Platy (Xiphophorus maculatus)

Platy (Xiphophorus maculatus) er en av de aller vanligste fiskene å se i akvarier, og denne arten har lenge vært en populær akvariefisk. Dette er en fisk som kommer i utallige ulike fargevarianter, men helt oransje eller oransje med en annen farge er mest vanlig. Det er en levendefødende tannkarpe, noe som vil si at den føder helt levende unger istedenfor å legge egg slik som de fleste andre fisk. Det betyr at man enkelt får flere platyer i akvariet sitt, forutsatt at man har minst én av hvert kjønn.

Mange regner platy som en ideell fisk til sitt første akvarium, men dette er en sannhet med modifikasjon. Greit nok at platy er en nokså hardfør fisk, men et «problem» med platy er at den trenger litt hardhet på vannet. Dette betyr at det må være en viss konsentrasjon av mineraler i vannet for at fisken skal trives, og dersom akvariet ikke har det vil platyene på sikt mistrives og dø. Mange har bløtt kranvann, og da vil ikke platy trives i akvariet med mindre man tilsetter hardheten selv. Vi kommer mer tilbake til dette senere i artikkelen.

Platy (Xiphophorus maculatus) "Gold Twin Bar" variant
Platy (Xiphophorus maculatus) «Gold Twin Bar» variant. Foto: Trisha Shears / CC BY-SA 3.0.

Ellers er platy en flott fisk. Mange liker den godt fordi den kommer i så mange flotte farge, er hardfør, og får yngel veldig lett. Dersom den får nok fôr vil den gjerne ikke bry seg stort om å spise yngel. Ellers er det viktig å holde to eller tre hunner per hann. Dette er fordi hannen bruker en del tid på å jage hunner rundt for å prøve å befrukte dem, og dersom det er for mange hanner per hunn kan hunnene i verste fall bli så mye jaget at de dør av utmattelse.

En voksen platy blir omtrent 5-6 centimeter lang, og kommer som nevnt tidligere i all verdens ulike farger og oppdrettvarianter. Arten er svært lite aggressiv, selv ikke mot arter med store og flotte finner.

Det er nokså enkelt å se forskjell mellom kjønnene hos voksne individer, da hannene har et gonopodium. Dette er et kjønnsorgan hvor den fjerde og femte finnestrålen på gattfinnen er gjort om til dette organet. Se for øvrig bildet nedenfor for et tydelig eksempel på hvordan dette gonopodiet ser ut på en platy.

Platyhann med gonopodium
Platyhann med gonopodium. Foto publisert med tillatelse.

Man bør ikke holde platy sammen med sverddragere (Xiphophorus hellerii) eller andre arter fra Xiphophorus-slekta, da disse kan hybridisere seg og lage mikset avkom sammen.

Oppdrettplatyen man ser i handelen i dag er trolig ikke ren Xiphophorus maculatus, men heller en hybrid mellom X. maculatus og X. variatus. En del varianter er også blandet med X. hellerii (sverddrager).

Ofte ser man at «ekstreme» fargevarianter er mye mindre hardføre enn de med mer naturlige farger. Dette kommer av at man får disse ekstreme fargene via lang tid med innavl, noe som fjerner en del av det genetiske forsvaret fisken i naturen har, og i akvariesammenheng blir den derfor mye mindre hardfør.

Det skal også nevnes at platyer fra dyrebutikker har en tendens til å ha en veldig høy dødelighet, gjerne på opptil 50 %. Kjøp derfor litt flere enn du har tenkt til å holde. Dette er jo kjipt, men den gode nyheten er at yngelen de produserer ofte har mye bedre overlevelsesrate, og når man først har holdt dem i et par generasjoner vil de være mye mer hardføre. Bakgrunnen for den høye dødsraten er at de fleste platyer i handelen kommer fra enorme oppdrettfarmer hvor forholdene ikke er de beste. Av den grunn kan det også være fornuftig å kjøpe platy fra private oppdrettere for å sikre seg en bedre overlevelsesrate.

