Slik blir du kvitt uønsket andemat (Lemna minor) fra akvariet

Andemat (Lemna minor) er en flyteplante som ofte regnes som ugress i akvariet. Denne lille flyteplanten blir ikke stor, men problemet kommer av de den formerer seg ekstremt raskt, og før du vet ordet av det har du hundrevis eller tusenvis av andematblader i akvariet ditt.

Det er forsåvidt ikke noe galt med å ha andemat i akvariet, og så lenge man ønsker det kan man godt ha så mye av det som man vil. Den vil gi yngel litt gjemmesteder, og være med på å dempe lyset som kommer ned til vannet i akvariet, noe mange fisk setter pris på. Dette vil i tillegg dempe algeveksten nede i akvariet, så det er et par gode fordeler med å ha andemat.

Til tross for at andemat kan være nyttig, er det mange som ender opp med å få noen blader i akvariet sitt mot sin vilje, for eksempel når de kjøper planter eller fisk av andre. Og som du sikkert har hørt kan det være vrient å bli kvitt andematen igjen.

Andemat
Andemat. Foto: Nicklas Iversen / Akvaportalen.no.

Mekanisk fjerning av andemat

Dette er kanskje et kjedelig svar, men for de fleste er den enkleste måten å bli kvitt andemat på ved å plukke den vekk. Start med en skikkelig opprydning hvor du fjerner alt du klarer å se. Hvis du vil bli kvitt den gjelder det å være nøye, for selv noen få blader kan føre til full oppblomstring av antallet igjen.

Når alt er plukket vekk er det likevel sannsynlig at du ikke er kvitt den ennå. Så gå nøye over hele vannoverflaten igjen neste dag, og plukk ut alt du kommer over. Ta en sjekk hver morgen i en ukes tid, og plukk vekk alt du kommer over.

Mekanisk fjerning som dette er veldig kjedelig arbeid, men dersom man er nøye med å ta en grundig sjekk hver dag over en periode som dette er man nesten garantert å bli kvitt problemet.

Om man likevel skulle få problemer igjen så gjelder det å ta det så raskt som mulig. Det er mye enklere å plukke ut noen få blader med en gang man finner dem enn å utsette problemet og plutselig ha hundrevis av blader i akvariet igjen.

Planten bør ikke kastes på en måte som gjør at den kan ende opp i naturen. Unngå kompost eller våtorganisk avfall.

Fjern andemat med fisk

Til tross for navnet andemat, er planten også fôr for en del fisk. En klassiker er gullfisk (Carassius auratus) eller koi (Cyprinus carpio). En gruppe med to-tre gullfisk kommer til å spise opp all andematen i akvariet ditt i løpet av noen få dager, nesten uansett hvor mye andemat det er der! Dersom du er heldig kan du få låne noen gullfisk av noen du kjenner.

Gullfisk er glad i andemat. Foto: Luis Miguel Bugallo Sánchez / CC BY-SA 3.0.

Ellers er kjempeeplesnegler (Pomacea canaliculata) kjent for å være glade i andemat. Også disse vil spise opp alt som er av andemat i et akvarium i løpet av få dager, og krever mindre størrelse på akvariet enn gullfisken gjør. Et problem med denne sneglen er derimot at den også spiser alt som er av andre planter i akvariet.

Kjempeeplesnegle. Foto publisert med tillatelse.

Noen tetraarter som kongotetra (Phenacogrammus interruptus) og keisertetra (Nematobrycon palmeri) vil også spise andemat, men ikke i samme tempo som gullfisk, koi eller kjempeeplesnegle. Disse tetraene er greie for å begrense veksten, men fungerer sjeldent godt for å bli kvitt problemet.

En kommentar om “Slik blir du kvitt uønsket andemat (Lemna minor) fra akvariet”

Legg igjen en kommentar