Slik ser du forskjell på Siamesisk algeeter (Crossocheilus oblongus) og Flying Fox (Epalzeorhynchos kalopterum)

De to artene siamesisk algeeter (Crossocheilus oblongus) og flying fox (Epalzeorhynchos kalopterum) er egentlig to vidt forskjellige arter, men til tross for dette har de et overraskende likt utseende. Dersom man ikke har tungen rett i munnen er det veldig enkelt å blande disse to sammen, og denne feilen ser man at dyrebutikker gjør jevnlig. Da kan man se ting som at siamesisk algeeter selges som flying fox, eller omvendt.

Dette høres kanskje ikke ut som et stort problem ettersom de ligner så mye på hverandre, men adferden til disse to fiskene er helt ulik. Siamesisk algeeter er en knallgod algeeter som er veldig populære på grunn av at den er glad i å spise penselalger i akvariet. En liten stim av disse vil gjøre akvariet veldig raskt rent for alger. Det er en fredelig og snill art.

Siamesisk algeeter (Crossocheilus oblongus).
Siamesisk algeeter (Crossocheilus oblongus). Foto: Ark / CC BY-SA 3.0.

Flying fox er derimot ikke så flink til å spise alger. Ungfisk vil faktisk spise litt alger, men dette dabber raskt av når de blir litt eldre. De vil heller ikke bry seg om penselalger i det hele tatt. Det største problemet er derimot at flying fox som regel er en mye mer aggressiv enn siamesisk algeeter, og flying fox kan fort finne på å være aggressiv mot de andre artene i akvariet når det blir litt størrelse på den.

Flying Fox (Epalzeorhynchos kalopterum).
Flying Fox (Epalzeorhynchos kalopterum). Foto: Mirko Hartig / CC BY-SA 2.0.

4 punkter for å se forskjell på siamesisk algeeter og flying fox

Man kan bruke disse 4 punkter når du skal avgjøre om en fisk er flying fox eller siamesisk algeeter. Merk at noen av tegnene kan være mindre tydelige på visse individer, og det er derfor det er lurt å bruke en kombinasjon av flere punkter for å artsbestemme dem.

  1. Se på finnene. Siamesisk algeeter skal ha gjennomsiktige / klare finner, mens flying fox skal ha mørke, brune eller gule finner. Ungfisk av flying fox har en tendens til å ha gule finner, mens den blir mer mørke når fisken blir eldre.
  2. Se på antall sett med barbeller. Siamesisk algeeter skal kun ha ett sett med barbeller, også ofte kalt «barter». Flying fox har 2 sett med barbeller, hvor ett sett er samme sted som hos siamesisk algeeter, mens det andre settet er like bak bunnen.
  3. Se på og over den sorte, laterale stripen. Begge artene har en tydelig sort kroppsstripe som går langs hele kroppen. Hos flying fox ser man dessuten en hvit eller gullfarget strek som går rett over denne. Denne gylne streken er mye tynnere, men ingen siamesisk algeeter vil ha denne ekstra laterale streken.
  4. Se hvor den laterale stripen ender på fisken. Hos siamesisk algeeter skal denne sorte, laterale stripe som går langs hele kroppen ende med en pilform midt på halefinnen. Hos flying fox skal denne stripen fortsette ut hele halefinnen uten noen endring i utseende.

Illustrasjon av siamesisk algeeter og flying fox

Illustrasjonene nedenfor kan være til god hjelp for å se forskjellene mellom artene. Her ser man tydelig alle kjennetegnene fra listen ovenfor. Dessverre er det ikke alltid like enkelt å se forskjell på dem i akvariene, da farger har en tendens til å variere litt hos begge artene ut ifra hvor godt de trives og lignende.

Siamesisk algeeter (Crossocheilus oblongus).
Siamesisk algeeter (Crossocheilus oblongus). Illustrasjon: Zoologische Mededelingen / CC BY-SA 3.0.
Flying Fox (Epalzeorhynchos kalopterum).
Flying fox (Epalzeorhynchos kalopterum). Illustrasjon: Zoologische Mededelingen / CC BY-SA 3.0.
Siamesisk algeeter (Crossocheilus oblongus).
Siamesisk algeeter (Crossocheilus oblongus). Foto: Chiroptera man / CC BY-SA 3.0.

Legg igjen en kommentar