Foretrukne vannverdier for platy

pH: 7,0 til 8,3. Den vil derfor trives godt i akvarier med hardt vann hvor pH over tid vil stige til litt over 8.

Temperatur: Platy foretrekker temperaturer på mellom 20°C og 26°C. De kan derimot klare seg i både litt kaldere og litt varmere vann, men mellom 20 og 26 er best for dem.

Hardhet: 10-30 dH. Som nevnt til den ikke trives i bløtt vann, og vil på sikt dø av dette.

Minste volum på akvarium: Det anbefales ikke å holde platy i noe mindre enn 60 liters akvarier. I 60 liter kan man f.eks ha 2 hanner og 6 hunner uten at det blir for trangt, men ikke stort mer enn dette.

Slik skaffer du hardt nok vann for at platyen skal trives

Platyer trenger en hardhet på minst 10 dH i vannet i akvariet for å trives, og de færreste har såpass hardt vann fra før av. Den enkleste måten å øke hardheten på er ved å kjøpe en boks med GH-salt på dyrebutikken eller fra en akvariebutikk. Her er det enkelt å måle opp hvor mye salt som skal røres inn i vannet for å få den hardheten du trenger.

I tillegg til å ha GH-salt trenger man selvsagt en vanntest for å måle hardheten. Vi anbefaler JBL GH Test for å måle den. Det er viktig å vite hvilken hardhet man har på vannet før man begynner å tilsette GH-salt.

Et billigere alternativ for å øke hardheten er å bruke steingips eller alabastergips i akvariet. Dette kan du lese mer om ved å følge linken nedenfor, da det er litt mer avansert enn GH-salt.

Les mer: Slik øker du hardheten (GH) i vannet i akvariet.

Fôring av platy

Platy er enkel å fôre, da den spiser det aller meste den får tilbud om. Som regel går det fint å gi dem flakfôr som TetraMin eller Tetra Pro til hverdags, men det er fint å supplementere med frossenfôr eller levendefôr innimellom.

Vanlige varianter av platy

Det er som nevnt ovenfor veldig mange varianter av mønsteret på platy, og noen av de vanligste er:

 • Wagtail. Dette er en platy som har én farge på kroppen, og en annen på halen. Den vanligste kombinasjonen er oransje kropp og sort hale.
 • Twin Bar. Sorte striper på toppen og bunnen av halefinne. Ofte sorte striper.
 • Variegated. Dette er flekker med én farge mot en kropp i en annen grunnfarge. Her er det større områder og større flekker enn på «Salt og pepper»-varianten, men mindre enn på «tuxedo»-varianten.
 • Mikke Mus / Mickey Mouse. Her har halen én stor sort flekk, og to mindre sorte flekker, slik at den får form som hodet til Mikke Mus. Det høres kanskje rart ut, men se på bildet nedenfor for et godt eksempel.
 • Hifin. Denne er litt uvanlig i Norge, men dette er platy som har lange finner. Ofte ser man lange ryggfinner.
 • Pintail. Dette er når halefinnen har en utvekst midt på halen, slik at den får en slags ekstra hale på halefinnen.
 • Tuxedo. En stor, sort flekk midt på kroppen.
 • Salt og pepper. Dette er som regel sorte flekker på kroppen, men kan også være flekker i andre farger.
Platy
Platy (Mikke Mus-variant). Foto: Bastet78 / CC BY-SA 3.0.

Ellers kan platyer komme i mange farger, inkludert:

 • Oransje. Dette er mest vanlig.
 • Sort. Helt sort er sjeldent, men en tuxedo-variant kan ha nesten hele kroppen sort.
 • Metallisk blå.
 • Gul (golden).
 • Sunset. Sunset-fargen er en oransjefarge som går over til gyllen gul.
 • Korall. Knallrød.
 • Sølv.
 • Brun.
 • Grønn.
Platy (Xiphophorus maculatus) wagtail longfin variant
Platy (Xiphophorus maculatus) wagtail hifin variant. Foto: Monika Korzeniec / CC BY-SA 3.0.

