Neontetra (Paracheirodon innesi)

Neontetra (Paracheirodon innesi) er trolig den aller mest populære stimfisken å holde i akvariet, og det er ikke så rart. Ikke bare er neontetra både hardfør og fargerik, den er også en artig krabat som lager mye liv i akvariet uten at den er aggressiv mot annen fisk som lever der.

Utseende til neontetra er veldig karakteristisk med en neonblå lateral linje som går langs hele overkroppen. På nedre halvdel av kroppen er bakre halvdel rød, mens den fremst halvdelen er sølvfarget. Voksne fisk blir mellom 2 og 3 centimeter lange, og kan leve i 3-5 år i akvariet.

Man bør holde neontetraer i en stim på minst 10 individer ettersom de har en tendens til å bli veldig sjenerte og mistrives om de er færre. De stimer halvgodt i en stim på 10, men jo flere som holdes i samme akvarium, jo flinkere vil de være til å stime. En stim med 50 neontetra er et skikkelig utrolig syn!

Stim med neontetra (Paracheirodon innesi)
Stim med neontetra (Paracheirodon innesi). Foto: Soltpret / CC BY-SA 3.0.

Neontetraene svømmer aktivt rundt i hele akvariet, og liker seg best i åpne vannmasser. De liker godt beplantede akvarier, og blir spesielt glad om man kan ha en del flyteplanter i akvariet for å dempe belysningen.

Nå om dagen kommer de fleste neontetraene i handelen fra oppdrettfarmer, og disse tåler mange ulike vannverdier veldig godt, mens viltfangede fisk trenger litt mer spesielle vannverdier med skikkelig bløtt og surt vann.

Til tross for at neontetra regnes som en hardfør art må den holdes i akvarier med et godt innkjørt filter og nokså stabile vannverdier. Om den utsettes for store endringer i pH, temperatur eller lignende så har den i likhet med andre fisk nokså stor risiko for å utvikle diverse sykdommer over tid.

Paracheirodon-slekta inneholder kun tre arter; neontetra som du allerede leser om, pluss kardinaltetra (P. axelrodi) og falsk neontetra (P. simulans). Disse tre artene har en del likheter i forhold til adferd, men har ulik størrelse og krav til akvariet. Mange synes kardinaltetra og neontetra ser veldig like ut, men det er enkelt å se forskjell på dem, da kardinaltetra har en rød stripe som går lange hele kroppen, mens neontetra sin bare går over halve.

Les mer: Kardinaltetra, neontetra eller falsk neontetra – hviken passer best i akvariet ditt?

Neontetra (Paracheirodon innesi) og kardinaltetra (Paracheirodon axelrodi)
Neontetra (Paracheirodon innesi) og kardinaltetra (Paracheirodon axelrodi). Foto: úlfhams_víkingur / CC BY-SA 2.0.

Foretrukne vannverdier for neontetra

Temperatur: 20 – 28C.

Hardhet: 0 – 3 dGH. Bør ikke holdes i hardt vann over tid.

pH: 4,0 til 7,5. Viltfangede eksemplarer bør holdes i pH under 6,5.

Sirkulasjon: Ingen spesielle krav til sirkulasjonen.

Minste størrelse på akvarium: 60L.

Neontetra passer med andre ord godt inn i de fleste selskapsakvarier så lenge man har bløtt vann.

Kjønnsforskjeller hos neontetra

Det kan være litt vanskelig å se forskjell på kjønnene hos neontetra, men det er ikke umulig. Først og fremst er hunnen tydelig rundere i buken. Samtidig er den laterale blå linjen litt bøyd hos hunnene. Ingen av disse kjennetegnene kommer tydelig frem før fisken er fullvoksen, så det regnes som svært vanskelig å bestemme kjønn på ungfisk.

Stim med neontetra (Paracheirodon innesi)
Stim med neontetra (Paracheirodon innesi). Foto: Brandy Dopkins / CC BY-SA 2.0.

Fôring av neontetra

Neontetra er en ordentlig altetende fisk, og i naturen spiser den både små insekter, frukt som faller ned i vannet, litt alger og alt annet den kan få tak i. I akvariet bør den få en variert kost bestående av frossenfôr, levendefôr og litt flakfôr som TetraMin eller Tetra Pro. Neontetraer bør fôres daglig.

Neontetra i naturen

I naturen finner man neontetra i Amazonas-regnskogen i Sør-Amerika. Den finnes i flere land, inkludert Columbia, Peru og Brasil, og er spredt ut over store områder av regnskogen. Den finnes primært i små skogselver som er sideelver til større elver. I disse elvene er det brunt og surt vann med mye organisk materiale. Bunnen av elva er typisk bestående av mange desimeter med visne blader, røtter og lignende.

