngå mat som inneholder kobbersulfat, noe man finner i en del flakfôr.

Purpurkrabber i naturen

I naturen lever purpurkrabbene i Matano-innsjøen på Sulawesi-øya i Indonesia. Dette er en av verdens dypeste innsjøer, men purpurkrabbene holder seg til nokså grunne områder hvor det er mye snegler. I naturen går de trolig opp av vannet med jevne mellomrom også, selv om de ikke direkte lever over vann.

I Matano-innsjøen er det også flere andre populære akvariearter, inkludert sulawesisnegle (Tylomelania sp.), kardinalreke (Caridina dennerli) og panterkrabbe (Parathelphusa pantherina).

Oppdrett av purpurkrabber

Purpurkrabber er visstnok mulig å avle i vanlige ferskvannsakvarier, men det er lite tilgjengelig informasjon om hvordan dette forgår.

Det vi vet er at befruktede hunner bærer ganske store egg under buken sin i 2-3 uker før det klekker miniatyrversjoner av de voksne krabbene. Disse overlever fint på alger og mikroorganismer de finner, så det regnes som nokså enkelt å få dem til om man først får de voksne i lek. Stabile vannverdier er et krav for både lek og unge krabber.

Voksne krabber er for øvrig gode kannibaler, så det er best å fjerne de voksne over i et annet akvarium når eggene har klekket.

Purpurkrabber i handelen

Purpurkrabber er ganske sjeldne i handelen, spesielt her i Norge. I land som Tyskland er de derimot mye mer utbredt, så det er ikke helt umulig å få tak i dem. Man kan likevel se dem til salgs i velutstyrte butikker med ujevne mellomrom. Prislapper er typisk på 200 til 300 kroner stykket.

En kommentar om “Purpurkrabbe (Syntripsa Matanensis)”

Legg igjen en kommentar