Platy i naturen

I naturen finner man platy i Nord-, og Mellom-Amerika, mellom Mexico i nord og nord i Beliza i sør. Den finnes også i Nicaragua og Guatemala mellom disse to. Her holder den til i små elver og innsjøer, kanaler, små dammer og lignende hvor de spiser plantemateriale eller små insekter.

Platyene man finner i naturen er mye mindre fargerike enn de man finner i handelen.

Oppdrett av platy

Platy er en av de fiskene det er enklest å få oppdrett på, ettersom dette er en nokså hardfør levendefødende fisk. Dette betyr at hannen befrukter hunnen, som etter 3-4 uker slipper helt levende unger. Disse er store nok til å få vanlig flakfôr når de er født, men kan også klare seg en liten stund på infusorier og andre mikroorganismer som finnes naturlig på plantene og ellers i akvariet.

Man trenger med andre ord bare en platy av hvert kjønn, samt en måneds ventetid, så har man fått til oppdrett.

Hunnene er gravide i mellom 24 og 30 dager. De kan derimot bestemme seg for å holde på yngelen lenger hvis de ikke er fornøyde med forholdene i akvariet. Derfor kan man oppleve at de ikke føder selv om de er klare om de flyttes til et nytt akvarium eller lignende.

Hver hunn føder mellom 20 og 40 yngel per graviditet, men antallet kan være høyere hos store hunner. Noen slipper all yngelen på kort tid, mens andre hunner bruker nokså lang tid (opptil et par uker) på å slippe alle. Man kan derfor oppleve at det kommer et par nye unger hver natt i en uke tid.

Den nyfødte yngelen er veldig liten, men stor nok til å spise kunst flakfôr. Det er mange platyer som ikke bryr seg stort om å spise yngel, men noen vil nok gjøre det. Ellers vil ofte annen fisk i akvariet spise all yngelen de får tak i. Det anbefales å ha godt med planter og andre gjemmesteder for å la yngelen få komme seg unna glupske fisk, og tett beplanting øker overlevelsesraten enormt mye.

Les mer: 4 gode planter for å gi skjul til yngel.

Man kan enkelt se om hunner er gravide ved å se etter en sort flekk like bak magesekken. Noen fargevarianter kan skjule dette, men hos de fleste vil det likevel være tendenser til en sort flekk.

Les mer: Slik ser du om levendefødende fisk er gravide.

Yngelen bruker mellom tre og fire måneder på å bli kjønnsmodne. De vil vokse raskere om de får næringsrik mat som levendefôr enn om de bare får knust flakfôr de første månedene.

Platy (Xiphophorus maculatus) - wagtail og tuxedo-varianter
Platy (Xiphophorus maculatus) – wagtail og tuxedo-varianter. Foto: Jere Kyyrö / CC BY-SA 3.0.

Noen liker å flytte hunnene over i et eget fødekar like før de skal føde. Noen bruker egne akvarier, mens andre har slike plastinnredninger som flyter i akvariet. Mange synes disse fungerer greit, men vannkvaliteten har en tendens til å bli litt ullen i slike innredninger, spesielt om det er dårlig med sirkulasjon der. Det kan derimot fungere godt, men bruk gjerne en luftpumpe i dette fødekaret.

Platy i handelen

Platy er ekstremt vanlig handelen, og man finner dem overalt hvor de selger fisk. Ofte har butikkene et greit utvalg av ulike farger og mønstre. Man bør regne med å betale mellom 30 og 40kr stykker, men sjeldne varianter kan koste mer.

Naturvarianten er så godt som aldri å se i handelen.