Oppdrett av neontetra

Oppdrett av neontetra er nokså vanskelig, men ikke umulig. Den fungerer på samme måte som hos mange andre tetraer, noe som vil si at fiskene leker og legger egg stort sett hver morgen når lyset slås på, men at eggene blir spist før de rekker å klekke.

For å få til oppdrett må man ha et eget oppdrettakvarium. Dette kan godt være på 60L uten filter, og en luftpumpe holder i massevis. Dekk til bunnen av dette akvariet med noe som forhindrer foreldrene fra å spise egg, som to lag med klinkekuler, tett javamose (Taxiphyllum barbieri), kunstgress, netting eller lignende.

Vannet i oppdrettakvariet bør holde mellom 5,5 og 6,5 i pH, bortimot null dGH i hardhet, og mellom 26 og 28C. Flytt like mange hanner som hunner, og ofte bruker man 5+5 eller 6+6 i en vanlig 60 liter, men man kan ta flere eller færre.

Neontetra (Paracheirodon innesi)
Neontetra (Paracheirodon innesi). Foto: Corpse89 / CC BY-SA 3.0.

Mange grupper legger egg allerede nesten morgen i dette oppdrettakvariet, og man må nesten følge litt med på buken til hunnene for å se om de legger egg eller ikke. Dersom du sliter med å få dem til å leke kan du gi rikelig med levendefôr i oppdrettakvariet, så leker de fleste grupper innen kort tid.

Det er viktig å ikke bruke lys i dette akvariet, da både egg og yngel hos neontetra er svært sensitive for dette. Mange velger å dekke alle sidene av akvariet med to lag med søppelposer for å forhindre at noe lys trenger inn.

Når fisken har lekt bør man fjerne de voksne individene, da de kommer til å spise yngelen når den klekker etter 24-36 timer.

De første 3 til 4 dagene er ikke yngelen frittsvømmende, og får næring via en plommesekk. Etter dette begynner de derimot å svømme rundt i akvariet, og da må man begynne å fôre dem. I begynnelsen bør man gi dem infusorier, og etter 4-7 dager kan man gå over til nyklekket eller avskallet artemia, eller mikroorm.

Gi yngelen levendefôr 3-4 ganger daglig, så vokser de seg til ungfisk i løpet av et par måneder. Da kan man begynne å tilvenne dem lys gradvis, og eventuelt flytte dem over i et annet akvarium. I mellomtiden er det viktig å fôre mye, og passe på at nivåer av nitritt eller ammonium ikke blir for høye. De fleste tar daglige vannbytter, men pass på at vannet som byttes ut ikke er for ulikt vannet som fjernes, da yngelen er sensitive for forandringer i vannkjemien.

Varianter av neontetra

Det finnes et par ulike varianter av neontetra, selv om disse egentlig ikke er spesielt populære i hobbyen. Den kuleste varianten er trolig diamantvarianten (Paracheirodon innesi var. «diamond»). Denne er avlet frem med selektiv avl, og her er den blå linja nesten helt vekk, så kroppen består bare av en sølvfarge og den røde flekken som går over halve kroppen. Ellers finnes det varianter med lange finner, en komprimert kroppsfasong (som trolig ikke er veldig bra for fisken), samt en gyllen variant (Paracheirodon innesi var. «golden»).

Vanlige sykdom hos neontetra

Neontetra er en nokså hardfør fisk, men kan som all annen fisk bli utsatt for sykdom og infeksjoner. Det er verdt å nevne litt om neonsyke her, da denne sykdommen tross alt har fått navnet sitt på grunn av neontetra. Neonsyke er en uhelbredelig sykdom som primært angriper neontetra, men kan også ramme andre små tetraer. Man ser neonsyke ved at fisken først mister farger, for så å få hvite cyster. Det er dessverre ingenting man kan gjøre for å redde syk fisk, men det er viktig å ta ut og avlive infisert fisk, da sykdommen er veldig smittsom.

Les mer: Neonsyke: årsak, diagnostisering, behandling og forebygging.

Ellers er neontetra ofte utsatt for sykdom som finneråte, columnaris og lignende. Dette er ikke fordi den er spesielt utsatt for noen av disse, men heller fordi arten typisk holdes av personer som ikke har all verdens erfaring med akvaristikk, og ender opp med dårlige vannverdier.

Neontetra i handelen

Neontetra er ekstremt vanlig i handelen, og man kan regne med å finne den i så godt som alle dyrebutikker og andre butikker som selger levende fisk. Man kan regne med å betale mellom 10kr og 20kr stykket, og ofte får man kvantumsrabatt når man kjøper for eksempel 10 stykker samtidig.

Det er sjeldent å se neontetra til salgs fra private, ettersom det er svært vanskelig å drette på den. Så det er sjelden mulig å spare penger på å kjøpe den privat her i landet.

De andre variantene av neontetra er sjeldent eller aldri i handelen i Norge.